Kurczak w marynacie „Jack Daniels” pieczony w niskiej temperaturze

 

DSCF4866(fot. Beata Śniechowska) 

Po prostu uwielbiam przygotowywać kurczaka w ten sposób. Zaproponowana w przepisie marynata sprawi, że mięso będzie miało bardzo „głęboki” i ciekawy smak, a pieczenie w niższej niż zazwyczaj temperaturze spowoduje, że kurczak stanie się bardzo, bardzo soczysty i delikatny. Także od dzisiaj „WIÓROWATEMU” KURCZAKOWI MÓWIMY STANOWCZO NIE !!!

Doskonałym dodatkiem do tego dania będzie ryż jaśminowy z brokułami ugotowanymi na parze.

PRZEPIS NA 4 – 5 PORCJI:

Kurczak:

  • 1 duży kurczak zagrodowy (ok. 2 – 2,2 kg)
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Marynata „Jack Daniels”:

  • 70 ml whisky Jack Daniels
  • 1 saszetka sosu teriyaki (ok. 100 g)
  • 1 łyżka miodu (np. akacjowego)
  • 1 ząbek czosnku, niezbyt drobno posiekany
  • 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Sok wyciśnięty z 1/3 pomarańczy
  • 1 łyżka dobrej jakości ketchupu ewentualnie koncentratu pomidorowego

DSCF4807

Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, następnie bardzo dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą oraz pieprzem. Następnie wszystkie składniki marynaty przekładamy do miseczki i mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Kurczaka przekładamy do osobnej miski i zalewamy go przygotowaną marynatą. Marynatę wlewamy również do środka kurczaka i wstawiamy mięso do lodówki na całą noc (minimum 3-4 godziny, maksimum 12 godzin).

Po upływie tego czasu  nagrzewamy piekarnik do temperatury 110°C (termoobieg + dolna i górna grzałka). Następnie przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, polewamy go marynatą i wstawiamy do piekarnika na ok. 2 godziny i 45 minut godzin. W połowie czasu pieczenia przekładamy kurczaka na drugą stronę.

Upieczonego kurczaka dzielimy na porcje i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Moja rada: po upieczeniu kurczaka w naczyniu żaroodpornym zostanie cudownie aromatyczny sos. Można go przecedzić przez sitko z drobnymi oczkami, przelać na patelnię i podgrzać na dość silnym ogniu przez ok. 5-7 minut. Gdy sosik Jack Daniels się zredukuje, to możemy ponownie nim polać kurczaka lub przygotowane dodatki do dania. 

Smacznego!

DSCF4839

 

37 thoughts on ““Kurczak w marynacie „Jack Daniels” pieczony w niskiej temperaturze”

    • Beata Śniechowska Post author

      Jeżeli temperatura będzie wyższa niż wskazana, to na pewno należy przykryć kurczaka. Nastawiając piekarnik na ok. 110 st. C i wstawiając naczynie na środkowy poziom nie ma konieczności przykrywania kurczaka pokrywką. Pozdrawiam, b.

  • KasiaK

    Kurczak super, robiłam dzisiaj na niedzielny obiad, ale nie dlatego zaglądam na stronkę – chciałam serdecznie pogratulować W PEŁNI ZASŁUŻONEJ WYGRANEJ! Od początku trzymałam za Ciebie kciuki, mam nadzieję, że książka kucharska będzie dostępna już niebawem :) . Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję!

  • wiolka

    Pani Beato szczerze GRATULUJĘ WYGRANEJ!:-)
    Od początku trzymałam kciuki, bo najważniejsza jest wiara w siebie i Pani to udowodniła, a poza tym jest Pani niesamowicie pozytywną i kreatywną Osobą:-)
    Pozdrawiam serdecznie

    PS
    Tego kurczaka i wiele innych przepisów na pewno wykorzystam;-)

  • Kucharenka.pl

    Beatko niesamowity blog! Jestem pod wrażeniem, zdjęcia robisz fantastyczne:) Oby jeszcze więcej przepisów tu się pojawiało:) Serdecznie Ci gratuluję wygranej!
    U mnie właśnie nowy przepis na blogu, a w piekarniku robi się chlebek :) Wszystkiego dobrego!

  • nesja

    Gratuluję Kochana! Całym sercem byłam z Tobą (zresztą chyba to wiesz od czasu tego mojego przerażająco długiego komentarza:P). Książka na pewno będzie moja. I co teraz planujesz?:)

  • KUBA KUBA

    GRATULACJE PANI BEATO !! JEST PANI WSPANIAŁA I BARDZO UTALENTOWANA, PANI MAMA POWINNA BYĆ Z PANI BARDZO DUMNA !!! :) TRZYMALIŚMY Z ŻONĄ CAŁY PROGRAM ZA PANIĄ KCIUKI :) JESZCZE RAZ GRATULACJE !!!

    • Beata Śniechowska Post author

      Dziekuje Ci bardzo ! To prawda, tak przygotowany drob jest przepyszny i bardzo efektowny ! :) buziaki, b.

  • nesja

    No normalnie wszystkim odpowiedziałaś, a ja tym razem zostałam olana:) Jakoś to przeżyję:)

    Jeszcze raz gratuluję (ale to musi być dziwne uczucie, tak żyć z tytułem, który zobowiązuje:P). Wierzę, że sprostasz wyzwaniu i nie znikniesz.

    Jakbyś kiedyś miała ochotę spojrzeć swym mistrzowskim okiem na moje dziecko: http://www.youtube.com/user/Nesja89/videos , byłabym przeszczęśliwa:)

    • Beata Śniechowska Post author

      Nesja to jest niesamowity kanał! :) Ciesze sie, ze ten blog umozliwia mi kontakt z Wami, przez co jeszcze bardziej zwiekszam moje doswiadczenie.

  • Agnieszka

    O matko, napaliłam się na tego kurczaka jak szczerbaty na suchary. Zrobię na 100%
    Gratuluję wygranej!!!
    Pozdrawiam

  • Mariola

    Gratuluję wygranej w MasterChefie! Kurczak przepyszny ! Ja jeszcze przelałam płyn z pieczeni do garnuszka, zredukowałam i zagęściłam łyżką skrobi kukurydzianej i masła :) Palce lizać.

  • Zosia & Zibby

    HAPPY NEW YEAR

    Congratulation……i serdeczne pozdrowienia od „dawnych Wroclawian” z San Diego CA.
    Q: czy zamiast calego kurczaka mozna uzyc samych piersi? I czy czas pieczenia sie zmieni?
    thanks: Z & Z

    • Beata Śniechowska Post author

      Thx a lot!!! :) Oczywiście, że można wykorzystać piersi, czas będzie krótszy. Można też tak zamarynowane piersi podsmażyć na sklarowanym maśle na patelni, zalać odrobiną wody i udusić na wolnym ogniu
      …jednak szczerze mówiąć ten przepis jest najlpyszniejszy na bazie całego kurczaka (najlepiej zagrodowego :) ). Pozdrawiam cieplutko,b.

  • Milen

    Pani Beato,
    Po pierwsze gratulacje :) Mam pytanie czy takiego kurczaka bez problemu może zjeść kobieta w ciąży? Może to głupie pytanie, ale jesteśmy przewrażliwieni, a kurczak wygląda przepysznie :)
    Z góry dziękuję za odpowiedź :)
    Pozdrawiam

    • Beata Śniechowska Post author

      Dziękuję serdecznie. Jeżeli nie ma Pani nietolerancji/alergii pokarmowej na żaden składnik to pewnie, że tak. Jeżeli obawia się Pani „procentów” w mięsku (,które i tak odparują w trakcie pieczenia) to proszę zrobić kurczaka bez whisky (tylko z samym sosem teriyaki i sokiem pomarańczowym) !!! Życzę zdrowiej i pięknej ciąży ! Smacznego :*

  • Agnieszka

    Pani Beatko, Kurczak genialny, co do sosu to również w 100% się zgadzam- po zredukowaniu jest obłędny, ostatnio podobny sos miałam okazję spróbować do steka z Angusa w restauracji Sioux Warszawie, na chmielnej obok kina Atlantic, polecam tą restaurację i steki bo lepszych nie jadłam do tej pory nigdzie. Ten sos był tak dobry że nie myślałam że jeszcze coś podobnego będe miała okazję spróbować a dzięki Pani stwierdzam że nie tylko w Siouxie robią tak pyszny sos Jack Daniels ;) jestem Pani fanką, Pozdrawiam serdecznie

    • Beata Śniechowska Post author

      Pani Agnieszko sprawila mi Pani tym komentarzem mnostwo radosci. Dzis mialam gorszy dzien, ale swiadomosc, ze moje przepisy sie tak dobrze sprawdzaja a dania wychodza wysmienite, dodaje mi otuchy i. dobrej energii. Sciskam ciepkutko, b.

  • Agnieszka

    Cieszę się że mogłam poprawić Pani humor, a tak wogóle to poznałyśmy się w restauracji hoża w Warszawie, 05.03.wysłałam Pani zdjęcia na facebooka ;) pozdrawiam serdecznie

  • Anka

    Pani Beato jestem absolutną fanką Pani przepisów gdyż do tej pory wszystkie wychodziły znakomicie! Dziś zrobiłam tego kurczaka-wykonałam wszystko według przepisu i tak jak skórka była smaczna tak samo mięso było po prostu suche, takie autentycznie wiórowate. Przeciągnęłam kurczaka w piekarniku do 3 godzin czy mogło to być przyczyną takiego stanu? Pozdrawiam serdecznie:*

    • Beata Śniechowska Post author

      Aneczko, postępując zgodnie z przepisem powinnaś otrzymać niezwykle soczystego, delikatnego kurczaka. Podany czas dostosowany jest do wagi kurczaka (ponad 2kg). Nie wiem, ile ważył kurczak, którego mialas? Jeżeli byl mniejszy, to oczywiste jest, ze kurczak mógl sie przesuszyć po 3 godzinach. Najlepiej skontrolować stopień upieczenia kurczaka po ok. 2 godzinach sprawdzając czy mieso przy nóżce jest miękkie

    • Beata Śniechowska Post author

      Witaj Aleksandro! W tym przepisie nie należy używać sosu sojowego zamiennie z teriyaki. Te sosy różnią się od siebie, mają zupełnie inny smaki, kolory a nawet konsystencje. Jeżeli lubisz sos sojowy to oczywiście możesz przygotować kurczaka w sosie sojowym, jednak należy użyć go w znacznie mniejszych ilościach i połączyć z oliwą, miodem i ciekawymi dodatkami (np. imbirem, kardamonem, piri piri). Pozdrawiam ciepło, b.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress