Kurczak w marynacie „Jack Daniels” pieczony w niskiej temperaturze

 

DSCF4866(fot. Beata Śniechowska) 

Po prostu uwielbiam przygotowywać kurczaka w ten sposób. Zaproponowana w przepisie marynata sprawi, że mięso będzie miało bardzo „głęboki” i ciekawy smak, a pieczenie w niższej niż zazwyczaj temperaturze spowoduje, że kurczak stanie się bardzo, bardzo soczysty i delikatny. Także od dzisiaj „WIÓROWATEMU” KURCZAKOWI MÓWIMY STANOWCZO NIE !!!

Doskonałym dodatkiem do tego dania będzie ryż jaśminowy z brokułami ugotowanymi na parze.

PRZEPIS NA 4 – 5 PORCJI:

Kurczak:

  • 1 duży kurczak zagrodowy (ok. 2 – 2,2 kg)
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Marynata „Jack Daniels”:

  • 70 ml whisky Jack Daniels
  • 1 saszetka sosu teriyaki (ok. 100 g)
  • 1 łyżka miodu (np. akacjowego)
  • 1 ząbek czosnku, niezbyt drobno posiekany
  • 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Sok wyciśnięty z 1/3 pomarańczy
  • 1 łyżka dobrej jakości ketchupu ewentualnie koncentratu pomidorowego

DSCF4807

Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, następnie bardzo dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą oraz pieprzem. Następnie wszystkie składniki marynaty przekładamy do miseczki i mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Kurczaka przekładamy do osobnej miski i zalewamy go przygotowaną marynatą. Marynatę wlewamy również do środka kurczaka i wstawiamy mięso do lodówki na całą noc (minimum 3-4 godziny, maksimum 12 godzin).

Po upływie tego czasu  nagrzewamy piekarnik do temperatury 110°C (termoobieg + dolna i górna grzałka). Następnie przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, polewamy go marynatą i wstawiamy do piekarnika na ok. 2 godziny i 45 minut godzin. W połowie czasu pieczenia przekładamy kurczaka na drugą stronę.

Upieczonego kurczaka dzielimy na porcje i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Moja rada: po upieczeniu kurczaka w naczyniu żaroodpornym zostanie cudownie aromatyczny sos. Można go przecedzić przez sitko z drobnymi oczkami, przelać na patelnię i podgrzać na dość silnym ogniu przez ok. 5-7 minut. Gdy sosik Jack Daniels się zredukuje, to możemy ponownie nim polać kurczaka lub przygotowane dodatki do dania. 

Smacznego!

DSCF4839

 

33 thoughts on ““Kurczak w marynacie „Jack Daniels” pieczony w niskiej temperaturze”

    • Beata Śniechowska Post author

      Jeżeli temperatura będzie wyższa niż wskazana, to na pewno należy przykryć kurczaka. Nastawiając piekarnik na ok. 110 st. C i wstawiając naczynie na środkowy poziom nie ma konieczności przykrywania kurczaka pokrywką. Pozdrawiam, b.

  • KasiaK

    Kurczak super, robiłam dzisiaj na niedzielny obiad, ale nie dlatego zaglądam na stronkę – chciałam serdecznie pogratulować W PEŁNI ZASŁUŻONEJ WYGRANEJ! Od początku trzymałam za Ciebie kciuki, mam nadzieję, że książka kucharska będzie dostępna już niebawem :) . Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję!

  • wiolka

    Pani Beato szczerze GRATULUJĘ WYGRANEJ!:-)
    Od początku trzymałam kciuki, bo najważniejsza jest wiara w siebie i Pani to udowodniła, a poza tym jest Pani niesamowicie pozytywną i kreatywną Osobą:-)
    Pozdrawiam serdecznie

    PS
    Tego kurczaka i wiele innych przepisów na pewno wykorzystam;-)

  • Kucharenka.pl

    Beatko niesamowity blog! Jestem pod wrażeniem, zdjęcia robisz fantastyczne:) Oby jeszcze więcej przepisów tu się pojawiało:) Serdecznie Ci gratuluję wygranej!
    U mnie właśnie nowy przepis na blogu, a w piekarniku robi się chlebek :) Wszystkiego dobrego!

  • nesja

    Gratuluję Kochana! Całym sercem byłam z Tobą (zresztą chyba to wiesz od czasu tego mojego przerażająco długiego komentarza:P). Książka na pewno będzie moja. I co teraz planujesz?:)

  • KUBA KUBA

    GRATULACJE PANI BEATO !! JEST PANI WSPANIAŁA I BARDZO UTALENTOWANA, PANI MAMA POWINNA BYĆ Z PANI BARDZO DUMNA !!! :) TRZYMALIŚMY Z ŻONĄ CAŁY PROGRAM ZA PANIĄ KCIUKI :) JESZCZE RAZ GRATULACJE !!!

    • Beata Śniechowska Post author

      Dziekuje Ci bardzo ! To prawda, tak przygotowany drob jest przepyszny i bardzo efektowny ! :) buziaki, b.

  • nesja

    No normalnie wszystkim odpowiedziałaś, a ja tym razem zostałam olana:) Jakoś to przeżyję:)

    Jeszcze raz gratuluję (ale to musi być dziwne uczucie, tak żyć z tytułem, który zobowiązuje:P). Wierzę, że sprostasz wyzwaniu i nie znikniesz.

    Jakbyś kiedyś miała ochotę spojrzeć swym mistrzowskim okiem na moje dziecko: http://www.youtube.com/user/Nesja89/videos , byłabym przeszczęśliwa:)

    • Beata Śniechowska Post author

      Nesja to jest niesamowity kanał! :) Ciesze sie, ze ten blog umozliwia mi kontakt z Wami, przez co jeszcze bardziej zwiekszam moje doswiadczenie.

  • Agnieszka

    O matko, napaliłam się na tego kurczaka jak szczerbaty na suchary. Zrobię na 100%
    Gratuluję wygranej!!!
    Pozdrawiam

  • Mariola

    Gratuluję wygranej w MasterChefie! Kurczak przepyszny ! Ja jeszcze przelałam płyn z pieczeni do garnuszka, zredukowałam i zagęściłam łyżką skrobi kukurydzianej i masła :) Palce lizać.

  • Zosia & Zibby

    HAPPY NEW YEAR

    Congratulation……i serdeczne pozdrowienia od „dawnych Wroclawian” z San Diego CA.
    Q: czy zamiast calego kurczaka mozna uzyc samych piersi? I czy czas pieczenia sie zmieni?
    thanks: Z & Z

    • Beata Śniechowska Post author

      Thx a lot!!! :) Oczywiście, że można wykorzystać piersi, czas będzie krótszy. Można też tak zamarynowane piersi podsmażyć na sklarowanym maśle na patelni, zalać odrobiną wody i udusić na wolnym ogniu
      …jednak szczerze mówiąć ten przepis jest najlpyszniejszy na bazie całego kurczaka (najlepiej zagrodowego :) ). Pozdrawiam cieplutko,b.

  • Milen

    Pani Beato,
    Po pierwsze gratulacje :) Mam pytanie czy takiego kurczaka bez problemu może zjeść kobieta w ciąży? Może to głupie pytanie, ale jesteśmy przewrażliwieni, a kurczak wygląda przepysznie :)
    Z góry dziękuję za odpowiedź :)
    Pozdrawiam

    • Beata Śniechowska Post author

      Dziękuję serdecznie. Jeżeli nie ma Pani nietolerancji/alergii pokarmowej na żaden składnik to pewnie, że tak. Jeżeli obawia się Pani „procentów” w mięsku (,które i tak odparują w trakcie pieczenia) to proszę zrobić kurczaka bez whisky (tylko z samym sosem teriyaki i sokiem pomarańczowym) !!! Życzę zdrowiej i pięknej ciąży ! Smacznego :*

  • Agnieszka

    Pani Beatko, Kurczak genialny, co do sosu to również w 100% się zgadzam- po zredukowaniu jest obłędny, ostatnio podobny sos miałam okazję spróbować do steka z Angusa w restauracji Sioux Warszawie, na chmielnej obok kina Atlantic, polecam tą restaurację i steki bo lepszych nie jadłam do tej pory nigdzie. Ten sos był tak dobry że nie myślałam że jeszcze coś podobnego będe miała okazję spróbować a dzięki Pani stwierdzam że nie tylko w Siouxie robią tak pyszny sos Jack Daniels ;) jestem Pani fanką, Pozdrawiam serdecznie

    • Beata Śniechowska Post author

      Pani Agnieszko sprawila mi Pani tym komentarzem mnostwo radosci. Dzis mialam gorszy dzien, ale swiadomosc, ze moje przepisy sie tak dobrze sprawdzaja a dania wychodza wysmienite, dodaje mi otuchy i. dobrej energii. Sciskam ciepkutko, b.

  • Agnieszka

    Cieszę się że mogłam poprawić Pani humor, a tak wogóle to poznałyśmy się w restauracji hoża w Warszawie, 05.03.wysłałam Pani zdjęcia na facebooka ;) pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress