Image
Top
Navigation
Kwiecień 10, 2015

Złote placki z kozim serem

DSCF3177-5fot. Beata Śniechowska

Tak to ze mną jest, że dopóki sama na własnej skórze do czegoś się nie przekonam, to podchodzę do nowości z dystansem. Nie rozumiałam do końca zwolenników Thermomixa. Nie wydawał mi się on aż tak potrzebny i miałam wrażenie, że wszystko mogę zrobić sama używając m.in. metalowych sit, blendera, rózgi, garnków, moździerza, naczynia do gotowania na parze itp. Oczywiście, nie myliłam się, w kuchni można sobie radzić bez TM, ale odkąd mi pomaga, to przekonałam się, że nikt i nic nie wyrobi tak szybko i skutecznie delikatnego ciasta na pierogi, nie rozkruszy w pył gałki muszkatołowej i nie zetrze 1 kg ziemniaków na placki w… niespełna minutę!!! Odkąd gotujemy razem, jest szybciej, smaczniej i bardziej kolorowo! A czy Wy macie, korzystacie i polecacie Thermomix w kuchni?

SKŁADNIKI:

500 g obranych ziemniaków
400 g dyni (np. Hokkaido), dynię można zastąpić marchewką lub dodać więcej ziemniaków
1 szalotka lub 1/2 dużej cebuli
2 łyżki soku z cytryny (sok z cytryny sprawi, że placki zachowają kolor i nie będą ciemnieć)
2 jajka „zerówki”
40 g mąki ziemniaczanej
masło klarowane lub olej (np. rzepakowy do smażenia)
do smaku: sól, pieprz
dodatkowo do podania: kozi ser (lub gęsty jogurt), świeży tymianek

Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki (np. w ósemki). Dynię obrać ze skórki (odmianę Hokkaido nie obierać, tylko umyć), również pokroić na mniejsze cząstki. Szalotkę rozciąć na pół.

Ziemniaki, dynię, szalotkę, jajka, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, sól, pieprz przełożyć do Thermomixa i zmiksować (czas 60 s/6 obr).

Rozgrzać patelnię z tłuszczem, wylewać porcje ciasta i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Ciepłe placki smarować kozim serem, posypać listkami tymianku i przyprawić świeżo mielonym, czarnym pieprzem.

Ja uwielbiam takie placki na ciepło, ale mój Maciej zjada je na ciepło, lekko ostudzone i na zimno! Są naprawdę pyszne.

Smacznego!

DSCF3184-2

Komentarze

  1. Witam Pani Beato, z Thermomixem nie rozstaje sie od dwoch lat:) Nawet moi Rodzice Sa pod ogromnym wrazeniem tego jak wyrabia ciasta drozdzowe, przygotowuje ciasta, gotuje zupy.. A ten likier jajeczny czy Wodka truskawkowa;) polecam zupe Krem ze szparagow. Pozdrawiam Kasia

  2. Karolina

    Pani Beato,

    placuszki są przepyszne! robiłem je już trzy razy. Krem z buraków pieczonych z jabłkiem też rewelacja;-))) pychotka ;-))) mniam …
    Rewelacja!!! gratuluję pomysłowości, inwencji i fantazji :-)))
    Czekam na nowe przepisy, szczególnie te wege ;-)

    Pozdrawiam,
    K.

    • Beata Śniechowska

      Bardzo, bardzo dziękuję! To miłe, gdy ktoś dostrzega moje pomysły i starania :). Zapraszam częściej na bloga – mam nadzieję, że stanie się on kopalnią inspiracji :). Pozdrawiam, b.

  3. Witam,
    Również korzystam z Thermomixa. Od niedawna dopiero mam własnego, ale już daaaawnooo o nim słyszałam…. i marzyłam :) W końcu jest. Polecam go każdemu. Ketchup, przeciery pomidorowe i mus jabłkowy – to dla niego pestka, a ja mam pełną piwnicę przetworów :)
    Placuszki muszę wypróbować – wyglądają smakowicie.
    Pozdrawiam,
    M

    • Beata Śniechowska

      Bardzo się cieszę, że TM się sprawdza! Ja również z niego korzystam i jestem bardzo zadowolona :).

  4. Pani Beato, TM ułatwia życie! Dzisiaj wypróbuję ten przepis – myślę, że będzie smacznie! Pozdrawiam i mam nadzieję spotkać Panią we Wrocławiu w Motto Menu :)

    • Beata Śniechowska

      Haniu, oczywiście, że ułatwia i umila :). Do miłego zobaczenia w MM :)

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress