Image
Top
Navigation
Wrzesień 24, 2013

Ziemniaki pieczone w soli z masełkiem bazyliowym

ziemniakiwsolifot. Beata Śniechowska

Tego rodzaju ziemniaki można serwować, jako dodatek skrobiowy do dania głównego lub jako odrębną przekąskę. Według mnie idealnym dodatkiem do takich ziemniaczków jest masełko smakowe – np. bazyliowe.

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB

Ziemniaki pieczone w soli:

  • 1,2 kg małych lub średniej wielkości ziemniaków
  • 4-5 rozgniecionych ząbków czosnku (w łupinkach)
  • ok. 1 kg soli gruboziarnistej

Masełko bazyliowe:

  • 100 g masła
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • garść listków bazylii
  • skórka starta z cytryny (uprzednio sparzonej)
  • 1 szczypta soli morskiej

Listki bazylii myjemy, suszymy i siekamy. Do miseczki wkładamy masło, czosnek, bazylię, skórkę z cytryny i sól. Mieszamy wszystko widelcem na jednolitą masę. Na płaskim blacie rozwijamy kawałek folii spożywczej o wymiarach ok. 40×40 cm. Na środku folii kładziemy masełko, formujemy z niego walec i szczelnie zwijamy roladkę zawiązując oba końce. Masło wkładamy do lodówki na 30-45 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy. Na spód naczynia żaroodpornego wsypujemy 2 cm soli. Następnie wkładamy ziemniaki zachowując pomiędzy nimi ok. 1-2 cm przerwy. Wokół ziemniaków wciskamy rozgniecione ząbki czosnków i zasypujemy solą tak, aby ziemniaki były całkowicie przykryte. Naczynie żaroodporne wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60-90 minut. Ilość soli i czas pieczenia ziemniaków zależy od wielkości naczynia żaroodpornego i ziemniaków. Dla pewności po 60 minutach wbijamy w ziemniaki patyczek i sprawdzamy czy są już upieczone. Jeżeli są miękkie, to wyciągamy je z piekarnika. Następnie rozkruszamy skorupę z soli, wyjmujemy ostrożnie gorące ziemniaczki i serwujemy z masełkiem bazyliowym.

Smacznego!

FOT_3213fot. Jacek Rydecki

 

Komentarze

  1. Wygląda ciekawie… Jaką funkcję spełnia ta sól? Bo musi Pani przyznać, że wygląda to bardzo oryginalnie. To znaczy – jaka to różnica, czy zasypiemy ziemniaki solą, czy po prostu je przyprawimy i upieczemy?

    • Beata Śniechowska

      Mina, pieczenie ziemniakow w soli powoduje, ze smakuja one zupelnie inaczej. Przede wszystkim solny pancerzyk chroni je przed przypaleniem. Ziemniaki po upieczeniu sa tak jakby „zaparzone”, a wedlug mnie w smaku podobne do tych z ogniska! Pozdrawiam goraco z mojego laboratorium :)

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress