Image
Top
Navigation
Styczeń 30, 2019

Zebra

IMG_4735Przepyszna, mięciutka babka o wdzięcznej nazwie zebra. Doskonale pamiętam jak piekła się w prodiżu. Za każdym razem po rozkrojeniu kształt pasków był inny… i to właśnie jest magiczne w tym cieście… Mimo że zawsze się udaje, to za każdym razem jest nieco inne. W Nowym Roku jak rozkroiłam „zebrę” zobaczyłam uśmiechniętą buzię*** :). Wypróbujcie przepis i podzielcie się w komentarzach, co o nim sądzicie.

*** widzisz świat takim, jakim chcesz żeby był :)

Składniki:

  • 200 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 250 ml wody gazowanej (lub fanty)
  • 250 ml oleju
  • 40 g kakao
  • 400 g mąki pszennej + dodatkowo 40 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Rozdzielić białka od żółtek. Do misy miksera przełożyć białka i ubić ze szczyptą soli na sztywno (na najwyższych obrotach). Następnie nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukier puder. Zmniejszyć obroty na średnie, wlać żółtka i poczekać aż się wymieszają z białkami. Obniżyć obroty na najniższe i wlewać na przemian: olej, wodę gazowaną oraz dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Rozdzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. A do drugiej mąkę. Również wymieszać. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek ułożyć porcję jasnego ciasta, następnie ciemnego. I tak na zmianę aż całe ciasto będzie w tortownicy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C. Wstawić tortownicę i piec ok. 50 minut. Gotowe ciasto wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki.

Smacznego!

 

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress