Image
Top
Navigation
Maj 7, 2016

Zdrowe trufle „heaven”

DSCF7727fot. Beata Śniechowska

Odkąd stałam się mamą moje życie nabrało jeszcze więcej barw. Nigdy dotąd nie byłam tak radosna,  szczęśliwa i spełniona. Wystarczy jeden mały uśmiech Marcela a mi mięknął kolana, zostawiam obowiązki na później i zaczynam się z nim bawić. Nie da się ukryć, że przy małym dziecku zmienił się również mój styl domowego gotowania (pracując w restauracjach i przy eventach nadal staram się wznosić na wyżyny moich umiejętności i prezentować kuchnię na poziomie MasterChefa). Nasze codzienne posiłki muszą być nie tylko zdrowe, ale szybkie i mało skomplikowane. Takie są właśnie te trufle. Inspiracją na te ekstremalnie pyszne i zdrowe „słodycze” podzieliła się ze mną moja nauczycielka angielskiego, która uważa, że „these truffles taste like heaven”. I rzeczywiście miała racje – smakują niebiańsko. W dodatku są bardzo proste w przygotowaniu. Jednak zanim zasmakuje się tego „nieba” trzeba poczekać przynajmniej ok. 1-2 godziny, aż masa się ściągnie i będzie bardziej plastyczna.

Przepis na 10 dużych trufli

  • 2 duże banany
  • 1 łyżka kakao
  • 2 – 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • Dowolne dodatki do obtoczenia trufli: kakao, wiórki kokosowe, herbata macha, popping z amarantuasa, ekspandowany orkisz itp.

Banany pokroić na kawałki, przełożyć do miski, dodać kakao i porozgniatać widelcem aż powstanie jednolita masa. Dodać sól, suszoną żurawinę, mąkę kokosowa (zacząć od 2 łyżek) i wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt luźna dodać więcej mąki i ponownie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 1 – 2 godziny. Po tym czasie formować w dłoniach kuleczki o średnicy ok. 3 cm, obtaczać w dowolnych dodatkach i już można jeść (najlepiej smakują z dobrej jakości espresso).

Ps. Trufle są najlepsze, gdy schłodzi się je przez noc w lodówce, ale przyznam, że to duże wyzwanie.

Smacznego!

 

DSCF7721

DSCF7712

Komentarze

  1. Krystyna

    Nie mogę dostać mąki kokosowej! Czym mogę ją zastąpić?
    Pozdrawiam, K.

    • Beata Śniechowska

      Witaj Krystynko, oczywiście możesz poeksperymentować i zamiast mąki kokosowej wymieszać
      mąkę migdałową (zmielone na mąkę migdały) ze zmielonymi również na mąkę wiórkami kokosowymi. Pozdrawiam serdecznie! B.

  2. czesława

    Ile mogą postać takie trufle? Myślalam na prezent na święta

    • Beata Śniechowska

      Czesławo, trufle zawierają w składzie banany, zatem ich czas przydatności do spożycia jest dość krótki (2-3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku przechowywanym w lodówce). Jako prezent lepiej sprawdzą się „marcepanowe kartofelki”. Życzę zdrowych, wesołych i smacznych Świąt!

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress