Image
Top
Navigation
Styczeń 6, 2015

Zdrowe śniadanie. Witaminowy koktajl z kiwi i szpinaku

3-2
fot. Beata Śniechowska

Śniadanie to chyba najważniejszy ze wszystkich posiłków w ciągu dnia. Naukowcy już dawno udowodnili, że Ci którzy spożywają pełnowartościowy posiłek rano są zdrowsi, mają mniejsze problemy z kontrolą wagi i są znacznie bardziej skoncentrowani w pracy niż Ci, którzy zrezygnowali ze śniadania. Ja zazwyczaj zaczynam śniadanie od mojej ulubionej kaszy jaglanej z przeróżnymi dodatkami. Jednak gdy mam tylko kilka minut na zrobienie czegoś smacznego i pożywnego, to robię koktajle. Ponieważ nie ma teraz sezonu na truskawki, morele czy jagody, to staram się czerpać z tego co jest świeże i powszechnie dostępne na rynku. Dzisiejsza propozycja to koktajl z kiwi, szpinaku z dodatkiem banana. To prawdziwe bogactwo witamin, minerałów oraz błonnika, który w sposób naturalny reguluje przemianę materii. Jeżeli ktoś dba o piękne włosy, skórę i paznokcie to również powinien wprowadzić takie pyszne koktajle do swojej diety. Ta witaminowa bomba ma ok. 320 kcal. Może to być zatem wspaniała alternatywa zbilansowanego, zdrowego śniadania.

Przepis na 1 porcję (ok. 1 szklanka koktajlu)

  • 1 banan (ok. 100 g)
  • 50 g szpinaku (świeżego)
  • 25 g płatków (jaglanych, ryżowych lub owsianych)
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 kiwi (ok. 90 g)
  • 100 ml soku (np. ananasowego, pomarańczowego, jabłkowego)
  • 75 ml wody mineralnej, niegazowanej

Banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Liście szpinaku umyć, osuszyć. Następnie wszystkie składniki zmiksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać do szklanki i wypić.

Sok z wodą można zastąpić mlekiem lub kefirem, a koktajl dosłodzić syropem z agawy lub naturalnym miodem.

Na zdrowie!

DSCF2274-2

Zostaw komentarz

Kategorie

Blog

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress