Image
Top
Navigation
Wrzesień 30, 2013

Włoskie grzanki ze szpinakiem i ricottą

crostinizeszpinakiemiricotta(fot. Beata Śniechowska)

Spędzając czas w Toskanii pokochałam połączenie szpinaku i ricotty. Włosi wykorzystują tą kombinację smakową jako dodatek do różnych potraw – np. do pizzy, makaronu lub jedzą ją po prostu z pieczywem. Spróbujcie sami – obiecuję, że warto.

PRZEPIS NA 8 SZTUK

  • 8 kromek ciabatty o grubości ok. 1 cm
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 5-6 dużych garści świeżego, młodego szpinaku
  • 150 g ricotty
  • 50 ml oliwy z oliwek (extra vergine), dodatkowo 2-3 łyżki do smażenia
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • dodatkowo: 1 duży ząbek czosnku (do nacierania pieczywa)

Liście młodego szpinaku, myjemy i osuszamy. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chwilę smażymy. Następnie dodajemy liście szpinaku, mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 2-3 minuty. Po tym czasie ściągamy z palnika, dodajemy ricottę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i delikatnie mieszamy.

Kromki ciabatty opiekamy z dwóch stron na rozgrzanym ruszcie lub ryflowanej patelni do grillowania. Następnie nacieramy je czosnkiem. Na upieczonym pieczywie układamy szpinak z ricottą i polewamy oliwą z oliwek.

Smacznego i miłego słuchania!

Komentarze

  1. Mmniam!
    Wygląda i brzmi przepysznie! :)
    Uwielbiam szpinak.

    Pozdrawiam. :)

    • Beata Śniechowska

      Ja również Ika! Uwielbiam polaczenie szpinaku i ricotty. Ostanio zrobilam lasagne z takim polaczeniem i bylo to boskie! buziaki, b.

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress