Image
Top
Navigation
Grudzień 6, 2013

Wieżyczki z pieczonych warzyw, sera halloumi z dodatkiem pesto z rukoli

ser haloumi 0330amale(fot. Piotr Bolko)

Halloumi to fantastyczny rodzaj sera solankowego, półtwardego, który jest szczególnie popularny na Cyprze, w Grecji i na Bliskim Wschodzie. Na szczęście coraz częściej można go spotkać również w polskich sklepach. Ser można podawać w wersji pokrojonej w plastry z dodatkiem mięty i oliwy z oliwek. Według mnie ten produkt idealnie nadaje się również do smażenia, grillowania i pieczenia, gdyż ma bardzo wysokoą temperaturę topnienia i w trakcie obróbki termicznej nie zmienia swojego kształtu.

Przedstawiam Wam dwa sposoby przygotowania przekąsek na bazie sera halloumi i różnych warzyw. Wybierzcie swoją ulubioną wersję przygotowania i delektujcie się śródziemnomorskimi smakami.

SKŁADNIKI

Pieczone warzywa z serem halloumi:

  • kolorowe papryki: 2 czerwone, 1 żółta i 1 zielona 
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii 
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  • 300 g sera halloumi pokrojonego w cienkie plastry
  • 1 świeża papryczka chilli bez pestek, drobno posiekana
  • sok z ½ cytryny
  • oliwa z oliwek (do posmarowania papryk, smażenia sera halloumi)         
  • 4 łyżki czarnych oliwek (odsączonych z zalewy)                                                                                                                     

Pesto z rukoli:

  • garść rukoli
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki posiekanych migdałów bez skórki

Sposób przygotowania nr 1 (efekt taki, jak na zdjęciu):

Piekarnik nagrzewamy do 210 st C.

Paprykę myjemy, osuszamy, dzielimy wzdłuż na 2 części. Następnie usuwamy gniazda, skórkę smarujemy oliwą i układamy na blasze do pieczenia skórką do góry. Papryki pieczemy ok. 20 -25 minut aż skórki lekko popękają. Następnie gorące papryki wkładamy do woreczka foliowego, który zawiązujemy na ok. 10 minut (gorące papryki możemy również szczelnie zawinąć w folię spożywczą). W ten sposób papryka się zaparzy i łatwo będzie można ściągnąć skóri. Po tym czasie ściągamy skórki z papryk.

Temperaturę w piekarniku obniżamy do 180 st C. Cukinie kroimy na 0,5 cm krążki, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku przez 25 minut.

Ser halloumi kroimy w 1,5 cm plastry, rozgrzewamy oliwę na patelni, kładziemy plastry sera, dodajemy papryczkę chili i smażymy ser z dwóch stron aż zacznie być rumiany.

Ringiem metalowym wycinamy w paprykach i serze kółka o jednakowej średnicy jak cukinia. Plasterki papryki posypujemy solą, pieprzem i oregano. Z upieczonych warzyw układamy wieżyczki, na czubek kładziemy czarną oliwkę i wstawiamy je na 15 minut do piekarnika nagrzanego
do 190 st C.

Do miksera wrzucamy rukolę, migdały, parmezan i oliwę i miksujemy aż uzyskamy pesto.

Upieczone warzywa z serem wyciągamy i podajemy z pesto i kawałkami cytryny.

Smacznego!

Sposób przygotowania nr 2 (wersja szybsza i uproszczona):

Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Warzywa myjemy i suszymy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i każdą paprykę kroimy na 8 części. Cukinie kroimy na ok. 0,5 cm plastry. Ser halloumi kroimy w kostkę o boku ok. 1cm.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojone warzywa, czarne oliwki, ser halloumi, posiekaną papryczkę chili, polewamy całość oliwą, doprawiamy suszoną bazylią, oregano, solą, pieprzem i razem mieszamy. Zapiekankę wstawiamy na 30 minut do piekarnika.

W międzyczasie przygotowujemyu pesto z rukoli (o miksera wrzucamy rukolę, migdały, parmezan i oliwę i miksujemy aż uzyskamy pesto).

Upieczone warzywa z serem serwujemy z pesto i ćwiartkami cytryny.

Smacznego po raz drugi !

ser haloumi 0330as(fot. Piotr Bolko)

Komentarze

  1. jeju piękne i napewno smaczne…książkę już kupiłam..ale gdzież ja taki ser kupię?

    • Beata Śniechowska

      Beatko, ser halloumi bez problemu możesz znaleźć w np. almie, Piotrze&Pawle a podczas „greckich tygodni” w Lidlu :). Pozdrawiam,b.

  2. he he ser znalazłam…….dzisiaj robię wieżyczki………rety miałam liczyć kalorie……

    • Beata Śniechowska

      Cieszę się! Smacznego ! :)

  3. delfin1991

    Pani Beato chciałam się poradzić czy zamiast sera halloumi można zastosować ser pleśniowy camember np ziołowy?

    • Beata Śniechowska

      Witaj delfin1991, możesz spróbować zrobić zapiekankę z fetą. Wtedy proponuję skorzystać ze sposobu przyrządzania nr 2. W tym wypadku ser pleśniowy nie da Ci efektu smakowego, o który mi chodziło :)!!! Buziaki i smacznego.

  4. Aguś kulinarnie

    Pani Beatko ten ser wygląda fantastycznie:)Jakiej „magii” Pani użyła,że się nie rozpuścił,a wygląda na miękki?jakiś konkretny rodzaj sera halloumi potrzeba?

    • Beata Śniechowska

      Dziekuje Aguskulinarnie. Ser halloumi na to do siebie,ze podczas obróbki termicznej nie roztapia sie i nie rozplywa na boki

      • Aguś kulinarnie

        Dziękuję.Zatem przede mną kolejna próba z serem:)słyszałam,że jest pyszny,u Pani w towarzystwie warzyw zapiera dech w piersiach,muszę sięgnąć po niego ponownie:)

  5. To jest przepyszne i już wypróbowałam, żeby za tydzień zrobić je na urodziny Taty. Mam pytanie czy jest jakaś opcja dla wegan – czy ktoś próbował np. tofu albo czegoś innego, co zastąpi ser?

    • Beata Śniechowska

      Cześć Aga! Bardzo się cieszę, że Ci posmakowało to danie. Jak najbardziej tofu będzie tu pasowało. Buziaki!

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress