Image
Top
Navigation
Styczeń 14, 2015

Wegańska tarta z owocami leśnymi

ddfot. Piotr Bolko

O zmaganiach z tą wyjątkową tartą pisałam już TUTAJ (http://www.beatasniechowska.pl/blog/projekt-weganizm-ciasto-dla-marty-rzucanie-miesem/). Poniżej prezentuję poprawny, ostateczny przepis na to wegańśkie cudo :)

SKŁADNIKI:
Spód ciasta:
300 g migdałów
130 g daktyli
25 g mielonego lnu (odtłuszczonego)
10 g kakao
skórka starta z 1/3 pomarańczy
szczypta soli
Masa z owoców leśnych:
250 g tłuszczu zebranego z mleka kokosowego
4 łyżki syropu z agawy + 1 łyżka cukru trzcinowego
320 g owoców leśnych
1,5 płaskiej łyżki agar agar
3 opakowania naturalnego tofu (3×180 g)

Daktyle wkładamy do miski, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 minut. Do kielicha miksera przesypujemy migdały i mielimy je na mączkę migdałową. Mączkę migdałową przesypujemy do miski, dodajemy również siemie lniane, kakao, sól i osączone daktyle. Całość miksujemy. Na koniec dodajmy skórkę pomarańczową. Jeżeli masa jest dość sypka można dodać 2-3 łyżki ciepłej wody i dopiero wyrobić spód do tarty.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st C (grzałka górna + dolna + termoobieg). Z papieru do pieczenia wycinamy dwa okręgi o średnicy ok. 30-32 cm. Na jednym z arkuszy kładziemy porcję ciasta, przykrywamy drugim arkuszem i delikatnie rozwałkowujemy.  Następnie odklejamy górny arkusz papieru od ciasta i przekładamy ostrożnie  masę wraz z dolnym, okrągłym arkuszem papieru do formy o średnicy ok. 26 cm. Fomę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 18-20 minut.  Po tym czasie wyciągamy podpieczony spód z piekarnika i pozostawiłam do wystudzenia.

Agar namaczamy  w małej ilości zimnej wody. Zagotowujemy mleko kokosowe, dodajmy namoczony agar agar i gotujemy stale mieszając przez ok. 2 minuty. Ściągamy rondel z palnika, dodajemy  odciśnięte z zalewy tofu, syrop z agawy, cukier i 250 g owoców leśnych. Całość miksujemy aż do uzyskania gładkiej, kremowej masy. Do masy dodajemy pozostałe 70 g owoców leśnych, mieszamy za pomocą łyżki i przekładamy krem na podpieczony spód. Ciasto wkładamy  do lodówki na ok. 30 minut żeby stężało.

Smacznego!e fot. Piotr Bolko

 

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress