Image
Top
Navigation
Październik 23, 2014

Waniliowy creme brulee z kaszy jaglanej

DSCF8993fot. Beata Śniechowska

Z uwagi na fakt, że w pierwszej połowie XX wieku proso było jednym z najczęściej uprawianych zbóż w naszym kraju, to kasza jaglana (żółta kasza wytwarzana z ziarna prosa) królowała na każdym polskim stole. W momencie wprowadzenia do Polski innych rodzajów kasz – jaglana odeszła w niepamięć.
Pamiętam jak jeszcze 5 – 10 lat temu proso było bardziej popularne w sklepach zoologicznych i figurowało jako pokarm dla kanarków niż w przeciętnych marketach spożywczych.

Na szczęście ostatnio coraz więcej atencji poświęcanej jest zdrowotnym aspektom kaszy jaglanej i z tego względu po latach „banicji” wraca ona znów do łask we współczesnej kuchni. Szefowie kuchni wymyślają nowe formy, odsłony lub połączenia smakowe oparte na kaszy jaglanej przyczyniając się do jej rozpowszechniania.
Ja osobiście codziennie zaczynam dzień od „jaglanki” na wodzie, dodając do niej owoce goji, orzechy, pestki dyni i to co mam akurat pod ręką lub w lodówce (świeże owoce, nasiona chia, popping z amarantusa, jogurt grecki, konfiturę morelową, syrop z agawy, miód itp.). Od czasu do czasu wrzucam na facebooka nawet moją michę kaszy jaglanej próbując zachęcić i zmotywować wszystkich do jej spożywania…Zauważyłam że jest naprawdę wielu jej entuzjastów, ale istnieje grono radykalnych przeciwników. To właśnie dla tych, którzy nie znoszą smaku kaszy jaglanej jest ten przepis. Kochani – creme brulee z kaszy jaglanej ma Was zachęcić do wprowadzania do diety tego naturalnego bogactwa zdrowia i urody. Kasza jaglana pod postacią creme brulee ma złamać Wasze przekonanie, że jest gorzka i nie ma przyjemnej konsystencji. Spróbujcie jej – z uwagi na właściwości zasadotwórcze kasza jaglana odkwasi Wasz organizm, krzem w niej zawarty pozytywnie wpłynie na kondycję Waszej skóry, włosów i paznokci, spowolni procesy starzenia i zwiększy Waszą odporność.

OD DZISIAJ OGŁASZAM SIĘ (oczywiście nieformalnie) AMBASADORKĄ KASZY JAGLANEJ I CORAZ CZĘŚCIEJ BĘDĘ WAS MOTYWOWAŁA DO JEJ SPOŻYWANIA!

SKŁADNIKI NA 3 PORCJE:

100 g kaszy jaglanej
250 ml mleka
100 ml śmietanki (30 lub 36%)
1/2 laski wanilii
3 żółtka
40 g cukru trzcinowego + dodatkowo cukier trzcinowy do posypania creme brulee

Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i kilkakrotnie przepłukujemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie przelewamy ją wrzątkiem (w ten sposób pozbywamy się goryczy z kaszy jaglanej). Sitkiem potrząsamy, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Do rondla przelewamy mleko, śmietankę i wsypujemy cukier. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół i za pomocą ostrego nożyka wyskrobujemy ziarenka. Laskę oraz ziarenk dodajemy do rondla z mlekiem. Dodajemy również kaszę jaglaną i gotujemy aż kaszą będzie miękka (ok. 12 – 20 minut, w zależności od rodzaju kaszy jaglanej). Kasza nie powinna wchłonąć całej zawartości płynu.

Ugotowaną kaszę studzimy, laskę wanilii usuwamy. Kaszę ugotowaną z mlekiem i śmietanką miksujemy na gładką, jednolitą masę. Żółtka mieszamy ze sobą za pomocą widelca, przelewamy do masy jaglanej i dokładnie razem mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140 st C. Bierzemy 3 kokilki do creme brulee i przelewamy do nich mus z kaszy jaglanej. Kokilki przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego lub głębokiej blachy do pieczenia. Naczynie wypełniamy wodą do 2/3 wysokości kokilek. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w „kąpieli wodnej” ok. 30 minut.

Po upływie wskazanego czasu, wyciągamy creme brulee z kaszy jaglanej i studzimy w temperaturze pokojowej, a następnie wkładamy na godzinę do lodówki. Chłodne kokilki posypujemy cukrem trzcinowym, który następnie przypalamy za pomocą palnika gazowego.

Podajemy od razu ! Mam nadzieję, że połączenie chłodnego, kremowego musu z kaszy jaglanej i ciepłego karmelu przypadnie każdemu do gustu!

DSCF8999

 

Komentarze

  1. Wygląda smakowicie! Niedługo napewno przetestuje ;) pozdrawiam

    • Beata Śniechowska

      Cieszę się bardzo! Pochwal się, jaki efekt uzyskałaś :) Pozdrawiam, b.

  2. Czy da się czymś zastąpić palnik gazowy? Dziękuję za ciekawyy przepis.

    • Beata Śniechowska

      Witaj Madziu, niestety każdy creme brulee należy opalić i to właśnie za pomocą palnika. Jednak ten jaglany krem brulee możesz polać syropem z agawy – będzie zdrowo a syrop skomponuje się z bezglutenowym deserem idealnie.

  3. Beatko, wlasnie kupiłam sobie foremki do cremu:) teraz czas na palnik, polecisz mi jakiś? nie wiem co ma znaczenie w takim palniku żeby nie kupować bubbla a jednak nie przeplacac? Ceny wachaja się od 20 do 200 pln

  4. Magdalena

    NIE MOGĘ SPOZYWAĆ CUKRU CZY MOZNA CUKIER CZYMŚ ZASTĄPIĆ ?

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress