Image
Top
Navigation
Październik 30, 2013

Tuńczyk „w puszcze” z awokado i żółtkiem na miękko

DSCF4180blog(fot. Beata Śniechowska)

Czasami jestem tak zmęczona po całym dniu pracy, że mam ochotę zjeść coś szybkiego i pożywnego. Tuńczyk w towarzystwie awokado, kminu rzymskiego i żółtka na miękko to prosty, smaczny, a także efektowny pomysł na podwieczorek lub kolację. Zapraszam do wypróbowania.

PRZEPIS NA 2 PORCJE:

  • 180 g odsączonego tuńczyka z puszki (w zalewie własnej)
  • 1-2 pomidory obrane ze skórki (ok. 220 g)
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 duże, dojrzałe awokado
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki nasion kuminu (kminu rzymskiego), ewentualnie 3 szczypty mielonego kuminu
  • 2 żółtka*
  • 30 ml oliwy z oliwek + dodatkowo 2 łyżki
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 kromki razowego chleba na zakwasie

Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki
i skrapiamy sokiem z limonki. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w kostkę i przekładamy do awokado. Dodajemy tam również szalotkę, czosnek, tuńczyka, oliwę z oliwek i mieszamy. Nasiona kuminu prażymy chwilę na suchej patelni, a następnie ucieramy w moździerzu. Sałatkę przyprawiamy do smaku kuminem, solą i pieprzem.

Gotową sałatkę układamy w puszkach po tuńczyku lub na talerzykach. W garnku zagotowujemy wodę. Na małej miseczce kładziemy kwadrat folii spożywczej o boku ok. 30 cm, na środku robimy mały dołek, wlewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, przelewamy 1 żółtko i związujemy. Czynność powtarzamy z drugim żółtkiem. Ściągamy garnek z palnika i przekładamy 2 żółtka w folii do gorącej wody na
2,5 minuty. Po upływie wskazanego czasu delikatnie wyciągamy żółtka z folii i układamy je na sałatce.

Sałatkę serwujemy z razowym pieczywem.

* Jeżeli nie planujesz robić w tym samym dniu bezy i jednocześnie nie chcesz wyrzucać białek, to do sałatki możesz przygotować jajka w koszulce.

Smacznego!

DSCF4204(fot. Beata Śniechowska)

DSCF4190-2(fot. Beata Śniechowska)

Komentarze

  1. świetny pomysł na podanie:) przekorny, ale udany:)

    • Beata Śniechowska

      Dziękuje Nesja :* przepis trochę taki jak JA :) buziaki, b.

  2. Joanna Brown

    Pani Beato mam pytanie odnośnie pomidorków – usuwamy gniazda nasienne czy nie ? :)

    • Beata Śniechowska

      Usuwamy! Poprawię w przepisie :) Dziekuje :D

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress