Czasami jestem tak zmęczona po całym dniu pracy, że mam ochotę zjeść coś szybkiego i pożywnego. Tuńczyk w towarzystwie awokado, kminu rzymskiego i żółtka na miękko to prosty, smaczny, a także efektowny pomysł na podwieczorek lub kolację. Zapraszam do wypróbowania.
PRZEPIS NA 2 PORCJE:
Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki
i skrapiamy sokiem z limonki. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w kostkę i przekładamy do awokado. Dodajemy tam również szalotkę, czosnek, tuńczyka, oliwę z oliwek i mieszamy. Nasiona kuminu prażymy chwilę na suchej patelni, a następnie ucieramy w moździerzu. Sałatkę przyprawiamy do smaku kuminem, solą i pieprzem.
Gotową sałatkę układamy w puszkach po tuńczyku lub na talerzykach. W garnku zagotowujemy wodę. Na małej miseczce kładziemy kwadrat folii spożywczej o boku ok. 30 cm, na środku robimy mały dołek, wlewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, przelewamy 1 żółtko i związujemy. Czynność powtarzamy z drugim żółtkiem. Ściągamy garnek z palnika i przekładamy 2 żółtka w folii do gorącej wody na
2,5 minuty. Po upływie wskazanego czasu delikatnie wyciągamy żółtka z folii i układamy je na sałatce.
Sałatkę serwujemy z razowym pieczywem.
* Jeżeli nie planujesz robić w tym samym dniu bezy i jednocześnie nie chcesz wyrzucać białek, to do sałatki możesz przygotować jajka w koszulce.
Smacznego!
świetny pomysł na podanie:) przekorny, ale udany:)
Pani Beato mam pytanie odnośnie pomidorków – usuwamy gniazda nasienne czy nie ?
Kategorie
Komentarze