Image
Top
Navigation
Sierpień 21, 2014

Tatar z buraka w pomarańczach

DSCF9660fot. Beata Śniechowska

Co łączy buraka i czerwone wino? Piękny karminowy kolor i zawartość antocyjanów, które są odpowiedzialne za lepszą odporność, spowolniony proces starzenia i przeciwdziałanie nowotworom.
Niektórzy uważają, że burak ma „trudny” smak, jest mdły i zbyt słodkawy, dlatego pewnie chętniej sięgną po lampkę wina niż sok z buraków. To prawda, ale jego właściwości lecznicze są tak zbawienne, że powinniśmy ujarzmić to warzywo i wkomponować go do naszej codziennej diety. Należy pamiętać, że ze względu na składniki mineralne zawarte w burakach, które rozpuszczają się w wodzie, lepiej jest piec buraka niż gotować w wodzie (no chyba, że w zupie).

Ja w każdą środę mam tzw. „dzień buraka” – właśnie wtedy przyrządzam z niego lekkie, zdrowe dania, które w mig znikają z talerzy, a gdy nie mam czasu, to po prostu piję surowy sok z buraków – wtedy w pełni korzystam z ich bogactwa!

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

2 buraki
1 pomarańcza
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz syczuański lub świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżka octu (np. z czerwonego wina)

Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 200 st C. Buraki umyć, zawinąć w folię i piec ok. 40 – 60 minut aż lekko zmiękną. Następnie obrać je ze skórki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Pomarańczę sparzyć we wrzątku, otrzeć zewnętrzną warstwę skórki (tzw. zest) i wymieszać z burakami. Obraną pomarańczę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do buraków. Całość doprawić solą, pieprzem, miodem, octem, oliwą i posypać posiekaną natką pietruszki.

Pestki dyni podprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę.

Smacznego!

DSCF9682

Zostaw komentarz

Kategorie

Blog

Tagi

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress