Image
Top
Navigation
Grudzień 6, 2013

Tartaletki z kozim serem, brzoskiwniami i tymiankiem

tartaletki z kozim serem 1894b(fot. Piotr Bolko)

Uwielbiam smak koziego sera, kruchość tarty i słodycz brzoskwinii…

Takie połączenie różnych tekstur, smaków i aromatów kryją w sobie wytrawne tartaletki wypełnione roladą z koziego sera, brzoskwiniami i tymiankiem. Tartaletki smakują genialnie zarówno na ciepło, jak i na zimno i na pewno zachwycą niejednego gościa podczas zorganizowanych przez Was domowych przyjęć !

SKŁADNIKI NA 8 SZTUK

  • 50 g masła do wysmarowania foremek
  • 165 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 100 g schłodzonego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
  • 4 brzoskwinie (ewentualnie mogą być brzoskwinie z puszki)
  • ok. 200 g rolady z koziego sera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 8 gałązek tymianku
  • 1 rozmącone żółtko

Foremki na tartaletki o średnicy ok. 9 cm smarujemy cienko masłem.

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i siekamy razem z masłem. Krótko wyrabiamy, w razie konieczności dodajemy 1 łyżkę zimnej wody. Formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.

Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, formujemy wałek i kroimy go na 8 równych części. Każdą część lekko rozwałkowujemy do rozmiaru foremki i wypełniamy nim jej wnętrze. Z papieru pergaminowego wycinamy 8 krążków, układamy je na każdej z form, przysypujemy suchą fasolą i wstawiamy na ok. 9-10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 ºC.

W międzyczasie myjemy i suszymy brzoskwinie. Każdą rozcinamy na pół, usuwamy pestki i kroimy na jednocentymetrowe kawałki (jeżeli mamy brzoskwinie z puszki to po prostu kroimy je w cienkie plasterki) Roladę z sera koziego kroimy na półcentrymetrowe plasterki.

Po podpieczeniu wyciągamy z foremek papier pergaminowy wraz z fasolą i do każdej tartaletki wkładamy po 2-3 plasterki sera koziego oraz brzoskwiń.

Następnie za pomocą pędzelka silikonowego smarujemy ser kozi i brzoskwinie oliwą, kładziemy po 1 gałązce tymianku do każdej foremki, brzegi ciasta smarujemy żółtkiem i zapiekamy całość przez ok. 10 minut.

Tartaletki chwilę studzimy i podajemy na ciepło. Przekąska ta jest smaczna również na zimno.

Smacznego!

·

Komentarze

  1. Justyna

    Bardzo apetycznie wyglada:-) Już nie mogę doczekać się jak wypróbuję ten przepis. Uwielbiam smak zapiekanego koziego sera, ale do tej pory robiłam go tylko z figami, a te nie zawsze są dostępne. Dzięki za pokazanie nowych możliwości.

    • Beata Śniechowska

      Cała przyjemnosc po mojej stronie Justynko! Buziaki,b.

  2. Wyglądają bajecznie! Mam ochotę zjeść monitor. :D
    Uwielbiam kozi ser, więc zapisuję do ulubionych i jak tylko przetrawię świąteczną ucztę, biorę się za ich przygotowanie. :)

    • Beata Śniechowska

      Uwaga! Ze względu bezpieczeństwa proszę nie gryźć monitora :D

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress