Uwielbiam smak koziego sera, kruchość tarty i słodycz brzoskwinii…
Takie połączenie różnych tekstur, smaków i aromatów kryją w sobie wytrawne tartaletki wypełnione roladą z koziego sera, brzoskwiniami i tymiankiem. Tartaletki smakują genialnie zarówno na ciepło, jak i na zimno i na pewno zachwycą niejednego gościa podczas zorganizowanych przez Was domowych przyjęć !
SKŁADNIKI NA 8 SZTUK
Foremki na tartaletki o średnicy ok. 9 cm smarujemy cienko masłem.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i siekamy razem z masłem. Krótko wyrabiamy, w razie konieczności dodajemy 1 łyżkę zimnej wody. Formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, formujemy wałek i kroimy go na 8 równych części. Każdą część lekko rozwałkowujemy do rozmiaru foremki i wypełniamy nim jej wnętrze. Z papieru pergaminowego wycinamy 8 krążków, układamy je na każdej z form, przysypujemy suchą fasolą i wstawiamy na ok. 9-10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 ºC.
W międzyczasie myjemy i suszymy brzoskwinie. Każdą rozcinamy na pół, usuwamy pestki i kroimy na jednocentymetrowe kawałki (jeżeli mamy brzoskwinie z puszki to po prostu kroimy je w cienkie plasterki) Roladę z sera koziego kroimy na półcentrymetrowe plasterki.
Po podpieczeniu wyciągamy z foremek papier pergaminowy wraz z fasolą i do każdej tartaletki wkładamy po 2-3 plasterki sera koziego oraz brzoskwiń.
Następnie za pomocą pędzelka silikonowego smarujemy ser kozi i brzoskwinie oliwą, kładziemy po 1 gałązce tymianku do każdej foremki, brzegi ciasta smarujemy żółtkiem i zapiekamy całość przez ok. 10 minut.
Tartaletki chwilę studzimy i podajemy na ciepło. Przekąska ta jest smaczna również na zimno.
Smacznego!
·
Bardzo apetycznie wyglada:-) Już nie mogę doczekać się jak wypróbuję ten przepis. Uwielbiam smak zapiekanego koziego sera, ale do tej pory robiłam go tylko z figami, a te nie zawsze są dostępne. Dzięki za pokazanie nowych możliwości.
Wyglądają bajecznie! Mam ochotę zjeść monitor.
Uwielbiam kozi ser, więc zapisuję do ulubionych i jak tylko przetrawię świąteczną ucztę, biorę się za ich przygotowanie.
Kategorie
Komentarze