Image
Top
Navigation
Kwiecień 10, 2015

Tapenada z czarnych oliwek

DSCF3675-2fot. Beata Śniechowska

Każdy zna to uczucie, gdy nagle dzwoni dzwonek do drzwi a w nich pojawiają się niezapowiedziani goście. W takiej sytuacji niezastąpione okazują się sprawdzone przepisy na ekspresowe i proste przekąski. I tu z pomocą nieraz przyszła mi pasta z czarnych oliwek – czyli tapenada. W celu jej przygotowania wrzucam wszystkie składniki do miski i miksuje a moi znajomi wpadają w zachwyt i wychwalają przepis… czasami aż mi głupio przyjmować pochwały i miłe słowa… tym bardziej, że przecież „tylko” zmiksowałam kilka produktów i podałam je na podpieczonych grzankach. Podstawowa wersja tapenady to zmiksowane oliwki, kapary oraz oliwa. Pewnego razu kapary zastąpiłam ogórkiem kiszonym i co ciekawe tapenada była równie smaczna, co dowodzi, że podstawową wersję można dowolnie modyfikować i rozwijać smakowo według własnego uznania i pomysłowości.

SKŁADNIKI:

wersja podstawowa:
200 g czarnych oliwek (bez pestek)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oliwy extra vergin
3 posiekane suszone pomidory
1 łyżka kaparów 

1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
sól, pieprz

wersja wzbogacona
dodatkowo można dodać:

-1 filecik anchois
-1 łyżkę startego parmezanu
-1 łyżkę prażonych płatków migdałowych

Do podania: bagietka lub ciabatta

Wszystkie składniki należy zmiksować na jednolitą, gładką masę. Doprawić pieprzem i ostrożnie solą, ponieważ kapary, pomidory, parmezan i anchois są słone. Pieczywo pokroić na 1 centymetrowe kromki, polać oliwą z oliwek i podpiec w piekarniku. Na podpieczonym pieczywie rozsmarować cienką warstwę tapenady i posypać natką pietruszki.

Smacznego!

DSCF3668-3

Komentarze

  1. Odkryłam ten blog przypadkiem i jestem nim oczarowana. Przepisy są wspaniałe i mam ochotę ugotować od razu wszystko :) Tapenada super. Szybko się ją przygotowuje i robi duże wrażenie.

    • Beata Śniechowska

      Dziękuję Ci bardzo za tak ciepłe słowa! To prawda, że tapenada jest boska i smakuje nieziemsko :)! Mam nadzieję, że od dziś będziesz moim stałym Gościem na blogu :*!

  2. Anielka

    Tapenada WYŚMIENITA!!!! Wyjadam ją widelczykiem. Pozdrawiam i życzę sukcesów kulinarnych ;)

    • Beata Śniechowska

      Anielka, bardzo się cieszę, że pasta z czarnych oliwek Ci zasmakowała. Rzeczywiście przepis jest prosty, ale bardzo aromatyczny i po prostu smaczny :)! Pozdrawiam ciepło, b.

Zostaw komentarz

Kategorie

Blog

Tagi

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress