Image
Top
Navigation
Wrzesień 14, 2014

Marokański tajine z kurczakiem i warzywami

DSCF8707-2fot. Beata Śniechowska

Marokańskie targi przepełnione są aromatycznymi przyprawami (kuminem, kurkumą czy imbirem), których zapach unosi się w powietrzu, handlarze sprzedają wodę różaną i oleje arganowe, jest gwarno, tłoczno i kolorowo…Maroko!

Pamiętam jak w każdym miejscu uczestników Master Chefa częstowano „specjalnym” daniem. Praktycznie wszędzie serwowano nam na przywitanie „żółtego” kurczaka z oliwkami. Po tygodniu nie chcieliśmy już na niego patrzeć, ale za pierwszym razem smakował wprost niewiarygodnie. Dziś wracam do tego smaku z sentymentem..aż łezka się zakręciła w oku na myśl o zeszłorocznej przygodzie.

 Mam nadzieję, że ten podstawowy, marokański przepis zauroczy Was i również poczujecie klimat i smaki Maroka (…)

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

4 nóżki kurczaka (ćwiartki)
1 duża posiekana cebula
1 czerwona papryka
1 mała cukinia
1 duża marchewka
20 sztuk oliwek (czarnych lub zielonych)
oliwa lub olej do smażenia
3 łyżki posiekanej kolendry + dodatkowo do dekoracji
sok z 1/2 cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
po 4 szczypty: kuminu (kminu rzymskiego), mielonego imbiru, słodkiej papryki, kurkumy
1 szczypta szafranu
sól, pieprz

Nogi kurczaka obieramy ze skóry, płuczemy pod zimną wodą i osuszamy. Przygotowujemy marynatę: do płaskiego naczynia (np. żaroodpornego) przelewamy 3 łyżki oliwy, sok z cytryny, przyprawy (kumin, imbir, paprykę, kurkumę) oraz 3 łyżki posiekanej kolendry.

Szafran możemy bezpośrednio wkruszyć do składników marynaty lub wydobyć z niego jeszcze więcej smaku i koloru. W tym celu: w rondelku podgrzewamy ok. 80 ml wody, dodajemy szafran i podgrzewamy razem ok. 2-3 minuty. Następnie zostawiamy na ok. 10 minut aż zabarwi wodę na czerwono. Dopiero wtedy przelewamy wywar z szafranu do marynaty. Całość  dokładnie mieszamy ze sobą.

Nogi kurczaka nacieramy solą oraz pieprzem, a następnie wkładamy do marynaty, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na minimun 2 godziny do lodówki (najlepiej zostawić kurczaka na całą noc).

Cebulę, marchew, paprykę i cukinię myjemy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Marchew obieramy i kroimy w podłużne słupki. Cukinię i paprykę kroimy w taki sam sposób jak marchewkę.  Do szerokiego rondla wlewamy ok. 2 lyżki oleju lub oliwy, szklimy cebulę, następnie dodajemy nóżki kurczaka wraz z marynatą i obsmażamy je z dwóch stron aż lekko się zrumienią.

Następnie kurczaka zalewamy wodą (woda powinna sięgać do połowy wysokości kurczaka). Przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu ok. 25 minut. Po 10 minutach wkładamy do garnka marchewkę i paprykę. A po  kolejnych 10 minutach dokładamy cukinię i razem dusimy.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st C (dolna  i górna grzałka + termoobieg). Podgotowanego kurczaka wyciągamy z garnka wraz z warzywami, następnie wszystko przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy kolejne 20 minut. Sos z garnka przecedzamy przez drobne sito i ponownie wlewamy do garnka lub mniejszego rondla. Dodajemy do niego oliwki i gotujemy razem na wolnym ogniu ok. 10 minut.

Upieczonego kurczaka podajemy z warzywmi, polewamy sosem z oliwkami i posypujemy świeżą kolendrą.

Tajine najlepiej smakuje z kaszą kus kus lub gotowanymi ziemniakami!

Smacznego!

DSCF8727

 

DSCF8709

Komentarze

  1. Agnieszka

    Beatko,byliśmy kiedyś z Damianem w Maroku i próbowaliśmy różnych tajinów, m.in. takiego jak powyzej też no i wczoraj postanowiłam zrobić ten wg twojego pomysłu i wyszedł……..bombowy, naprawde praktycznie taki sam który mieliśmy okazje próbować w Maroku, od razu nam sie przypomniały te cudowne wakacje w tym kraju, dziękuje ci za kolejny wspaniały przepis Pozdrawiam

    • Beata Śniechowska

      Cieszę się bardzo, że poczuliscie smaki Maroka :)! Niebawem pojawi sie kolejny przepis z kuchni marokańskiej! Ciekawa jestem, czy też przypadnie Wam do gustu? Buziak, b.

  2. Agnieszka

    To świetna wiadomość,już.nie.możemy się doczekać, to jedna! z lepszych kuchni na świecie, a twoje przepisy są genialne więc napewno.trafi w nasz gust,pozdrawiamy goraco

  3. Sebastian

    Mam pytanie, jak to wszystko zrobić w naczyniu do tajine ?

    • Beata Śniechowska

      Cześć Sebastian. Pamiętaj, że tajine to nazwa jednocześnie naczynia jak i potrawy. Marokańczycy często gotują swoje potrawy w garnkach i pieką je w piekarnikach a do ich serwowania przekładają składniki dania do specjalnych, kolorowych tajinów. Oczywiście istnieją również tajiny, które umożliwiają przygotowanie kompletnej potrawy w tym naczyniu. Żeby gotować na tajinie powinno się mieć dostęp do „żywego ognia”, najłatwiej zatem gotować na kuchence gazowej. Zanim ułoży się na niej tajine, to należy podłożyć pod naczynie specjalną podkładkę, dzięki której potrawa będzie się wolno dusiła i się nie przypali. Mój przepis można zmodyfikować pod kątem przygotowania dania w tajine. Najpierw należy podsmażyć cebulę (bez pokrywki), następnie kawałki kurczaka, zakryć wszystko warzywami i podlać wodą lub bulionem. Następnie przykryć pokrywką i dusić kilka godzin. Kus kus przygotować osobno i voilà: tajine gotowy! Smacznego :)

  4. proszę o nowe przepisy :P no zaczynam teraz przepisy z Twojej książki. Fajnie jakby pojawiły się jakieś przepisy łatwo dostępnych produktów ;) ps najlepsze są gołąbki z kaszy z wątróbką. Nie jadlem i nie lubiłem wątróbki to momentu przygotowania wg twojego przepisu. Dziękuje.

    Marek z Wrocławia

    • Beata Śniechowska

      Witaj, Marku bardzo się cieszę, że gotujesz z mojej książki. Nic tak nie sprawia radości jak fakt, że moje przepisy są dla innych inspiracją w kuchni. Na blogu cyklicznie bedą pojawiały sie nowe pomysły na zdrowe i pełnowartościowe posiłki! Zaglądaj tu częściej ;), pozdrawiam, b.

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress