fot. Beata Śniechowska
Marokańskie targi przepełnione są aromatycznymi przyprawami (kuminem, kurkumą czy imbirem), których zapach unosi się w powietrzu, handlarze sprzedają wodę różaną i oleje arganowe, jest gwarno, tłoczno i kolorowo…Maroko! Pamiętam jak w każdym miejscu uczestników Master Chefa częstowano „specjalnym” daniem. Praktycznie wszędzie serwowano nam na przywitanie „żółtego” kurczaka z oliwkami. Po tygodniu nie chcieliśmy już na niego patrzeć, ale za pierwszym razem smakował wprost niewiarygodnie. Dziś wracam do tego smaku z sentymentem..aż łezka się zakręciła w oku na myśl o zeszłorocznej przygodzie. Mam nadzieję, że ten podstawowy, marokański przepis zauroczy Was i również poczujecie klimat i smaki Maroka (…)
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:
Nogi kurczaka obieramy ze skóry, płuczemy pod zimną wodą i osuszamy. Przygotowujemy marynatę: do płaskiego naczynia (np. żaroodpornego) przelewamy 3 łyżki oliwy, sok z cytryny, przyprawy (kumin, imbir, paprykę, kurkumę) oraz 3 łyżki posiekanej kolendry. Szafran możemy bezpośrednio wkruszyć do składników marynaty lub wydobyć z niego jeszcze więcej smaku i koloru. W tym celu: w rondelku podgrzewamy ok. 80 ml wody, dodajemy szafran i podgrzewamy razem ok. 2-3 minuty. Następnie zostawiamy na ok. 10 minut aż zabarwi wodę na czerwono. Dopiero wtedy przelewamy wywar z szafranu do marynaty. Całość dokładnie mieszamy ze sobą. Nogi kurczaka nacieramy solą oraz pieprzem, a następnie wkładamy do marynaty, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na minimun 2 godziny do lodówki (najlepiej zostawić kurczaka na całą noc). Cebulę, marchew, paprykę i cukinię myjemy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Marchew obieramy i kroimy w podłużne słupki. Cukinię i paprykę kroimy w taki sam sposób jak marchewkę. Do szerokiego rondla wlewamy ok. 2 lyżki oleju lub oliwy, szklimy cebulę, następnie dodajemy nóżki kurczaka wraz z marynatą i obsmażamy je z dwóch stron aż lekko się zrumienią. Następnie kurczaka zalewamy wodą (woda powinna sięgać do połowy wysokości kurczaka). Przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu ok. 45 minut. Po 10 minutach wkładamy do garnka marchewkę i paprykę. A po kolejnych 10 minutach dokładamy cukinię i razem dusimy. Sos z garnka przecedzamy przez drobne sito i ponownie wlewamy do garnka lub mniejszego rondla. Dodajemy do niego oliwki i gotujemy razem na wolnym ogniu ok. 10 minut. Duszonego kurczaka podajemy razem z warzywmi, polewamy sosem z oliwkami i posypujemy świeżą kolendrą. Tagine najlepiej smakuje z kaszą kus kus. Smacznego!
Beatko,byliśmy kiedyś z Damianem w Maroku i próbowaliśmy różnych tajinów, m.in. takiego jak powyzej też no i wczoraj postanowiłam zrobić ten wg twojego pomysłu i wyszedł……..bombowy, naprawde praktycznie taki sam który mieliśmy okazje próbować w Maroku, od razu nam sie przypomniały te cudowne wakacje w tym kraju, dziękuje ci za kolejny wspaniały przepis Pozdrawiam
To świetna wiadomość,już.nie.możemy się doczekać, to jedna! z lepszych kuchni na świecie, a twoje przepisy są genialne więc napewno.trafi w nasz gust,pozdrawiamy goraco
Mam pytanie, jak to wszystko zrobić w naczyniu do tajine ?
proszę o nowe przepisy no zaczynam teraz przepisy z Twojej książki. Fajnie jakby pojawiły się jakieś przepisy łatwo dostępnych produktów
ps najlepsze są gołąbki z kaszy z wątróbką. Nie jadlem i nie lubiłem wątróbki to momentu przygotowania wg twojego przepisu. Dziękuje.
Marek z Wrocławia
Kategorie
Komentarze