Po prostu uwielbiam przygotowywać kurczaka w ten sposób. Zaproponowana w przepisie marynata sprawi, że mięso będzie miało bardzo „głęboki” i ciekawy smak, a pieczenie w niższej niż zazwyczaj temperaturze spowoduje, że kurczak stanie się bardzo, bardzo soczysty i delikatny. Także od dzisiaj „WIÓROWATEMU” KURCZAKOWI MÓWIMY STANOWCZO NIE !!!
Doskonałym dodatkiem do tego dania będzie ryż jaśminowy z brokułami ugotowanymi na parze.
PRZEPIS NA 4 – 5 PORCJI:
Kurczak:
Marynata „Jack Daniels”:
Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, następnie bardzo dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą oraz pieprzem. Następnie wszystkie składniki marynaty przekładamy do miseczki i mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Kurczaka przekładamy do osobnej miski i zalewamy go przygotowaną marynatą. Marynatę wlewamy również do środka kurczaka i wstawiamy mięso do lodówki na całą noc (minimum 3-4 godziny, maksimum 12 godzin).
Po upływie tego czasu nagrzewamy piekarnik do temperatury 110°C (termoobieg + dolna i górna grzałka). Następnie przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, polewamy go marynatą i wstawiamy do piekarnika na ok. 2 godziny i 45 minut godzin. W połowie czasu pieczenia przekładamy kurczaka na drugą stronę.
Upieczonego kurczaka dzielimy na porcje i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Moja rada: po upieczeniu kurczaka w naczyniu żaroodpornym zostanie cudownie aromatyczny sos. Można go przecedzić przez sitko z drobnymi oczkami, przelać na patelnię i podgrzać na dość silnym ogniu przez ok. 5-7 minut. Gdy sosik Jack Daniels się zredukuje, to możemy ponownie nim polać kurczaka lub przygotowane dodatki do dania.
Smacznego!
Czy przykrywamy kurczaka?
Można Danielsa zastapić Metaxą bo akurat mamy ?
Kurczak super, robiłam dzisiaj na niedzielny obiad, ale nie dlatego zaglądam na stronkę – chciałam serdecznie pogratulować W PEŁNI ZASŁUŻONEJ WYGRANEJ! Od początku trzymałam za Ciebie kciuki, mam nadzieję, że książka kucharska będzie dostępna już niebawem :). Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję!
Pani Beato szczerze GRATULUJĘ WYGRANEJ!:-)
Od początku trzymałam kciuki, bo najważniejsza jest wiara w siebie i Pani to udowodniła, a poza tym jest Pani niesamowicie pozytywną i kreatywną Osobą:-)
Pozdrawiam serdecznie
PS
Tego kurczaka i wiele innych przepisów na pewno wykorzystam;-)
Beatko niesamowity blog! Jestem pod wrażeniem, zdjęcia robisz fantastyczne:) Oby jeszcze więcej przepisów tu się pojawiało:) Serdecznie Ci gratuluję wygranej!
U mnie właśnie nowy przepis na blogu, a w piekarniku robi się chlebek Wszystkiego dobrego!
Gratuluję Kochana! Całym sercem byłam z Tobą (zresztą chyba to wiesz od czasu tego mojego przerażająco długiego komentarza:P). Książka na pewno będzie moja. I co teraz planujesz?:)
Witam, czy Jacka Danielsa można zastąpić jakąś inną dowolną whisky?
GRATULACJE PANI BEATO !! JEST PANI WSPANIAŁA I BARDZO UTALENTOWANA, PANI MAMA POWINNA BYĆ Z PANI BARDZO DUMNA !!! TRZYMALIŚMY Z ŻONĄ CAŁY PROGRAM ZA PANIĄ KCIUKI
JESZCZE RAZ GRATULACJE !!!
Gratuluję tytułu!
Bardzo się cieszę
Jejku ! To wygląda naprawdę dobrze
Zachęcam do zaglądnięcia do mnie( i być może jakiegoś komentarza, czy jest ok, czy do bani
http://dawids-kulinaria.pl.tl/
No normalnie wszystkim odpowiedziałaś, a ja tym razem zostałam olana:) Jakoś to przeżyję:)
Jeszcze raz gratuluję (ale to musi być dziwne uczucie, tak żyć z tytułem, który zobowiązuje:P). Wierzę, że sprostasz wyzwaniu i nie znikniesz.
Jakbyś kiedyś miała ochotę spojrzeć swym mistrzowskim okiem na moje dziecko: http://www.youtube.com/user/Nesja89/videos , byłabym przeszczęśliwa:)
O matko, napaliłam się na tego kurczaka jak szczerbaty na suchary. Zrobię na 100%
Gratuluję wygranej!!!
Pozdrawiam
Gratuluję wygranej w MasterChefie! Kurczak przepyszny ! Ja jeszcze przelałam płyn z pieczeni do garnuszka, zredukowałam i zagęściłam łyżką skrobi kukurydzianej i masła Palce lizać.
HAPPY NEW YEAR
Congratulation……i serdeczne pozdrowienia od „dawnych Wroclawian” z San Diego CA.
Q: czy zamiast calego kurczaka mozna uzyc samych piersi? I czy czas pieczenia sie zmieni?
thanks: Z & Z
Bardzo ciekawy smak! Kurczak wyszedł soczysty i z chrupiącą skórką-mniammmm!
Cieszę się bardzo, że miałaś smaczny obiadek
Pani Beato,
Po pierwsze gratulacje Mam pytanie czy takiego kurczaka bez problemu może zjeść kobieta w ciąży? Może to głupie pytanie, ale jesteśmy przewrażliwieni, a kurczak wygląda przepysznie
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Pani Beatko, Kurczak genialny, co do sosu to również w 100% się zgadzam- po zredukowaniu jest obłędny, ostatnio podobny sos miałam okazję spróbować do steka z Angusa w restauracji Sioux Warszawie, na chmielnej obok kina Atlantic, polecam tą restaurację i steki bo lepszych nie jadłam do tej pory nigdzie. Ten sos był tak dobry że nie myślałam że jeszcze coś podobnego będe miała okazję spróbować a dzięki Pani stwierdzam że nie tylko w Siouxie robią tak pyszny sos Jack Daniels jestem Pani fanką, Pozdrawiam serdecznie
Cieszę się że mogłam poprawić Pani humor, a tak wogóle to poznałyśmy się w restauracji hoża w Warszawie, 05.03.wysłałam Pani zdjęcia na facebooka pozdrawiam serdecznie
Pani Beato jestem absolutną fanką Pani przepisów gdyż do tej pory wszystkie wychodziły znakomicie! Dziś zrobiłam tego kurczaka-wykonałam wszystko według przepisu i tak jak skórka była smaczna tak samo mięso było po prostu suche, takie autentycznie wiórowate. Przeciągnęłam kurczaka w piekarniku do 3 godzin czy mogło to być przyczyną takiego stanu? Pozdrawiam serdecznie:*
Udało mi se kupić teriyaki, wyszedł dobry taki soczysty i słodki
się*
Kategorie
Komentarze