Image
Top
Navigation
Kwiecień 13, 2014

Sernik z garnka z białą czekoladą i bakaliami

1heliofot. Beata Śniechowska

Dzisiaj przepis na mój ulubiony „sernik z garnka”, który zawsze widnieje na moim świątecznym, rodzinnym stole. Przepis jest bardzo prosty. Sernik nie wymaga pieczenia ani użycia żelatyny. Można zrobić do niego dowolny spód (np. na bazie kruchego ciasta, ze zbożowych ciasteczek lub upiec biszkopt). Ser z dodatkami „zaparza” się w garnku, a następnie chłodzi się go w lodówce. W efekcie otrzymujmy przepyszny, niezwykle wilgotny i bogaty w ulubione bakalie deser… po prostu niebiański sernik.

SKŁADNIKI:

Sernik:

  • 750 g tłustego lub półtłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 130 g cukru (drobnego)
  • 4 jaja (ja użyłam tzw. „zerówki”, rozmiar M)
  • 120 g masła
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • bakalie (ja użyłam Helio Natura): 60 g rodzynek, 40 g suszonych moreli, 40 g suszonych śliwek
  • 25 ml koniaku do namoczeniu rodzynek
    Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Spód:

  • Ok. 170 g czekoladowych, kruchych ciastek
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 70 g masła
  • opcjonalnie: szczypta zmielonego kardamonu

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • ok. 50 g śmietanki 30%

Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. Czekoladowe ciasteczka kruszymy, przesypujemy do miski i za pomocą blendera ręcznego rozdrabniamy aż do uzyskania tekstury zbliżonej do bułki tartej. Na kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę z masłem i kardamonem, przelewamy do ciasteczek i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st C (funkcja góra + dół). Okrągłą tortownicę o średnicy (ok. 22 cm) wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy na spód masę i równomiernie ją rozprowadzamy. Formę do pieczenia wkładamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie wyciągamy upieczony spód i studzimy nie wyjmując go z formy.

Rodzynki sparzamy wrzątkiem, przekładamy do miseczki, zalewamy mocnym alkoholem (np. koniakiem) i odstawiamy na ok. 20 – 30 minut. Morele tniemy wzdłuż na bardzo cienkie (ok. 2 – 3 mm) paseczki, natomiast śliwki kroimy w małą kosteczkę.

Do wysokiej miski przesypujemy cukier, wbijamy jajka, dodajemy ziarenka wyskrobane z laski wanilii i bardzo dokładnie miksujemy do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie przesypujemy mąkę ziemniaczaną i razem mieszamy. Na koniec partiami dodajemy zmielony  twaróg nadal ucierając, aż do połączenia się składników.

7hlio

fot. Beata Śniechowska

W garnku, na bardzo wolnym ogniu, rozpuszczamy masło. Gdy masło się rozpuści przelewamy nasze składniki do garnka, mieszamy za pomocą rózgi (stale podgrzewając masę).

Ser z dodatkami musi się zaparzyć. Nie martwcie się, jeżeli po zaparzeniu sernika w masie pojawią się grudki (czasami się tak zdarza, gdy ser nie jest dokładnie zmielony). Na szczęście jest na to sposób***.

Należy również uważać, żeby masa nie przywarła do spodu, dlatego cały czas mieszamy nasz sernik w garnku. Po ok. 20 minutach mieszania masa serowa powinna znacznie zgęstnieć (masa musi sie dobrze zaparzyć (zawrzeć) a podczas mieszania powinny uwalniać sie bąbelki powietrza). Wtedy ściągamy sernik, dodajemy morele, rodzynki oraz śliwki, mieszamy i przelewamy całość na upieczony spód.

Następnie przystępujemy do przygotowania polewy z białej czekolady. Rozpuszczamy na kąpieli wodnej pokruszoną, białą czekoladę. Na koniec dodajemy słodką śmietankę i dokładnie razem mieszamy. Wystudzony sernik polewamy (również przestudzoną) polewą z białej czekolady, przystrajamy bakaliami i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.

Po tym czasie ciasto kroimy na porcje i delektujemy się niebiańskim sernikiem popijając świeżo przygotowanym americano!

Smacznego!

***Pogotowie ratunkowe w przypadku pojawienia się grudek w masie serowej: należy przestudzić masę i krótko zmiksować blenderem aż grudki zniknął i otrzymamy idealnie gładką masę. Garnek ponownie wstawiamy na palnik i podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając aż wszystko zgęstnieje.

Komentarze

  1. Agnieszka

    suuuuuuper a jak ładnie przystrojony :)

    • Beata Śniechowska

      Dziękuję bardzo Agnieszko :*

  2. Milena

    hmm jak ja bym chciała być inteligentna, piękna i z wielką pasja, zupełnie jak Pani ;). Pozdrawiam i życzę smacznego jajeczka :)
    P.S Gratuluje tytułu!

    • Beata Śniechowska

      Milenko jesteś przekochana !!!! Baaardzo mi miło <3

  3. Dorottka

    Czy twaróg „z pudelka” się nada? Czy raczej nie bardzo.

    • moje pytanko podobne do poprzedniej Pani, czy wszechobecne sery w pudełkach będą odpowiednie do przyrządzenia tego sernika ? Pozdrawiam

      • Beata Śniechowska

        Już Wam odpowiadam Moje Drogie PANIE :) Do tego typu sernika nie polecam twarogu z „wiaderka”, ponieważ nie uzyskamy „ciężkiego”, wilgotnego sernika o mazistej konsystencji. Do sernika z garnka lub wiedeńskiego najlepiej nadaje się tłusty, kilkakrotnie zmielony twaróg. Ewentualnie można wykorzystać twaróg półtłusty lub też chudy zmiksowany z 2 łyżkami miękkiego masła. Sery z „wiaderek” świetnie sprawdzają się do lekkich serniczkow, pieczonych w niskich temperaturach, w „kąpieli wodnej” czy też serników na zimno! Pozdrawiam Was cieplutko i życzę powodzenia podczas pichcenia ulubionych serników :)

  4. Jeszcze nie próbowałam tego typu sernika, z chęcią przetestuje :) Pozdrawiam serdecznie!

    • Beata Śniechowska

      Cieszę się bardzo Olu i gwarantuję, że będziesz zadowolona z uzyskanego efektu :)

  5. Zrobiłam. Wygląda równie ładnie jak na zdjęciu, ale w smaku… sama mąka ziemniaczana :(. Może te 3 łyżki to jednak za dużo? Wracam do tradycyjnego przepisu, ten mnie rozczarował.

    • Beata Śniechowska

      Przykro mi Kaziu,ze sernik Cię rozczarowal. Ja go ubóstwiam i wcale nie czuje w nim maki. Ja stosuje 2 kopiaste lub 3 plaskie lyzki maki. Nastepnym razem zważę mąkę i podam dokładną gramaturę, żeby nie bylo wątpliwości

  6. Dziękuję za odpowiedź. Ja dałam 3 kopiaste i pewnie to jest przyczyną. Zrobię go jeszcze kiedyś z 3 płaskimi łyżkami. Pozdrawiam serdecznie!

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress