fot. Beata Śniechowska
Uwielbiam dzielić się przepisami i wiedzieć, że z nich korzystacie, lubicie je, modyfikujecie i sami później z nimi eksperymentujecie. Dlatego też dziś na blogu przepis na mój najlepszy sernik. Jest aksamitny, kremowy a w dodatku zawsze się udaje. Biała czekolada, owoce leśne, kruchy spód… czy może być lepsze połączenie? Sernik idealny!
Składniki:
800 g tłustego twarogu (trzykrotnie zmielonego) lub dobrej jakości serek
100 g białej czekolady
120 g cukru pudru
2 duże jajka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
ok. 250 g owoców leśnych
150 g śmietanki 30 lub 36%
ok. 150 g ciastek digestive lub innych, kruchych
2 łyżki stopionego masła
W malakserze lub zmiksować ciastka z masłem aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Okrągłą formę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać na spód zmiksowane ciastka i odłożyć do lodówki.
Białą czekoladę pokruszyć na małe kawałki, przełożyć do miski. W rondlu podgrzać śmietankę. Jak się zagotuje, przelać ją do pokruszonej czekolady i wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Twaróg, jajka, cukier puder, mąkę ziemniaczaną oraz ostudzoną mieszaninę białej czekolady i śmietanki przełożyć do dużej miski a następnie całość zmiksować blenderem aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C (grzałka górna + dolna). Wyciągnąć z lodówki formę do pieczenia wraz z kruchym spodem. Delikatnie przelać masę serową na spód i wyrównać wierzch za pomocą sylikonowej łopatki lub wypukłej strony łyżki. Na wierzchu ułożyć owoce leśne, przykryć tortownicę folią aluminiową (tak, aby folia nie dotykała owoców i masy serowej) i wstawić do piekarnika na 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, zostawić sernik do całkowitego ostudzenia a następnie wstawić formę z sernikiem na noc do lodówki. Po tym czasie sernik będzie gotowy do zjedzenia.
Smacznego!
Dzień dobry,
odkryłam Pani stronę niedawno, kiedy oglądałam powtórkę finałowego odcinka MasterChefa, w którym Pani wygrała (gratuluję!!! :)). Potem obejrzałam w internecie 2 sezon i bardzo mnie Pani zainspirowała. Postanowiłam, że zrobię kilka dań z tej prześlicznej strony i sprawdzę, czy podobałoby mi się gotowanie i czy miałabym ku temu predyspozycje. Zrobiłam zapiekane bakłażany ( na prawdę przepyszne, wszystkim w rodzinie smakowały oraz ten piękny sernik (wyszedł znakomity:) planuje odtworzyć jeszcze kilka przepisów, bo ta strona jest przepiękna :). Dzięki Pani odkryłam w sobie miłść do gotowania !!!
Jeszcze raz gratuluję i mocno całuję,
P :****
Pani Beatko ,
Czy mozna użyć jako warstwy owocowej konfitury z jeżyn która robiłam latem ?;)
PoDrawiam
Kategorie
Komentarze