Image
Top
Navigation
Maj 8, 2016

Sernik z białą czekoladą i owocami leśnymi

DSCF6716fot. Beata Śniechowska

Uwielbiam dzielić się przepisami i wiedzieć, że z nich korzystacie, lubicie je, modyfikujecie i sami później z nimi eksperymentujecie. Dlatego też dziś na blogu przepis na mój najlepszy sernik. Jest aksamitny, kremowy a w dodatku zawsze się udaje. Biała czekolada, owoce leśne, kruchy spód… czy może być lepsze połączenie?  Sernik idealny!

Składniki:

800 g tłustego twarogu (trzykrotnie zmielonego) lub dobrej jakości serek 
100 g białej czekolady
120 g cukru pudru
2 duże jajka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
ok. 250 g owoców leśnych
150 g śmietanki 30 lub 36%
ok. 150 g ciastek digestive lub innych, kruchych
2 łyżki stopionego masła

W malakserze lub zmiksować ciastka z masłem aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Okrągłą formę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać na spód zmiksowane ciastka i odłożyć do lodówki. 

Białą czekoladę pokruszyć na małe kawałki, przełożyć do miski. W rondlu podgrzać śmietankę. Jak się zagotuje, przelać ją do pokruszonej czekolady i wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Twaróg, jajka, cukier puder, mąkę ziemniaczaną oraz ostudzoną mieszaninę białej czekolady i śmietanki przełożyć do dużej miski a następnie całość zmiksować blenderem aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C (grzałka górna + dolna). Wyciągnąć z lodówki formę do pieczenia wraz z kruchym spodem. Delikatnie przelać masę serową na spód i wyrównać wierzch za pomocą sylikonowej łopatki lub wypukłej strony łyżki. Na wierzchu ułożyć owoce leśne, przykryć tortownicę folią aluminiową (tak, aby folia nie dotykała owoców i masy serowej) i wstawić do piekarnika na 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, zostawić sernik do całkowitego ostudzenia a następnie wstawić formę z sernikiem na noc do lodówki. Po tym czasie sernik będzie gotowy do zjedzenia.

Smacznego!

DSCF6782

 

 

 

Komentarze

  1. Paulina

    Dzień dobry,
    odkryłam Pani stronę niedawno, kiedy oglądałam powtórkę finałowego odcinka MasterChefa, w którym Pani wygrała (gratuluję!!! :)). Potem obejrzałam w internecie 2 sezon i bardzo mnie Pani zainspirowała. Postanowiłam, że zrobię kilka dań z tej prześlicznej strony i sprawdzę, czy podobałoby mi się gotowanie i czy miałabym ku temu predyspozycje. Zrobiłam zapiekane bakłażany ( na prawdę przepyszne, wszystkim w rodzinie smakowały :) oraz ten piękny sernik (wyszedł znakomity:) planuje odtworzyć jeszcze kilka przepisów, bo ta strona jest przepiękna :). Dzięki Pani odkryłam w sobie miłść do gotowania !!!

    Jeszcze raz gratuluję i mocno całuję,

    P :****

    • Beata Śniechowska

      Dziękuję za ten cudowny komentarz! Właśnie po takich słowach nabieram jeszcze więcej energii i znajduję czas, aby wymyślać nowe przepisy i dzielić się nimi na blogu! Pozdrawiam serdecznie, b.

  2. Karolina

    Pani Beatko ,
    Czy mozna użyć jako warstwy owocowej konfitury z jeżyn która robiłam latem ?;)
    PoDrawiam

    • Beata Śniechowska

      Witaj Karolinko, możesz spróbować, ale myślę, że równie smacznie będzie, gdy dodasz takiej cudownej konfitury do sernika chwilę przed podaniem. Pozdrawiam!

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress