Image
Top
Navigation
Luty 27, 2014

Sałatka z piekarnika z drobiowymi pulpecikami i bezglutenowym makaronem

DSCF5498fot. Beata Śniechowska

Połączenie warzywnego pappardelle z imbirem w towarzystwie soczystych pulpecików drobiowych, a do tego kilka listków sałaty skropionych sokiem z limonki! Ta sałatka to propozycja na szybkie, lekkie i bezglutenowe danie. Jest tak pyszna, że nigdy nie nakładam jej na talerzyki – znika z blachy do pieczenia od razu po wyciągnięciu z piekarnika! Mam nadzieję, że ta propozycja sprawdzi się również u Was i pozwoli w szybki i niedrogi sposób przygotować zdrową kolację po ciężkim dniu pracy!

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 1 cukinia (ok.350 g)
  • 1 marchewka (ok.180 g)
  • 1 łyżka startego na drobnej tarce imbiru
  • 250 g zmielonego mięsa z indyka
  • 1/2 – 1 drobno posiekana chili bez pestek
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 drobno posiekana cebula (ok. 60 g)
  • do smaku: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka
  • po 1 łyżeczce utartego w moździerzu kminu rzymskiego (kuminu) oraz nasion kolendry
  • sok z 1/3 limonki
  • ok. 6 listków dowolnej sałaty (np. liść dębu, masłowa) 
  • garść umytych listków bazylii

Zaczynamy od przyprawienia mięsa. Do miski przekładamy zmielone z indyka mięso, doprawiamy je solą morską, słodką papryką, pieprzem, kuminem i nasionami kolendry (nasiona kuminu i kolendry można podprażyć przed zmieleniem na suchej teflonowej patelni – uwalniają wtedy jeszcze więcej aromatów). Następnie do miski dodajemy 2 drobno posiekane ząbki czosnku, cebulę, chili, wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i dokładnie wyrabiamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 st C (z funkcją grilla). Blaszkę do pieczenia wyścielami arkuszem pergaminu, następnie formujemy małe pulpeciki (o średnicy ok. 1,5 cm) i układamy je na blaszce. Pulpeciki wkładamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika.

W międzyczasie, za pomocą obieraczki do warzyw, tniemy cukinie i marchewkę na cienkie plasterki – tak powstaje nam bezglutenowe pappardelle z warzyw. „Makaron” przekładamy do miski, polewamy 2 łyżkami oliwy, doprawiamy solą morską oraz startym imbirem i delikatnie mieszamy.

Po 20 minutach pieczenia pulpecików, wysuwamy z piekarnika blaszkę i rozkładamy na pulpecikach warzywny makaron z imbirem. Całość podpiekamy ok. 4 minuty do czasu aż warzywa lekko zmiękną, ale będą wciąż al dente. Po tym czasie całość wyciągamy z piekarnika, dodajemy kilka listków sałaty, bazylii, skrapiamy sokiem z limonki i… można już jeść! Nasza sałatka z piekarnika gotowa!!!

Smacznego !

DSCF5501fot. Beata Śniechowska

Komentarze

  1. Wygląda atrakcyjnie :) Zjadłabym z apetytem wszystko z wyjątkiem pulpecików :)

    • Beata Śniechowska

      Sałatka smakuje wyśmienicie :) Zapraszam do wypróbowania !

  2. Chyba wkrótce wypróbuję ten przepis :)

    • Beata Śniechowska

      Koniecznie daj znać jak smakowała ? ! ? :D Pozdrawiam cieplutko,b.

  3. Sałatka pycha!! Co prawda zapomniałam o sałacie, a później było już za późno, żeby ją dołożyć ;) Zniknęła w mgnieniu oka.

    • Beata Śniechowska

      Aniu nawet nie wiesz jak się cieszę, że tak sądzisz!!! :) Buziaki!

  4. Moondeck

    dziś pierwszy raz jestem na Twojej stronie za wszystkie zawarte tu przepisy i fascynacje włoska kuchnią już Cię kocham

    • Beata Śniechowska

      Dzieeeeeekuje Moondeck! Mam nadzieje, ze od dziś będziesz częstym Gościem na moim blogu! Pozdrawiam ciepło, bo u nas dziś zimno i nieprzyjemnie! :)

  5. kredka

    ooo już wiem co jutro będzie obiad, tylko zamiast mięsa wegańskie pulpeciki z soczewicy będą

    • Beata Śniechowska

      Cześć Kredka! Super pomysł z pulpecikami z soczewicy :). Smacznego !

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress