Image
Top
Navigation
Kwiecień 27, 2015

Sałatka na ciepło z kaszą, warzywami i cynamonem

DSCF2323-2fot. Beata Śniechowska

Gotowana kasza wymieszana z warzywami, aromatycznymi, mocnymi przyprawami i krótko duszonymi warzywami…a do tego orzeźwiająca moc cytrusów, która skryła się pod postacią pomarańczy i limonki! Świeża, lekka, bogata w witaminy i minerały – moja ulubiona sałatkach inspirowana kuchnią wschodnią!

SKŁADNIKI NA 2-3 PORCJE:

100 g kaszy (np. bulgur lub pęczak)
1/2 czerwonej papryki
1/2 cukinii
1/2 bakłażana
1 pomarańcza
1/2 owocu granatu
1 cm startego na tarce imbiru (ewentualnie 2 szczypty suchego imbiru)

przyprawy suche: cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz, sól
masła klarowane lub olej (np. rzepakowy do smażenia)
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
2 łyżki posiekanej mięty lub natki pietruszki

DSCF2326-2

Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko.

W międzyczasie paprykę, cukinię i bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w jednakową, małą kostkę (ok. 0,5×0,5 cm). Pomarańczę sparzyć, otrzeć z niej skórkę (odłożyć na później), następnie obrać ją i pokroić na mniejsze kawałki. Miętę lub natkę drobno posiekać.

Rozgrzać patelnię, wlać ok. 2 łyżki tłuszczu, krótko podsmażyć paprykę z imbirem, cukinią i bakłażanem. Dołożyć ugotowaną kaszę, wymieszać i przyprawić do smaku (cynamonem, gałką muszkatołową  oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą). Ciepłą sałatkę przełożyć do miski, dodać kawałki pomarańczy wraz z otartą wcześniej pomarańczową skórką. Całość wymieszać z oliwą, sokiem z limonki i owocami granatu. Gotową sałatkę rozłożyć na talerze i posypać świeżymi ziołami.

Sałatka jest najsmaczniejsza na ciepło, ale na drugi dzień smakuje również wybornie.

Smacznego!

DSCF2324-2

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress