Image
Top
Navigation
Lipiec 8, 2016

Różowe pancakes z owocami – GRYCZANKI

DSCF8953fot. Beata Śniechowska

Różowe pancakes na bazie niepalonej kaszy gryczanej to prawdziwy hit w mojej kuchni. Dzięki wykorzystaniu soku z buraka kuszą pięknym, różowym kolorem, natomiast zawartość niepalonej kaszy gryczanej sprawia, że są źródłem wielu witamin, substancji odżywczych i są bezglutenowe.  Aby je przygotować wystarczy tylko kasza, sok z buraka, owoce, dobry blender i szczypta wyobraźni. Dzięki tym prostym składnikom i mojej recepturze można wyczarować tą zdrową przekąskę lub zaserwować mistrzowskie śniadanie.

Zatem do dzieła!

Składniki:

200 g kaszy gryczanej (niepalonej)
1 łyżeczka oleju kokosowego (ewentualnie klarowanego masła)
50 ml soku z buraka
ok. 50 ml wody
1 duży banan
2 szczypty cynamonu, 1 szczypta soli
dodatkowo: ok. 200 g sezonowych owoców (np. jagód, borówek amerykańskich, czerwonych porzeczek, malin itp.)
miód lub syrop klonowy (w wersji dla wegan) do polania

Kaszę gryczaną wsypać do miski, zalać przegotowaną wodą ok. 5 cm powyżej powierzchni kaszy, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia wylać zawartość na metalowe sito o drobnych oczkach i dokładanie wypłukać pod zimną, bieżącą wodą.  Przesypać kaszę do wysokiego naczynia, dodać pokrojonego na mniejsze kawałki banana, wlać sok z buraka, dodać sól, cynamon oraz olej kokosowy.

Wszystkie składniki zmiksować za pomocą ręcznego blendera na jednolitą masę. Dolewać małe ilości wody, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzać teflonową patelnię z nieprzywierającą powłoką i wylewać małe porcje ciasta gryczanego. Placki prażyć na średniej mocy palnika z dwóch stron.

Owoce umyć, osuszyć. Gotowe pancakes ułożyć na talerzu, przystroić ulubionymi owocami i ewentualnie polać miodem lub syropem klonowym.

Smacznego!

DSCF9069

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress