fot. Beata Śniechowska
Różowe pancakes na bazie niepalonej kaszy gryczanej to prawdziwy hit w mojej kuchni. Dzięki wykorzystaniu soku z buraka kuszą pięknym, różowym kolorem, natomiast zawartość niepalonej kaszy gryczanej sprawia, że są źródłem wielu witamin, substancji odżywczych i są bezglutenowe. Aby je przygotować wystarczy tylko kasza, sok z buraka, owoce, dobry blender i szczypta wyobraźni. Dzięki tym prostym składnikom i mojej recepturze można wyczarować tą zdrową przekąskę lub zaserwować mistrzowskie śniadanie.
Zatem do dzieła!
Składniki:
200 g kaszy gryczanej (niepalonej)
1 łyżeczka oleju kokosowego (ewentualnie klarowanego masła)
50 ml soku z buraka
ok. 50 ml wody
1 duży banan
2 szczypty cynamonu, 1 szczypta soli
dodatkowo: ok. 200 g sezonowych owoców (np. jagód, borówek amerykańskich, czerwonych porzeczek, malin itp.)
miód lub syrop klonowy (w wersji dla wegan) do polania
Kaszę gryczaną wsypać do miski, zalać przegotowaną wodą ok. 5 cm powyżej powierzchni kaszy, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wylać zawartość na metalowe sito o drobnych oczkach i dokładanie wypłukać pod zimną, bieżącą wodą. Przesypać kaszę do wysokiego naczynia, dodać pokrojonego na mniejsze kawałki banana, wlać sok z buraka, dodać sól, cynamon oraz olej kokosowy.
Wszystkie składniki zmiksować za pomocą ręcznego blendera na jednolitą masę. Dolewać małe ilości wody, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzać teflonową patelnię z nieprzywierającą powłoką i wylewać małe porcje ciasta gryczanego. Placki prażyć na średniej mocy palnika z dwóch stron.
Owoce umyć, osuszyć. Gotowe pancakes ułożyć na talerzu, przystroić ulubionymi owocami i ewentualnie polać miodem lub syropem klonowym.
Smacznego!
Kategorie
Zostaw komentarz