Jesień zaczyna być coraz bardziej chłodna. Dlatego dziś przygotował rozgrzewający krem z marchewki z dodatkiem pomarańczy, imbiru i chili.
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy i na wolnym ogniu szklimy cebulę. Następnie dodajemy marchewkę, imbir, chili oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy razem ok. 5 minut, a po tym czasie wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy skórkę pomarańczową oraz bulion. Rondel przykrywamy i gotujemy przez 15-20 minut. Gdy marchewka zmięknie całość lekko studzimy, a następnie miksujemy na gładką masę. Na końcu próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed samym podaniem krem podgrzewamy i dekorujemy listkami tymianku.
Życzę smacznego i ciepłego dnia!
Wygląda znakomicie i smacznie! I zdjęcie fantastyczne
Dziękuję serdecznie! Tak szybko zrobiłam zdjęcie, że zupka nawet nie wystygła :).
Pani Beato,
Zupa jest przepyszna!!! Nigdy nie pomyślałabym, żeby usmażyć cebulę na oleju kokosowym:-).
Po spróbowaniu Pani autorskiego przepisu, postanowiłam też poeksperymentować i całość zmiksowałam z serem pleśniowym złocistym typu Lazur.
Serdecznie pozdrawiam, życzę powodzenia!
Cieszę się Kasiu, że Ci zasmakowało! Olej kokosowy jest znacznie zdrowszy niż olej rzepakowy czy słonecznikowy i nadaje się świetnie do smażenia. Pozdrawiam
Beatko gratulacje wygranej!! bardzo się cieszę, też Ci kibicowałam, a ten olej kokosowy to w jakich temperaturach max można użyć, no bo każdy olej jest ważne w jakich bo inaczej wytwarzają się rakotwórcze składniki, i dlatego pytam
Pozdrawiam
Bardzo ladna ta zupa. Bardzo sie ciesze, ze to ty wygralas, od poczatku ci kibicowalem.
Piękna zupka i z pewnością pyszna Sama jednak w kuchni oleju kokosowego nie używam, wybieram te, które mają skład tłuszczowy bliższy optymalnemu (np. olej rzepakowy)
Zupa super pyszna pozdrawiam
Pyszna zupa. Smakowała nawet mojemu mężowi, który nie lubi marchewki
Kategorie
Komentarze