Image
Top
Navigation
Październik 15, 2013

Rozgrzewający krem z marchewki z pomarańczą

zupakremzmarchewki(fot. Beata Śniechowska)

Jesień zaczyna być coraz bardziej chłodna. Dlatego dziś przygotował rozgrzewający krem z marchewki z dodatkiem pomarańczy, imbiru i chili.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 550 g marchewki
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 nieduża cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 1 łyżka startego na tarce świeżego imbiru
  • sok i skóra starta  z 1 dużej pomarańczy
  • ok. 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 płaska łyżeczka chili w płatkach
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • do dekoracji: listki tymianku

Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy i na wolnym ogniu szklimy cebulę. Następnie dodajemy marchewkę, imbir, chili oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy razem ok. 5 minut, a po tym czasie wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy skórkę pomarańczową oraz bulion. Rondel przykrywamy i gotujemy przez 15-20 minut. Gdy marchewka zmięknie całość lekko studzimy, a następnie miksujemy na gładką masę. Na końcu próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed samym podaniem krem podgrzewamy i dekorujemy listkami tymianku.

Życzę smacznego i ciepłego dnia!

Komentarze

  1. Wygląda znakomicie i smacznie! I zdjęcie fantastyczne :)

    • Beata Śniechowska

      Dziękuję serdecznie! Tak szybko zrobiłam zdjęcie, że zupka nawet nie wystygła :).

  2. Kasia Rudnicka

    Pani Beato,
    Zupa jest przepyszna!!! Nigdy nie pomyślałabym, żeby usmażyć cebulę na oleju kokosowym:-).
    Po spróbowaniu Pani autorskiego przepisu, postanowiłam też poeksperymentować i całość zmiksowałam z serem pleśniowym złocistym typu Lazur.
    Serdecznie pozdrawiam, życzę powodzenia!

    • Beata Śniechowska

      Cieszę się Kasiu, że Ci zasmakowało! Olej kokosowy jest znacznie zdrowszy niż olej rzepakowy czy słonecznikowy i nadaje się świetnie do smażenia. Pozdrawiam :)

  3. Beatko gratulacje wygranej!! bardzo się cieszę, też Ci kibicowałam, a ten olej kokosowy to w jakich temperaturach max można użyć, no bo każdy olej jest ważne w jakich bo inaczej wytwarzają się rakotwórcze składniki, i dlatego pytam ;)
    Pozdrawiam

    • Beata Śniechowska

      Daguś, tutaj chodzi o krótkie podduszenie na oleju palmowym. Taki olej bardzo dobrze sie do tego nadaje i jest zdrowy ! Pozdrawiam cieplo. b.

  4. Bardzo ladna ta zupa. Bardzo sie ciesze, ze to ty wygralas, od poczatku ci kibicowalem. :)

  5. Beata Śniechowska

    Tomek, a jaka smaczna :) Pozdrawiam, b.

  6. bułaczke

    Piękna zupka i z pewnością pyszna :) Sama jednak w kuchni oleju kokosowego nie używam, wybieram te, które mają skład tłuszczowy bliższy optymalnemu (np. olej rzepakowy)

    • Beata Śniechowska

      Bulaczke, mozesz uzyc ulubionego oleju do przygotowania tej zupki!

  7. Zupa super pyszna pozdrawiam

    • Beata Śniechowska

      Super – cieszę się bardzo :)

  8. Pyszna zupa. Smakowała nawet mojemu mężowi, który nie lubi marchewki :)

    • Beata Śniechowska

      I to jest właśnie moc rozgrzewającej, marchewkowo-pomarańczowej zupy! Cieszę się, że było pycha :) Pozdrawiam Was cieplutko, b.

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress