Często zastanawiam się, czy bardziej lubię białą czy ciemna czekoladę. Dziś zwycięzcą jest słodka, biała czekolada stanowiąca podstawę zaprezentowanego deseru. A Ty, którą wybierzesz?
SKŁADNIKI DLA OK. 8-10 OSÓB
Biszkopt:
Mus z białej czekolady:
Poncz:
Na początku przygotowujemy mus. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Pokruszoną białą czekoladę przekładamy do miski. W garnku zagotowujemy mleko i wlewamy je do miski z białą czekoladą. Dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Żelatynę lekko rozpuszczamy na kąpieli wodnej lub w rondelku postawionym na bardzo małym ogniu i dodajemy do ciepłego mleka wymieszanego z białą czekoladą i dokładnie mieszamy. Jeżeli żelatyna nie rozpuściła się całkowicie i powstały grudki, to całość ponownie wstawiamy na kąpiel wodną i mieszamy tak długo, aż składniki się całkowicie rozpuszczą (nie wolno gotować ani przegrzać żelatyny). Mieszaninę studzimy w temperaturze pokojowej. Gdy mleko z czekoladą wystygnie, ubijamy śmietankę i dodajemy wraz ze skórką startą z pomarańczy (w cukiernictwie zasada jest jedna: zawsze dodajemy rzadkie do gęstego). Mus wstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny, aby stężał.
W międzyczasie przygotowujemy poncz oraz biszkopt. Podgrzewamy wodę z cukrem tak długo aż cukier się rozpuści. Studzimy i dodajemy sok pomarańcza. Następnie nagrzewamy piekarnik do 190 st. C (termoobieg plus górna i dolna grzałka). Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Żółtka mieszamy z kakao i wlewamy do ubitych białek z cukrem. Całość mieszamy silikonową łopatką. Wsypujemy mąkę i mieszamy delikatnie składniki aż się połączą. Na blachę do pieczenia rozkładamy arkusz pergaminu, wylewamy ciasto i wyrównujemy je łopatką. Pieczemy biszkopt ok. 12 minut minut. Potem wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Ostudzony biszkopt delikatnie ściągamy z blaszki i nasączamy go przygotowanym ponczem. Następnie rozsmarowujemy warstwę musu na całej powierzchni biszkoptu, posypujemy malinami i zwijamy ciasno roladkę. Roladę wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny. Po tym czasie posypujemy cukrem pudrem i kroimy na 2 cm plastry.
Smacznego!
Wygląda pięknie, musi być smaczne
Chyba wypróbuje u siebie
Cieszę się bardzo. Smacznego!
Zrobiłam i jest pyyyyyyyycha!!!
proszę o podanie wymiarów blachy.
Pozdrawiam !
igA, ja użyłam standardowej blachy, która jest na wyposażeniu każdego piekarnika. Pamiętaj, żeby wyłożyć blachę papierem pergaminowym i wyrównać nożem masę biszkoptową przed upieczeniem.
Pozdrawiam!
Witam, mam pytanie odnośnie tego mleka w musie czy 100 g mleka to 100 ml?
pozdrawiam
Czy maliny można zastąpić innymi owocami? O tej porze roku ciężko dostać świeże lub czy będzie równie smaczne bez owoców?
Czy mogę przygotować mus dzień wcześniej, a biszkopt upiec następnego dnia?
Pozdrawiam,
Monika
Zrobiłam tą roladę z owocami sezonowymi: truskawkami ,biszkopt super,niestety masa nie stężała w ogóle,czemu tak? Czy to przez to że przegrzałam żelatynę?
Kategorie
Komentarze