Image
Top
Navigation
Wrzesień 30, 2013

Rolada z musem z białej czekolady i malin

rolada2(fot. Beata Śniechowska)

Często zastanawiam się, czy bardziej lubię białą czy ciemna czekoladę. Dziś zwycięzcą jest słodka, biała czekolada stanowiąca podstawę zaprezentowanego deseru. A Ty, którą wybierzesz?

SKŁADNIKI DLA OK. 8-10 OSÓB

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 120 g mąki
  • 3 łyżki kakao

Mus z białej czekolady:

  • 6 g żelatyny (lub substancji żelującej agar agar)
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g mleka
  • 200 g śmietanki o zawartości tłuszczu 36%
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 100 g malin

Poncz:

  • 75 g wody
  • 50 g cukru
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

Na początku przygotowujemy mus. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Pokruszoną białą czekoladę przekładamy do miski. W garnku zagotowujemy mleko i wlewamy je do miski z białą czekoladą. Dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Żelatynę lekko rozpuszczamy na kąpieli wodnej lub w rondelku postawionym na bardzo małym ogniu i dodajemy do ciepłego mleka wymieszanego z białą czekoladą i dokładnie mieszamy. Jeżeli żelatyna nie rozpuściła się całkowicie i powstały grudki, to całość ponownie wstawiamy na kąpiel wodną i mieszamy tak długo, aż składniki się całkowicie rozpuszczą (nie wolno gotować ani przegrzać żelatyny). Mieszaninę studzimy w temperaturze pokojowej. Gdy mleko z czekoladą wystygnie, ubijamy śmietankę i dodajemy wraz ze skórką startą z pomarańczy (w cukiernictwie zasada jest jedna: zawsze dodajemy rzadkie do gęstego). Mus wstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny, aby stężał.

W międzyczasie przygotowujemy poncz oraz biszkopt. Podgrzewamy wodę z cukrem tak długo aż cukier się rozpuści. Studzimy i dodajemy sok pomarańcza. Następnie nagrzewamy piekarnik do 190 st. C (termoobieg plus górna i dolna grzałka). Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Żółtka mieszamy z kakao i wlewamy do ubitych białek z cukrem. Całość mieszamy silikonową łopatką. Wsypujemy mąkę i mieszamy delikatnie składniki aż się połączą. Na blachę do pieczenia rozkładamy arkusz pergaminu, wylewamy ciasto i wyrównujemy je łopatką. Pieczemy biszkopt ok. 12 minut minut. Potem wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Ostudzony biszkopt delikatnie ściągamy z blaszki i nasączamy go przygotowanym ponczem. Następnie rozsmarowujemy warstwę musu na całej powierzchni biszkoptu, posypujemy malinami i zwijamy ciasno roladkę. Roladę wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny. Po tym czasie posypujemy cukrem pudrem i kroimy na 2 cm plastry.

Smacznego!

Komentarze

  1. Wygląda pięknie, musi być smaczne :)
    Chyba wypróbuje u siebie :)

    • Beata Śniechowska

      Cieszę się bardzo. Smacznego! :)

  2. Agnieszka

    Zrobiłam i jest pyyyyyyyycha!!! :)

    • Beata Śniechowska

      Aga, to jest dla mnie największa radość :) Cieszę się bardzo !

  3. proszę o podanie wymiarów blachy.

    Pozdrawiam :) !

    • Beata Śniechowska

      igA, ja użyłam standardowej blachy, która jest na wyposażeniu każdego piekarnika. Pamiętaj, żeby wyłożyć blachę papierem pergaminowym i wyrównać nożem masę biszkoptową przed upieczeniem.
      Pozdrawiam!

  4. Witam, mam pytanie odnośnie tego mleka w musie czy 100 g mleka to 100 ml?
    pozdrawiam :)

    • Beata Śniechowska

      Gęstość mleka jest zbliżona do wody. Dlatego możemy przyjąć, żę 100 g mleka to 100 ml.
      Pozdrawiam :D

  5. Milena

    Czy maliny można zastąpić innymi owocami? O tej porze roku ciężko dostać świeże ;) lub czy będzie równie smaczne bez owoców?

    • Beata Śniechowska

      Do musu z białej czekolady pasują: truskawki, maliny, borówki amerykańskie, skórka cytrynowa, skórka pomarańczowa oraz wiórki gorzkiej czekolady. Możesz zrobić mus wyłącznie z białej czekolady i do rolady podać sosik (tzw. coulis) z mrożonych malin lub jagód!!! Szalej do woli i daj znać, jaki efekt otrzymałaś :)

  6. Monika

    Czy mogę przygotować mus dzień wcześniej, a biszkopt upiec następnego dnia?
    Pozdrawiam,
    Monika

    • Beata Śniechowska

      Cześć Monia! Niestety tak nie możesz zrobić, gdyż mus się ściągnie i nie będzie lekki i puszysty. Jednak możesz zrobić inaczej: 1 dzień wcześniej upiec biszkopt i na drugi dzień zrobić mus i zwinąć roladę :). Pozdrawiam, b

  7. Aleksandra

    Zrobiłam tą roladę z owocami sezonowymi: truskawkami ,biszkopt super,niestety masa nie stężała w ogóle,czemu tak? Czy to przez to że przegrzałam żelatynę? :(

    • Beata Śniechowska

      Witaj Aleksandro! Z żelatyną jest trochę zabawy i trzeba obchodzić się z nią ostrożnie. Masa mogła „polecieć” z różnych powodów: np. żelatyny nie wolno gotować ani mieszać w zbyt gorącej temperaturze, śmietanka mogła nie być ubita na tzw. „pianę do golenia” i mogła nie związać się na mus lub też mleko z czekoladą mogło być za ciepłe. Proporcje żelatyny do płynu są w przepisie prawidłowe, więc na pełno nie miała ona za mało „mocy”, aby zawiązać taki mus. Mam nadzieję, że po kilku godzinach mus ściągnął chociaż trochę. Wtedy deser można „zdekonstruować”, tzn. na spód szklanki wkruszyć biszkopt, dodać owoce a górę zalać musem :). Taki patent zawsze się sprawdza i pięknie prezentuje :)! Buziaki!

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress