Image
Top
Navigation
Marzec 26, 2014

Razowe bajgle z czarnuszką

DSCF5834fot. Beata Śniechowska

Bajgle to przepyszne bułeczki z dziurką wykonane na bazie drożdżowego ciasta. Ja lubię, gdy bajgle różnią się od siebie wielkością, kształtem i … posypką. Bułeczki można posypać nie tylko czarnuszką, ale i pestkami dyni, słonecznika, ziarnami sezamu lub przyrządzić je z rozmarynem i solą morską. Przed pieczeniem bajgle należy chwilę podgotować we wrzątku – dzięki temu po upieczeniu są bardzo mięciutkie. Można jeść je „na słodko” np. z miodem, ulubioną konfiturą  lub „na słono” np. z twarożkiem i szczypiorkiem lub wędliną. Spróbujcie sami z jakim dodatkiem najbardziej zasmakują Wam domowe bajgle przygotowane zgodnie z zamieszczonym tutaj przepisem.

Smacznego Kochani!

PRZEPIS NA OKOŁO 8 – 10 MAŁYCH BAJGLI

  • 380 g mąki żytniej, razowej typ 2000
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g masła
  • 1 rozmącone żółtko do posmarowania bajgli
  • Do posypania (do wyboru): czarnuszka, sezam, pestki słonecznika, dyni lub sól morska i rozmaryn

Mąkę przesiewamy do miski, robimy mały dołek i dodajemy pokruszone drożdże. Mleko podgrzewamy z masłem do 40 st. C i zalewamy mąkę z drożdżami. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodajemy sól, cukier, masło izagniatamy ciasto, ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.

Z ciasta formujemy małe, okrągłe bułeczki (ok. 8 -10 szt) o średnicy ok. 5 cm. Następnie palcem robimy w środku otwór i delikatnie rozciągamy, aby powstała dziurka.

DSCF5815Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy. Gdy woda się zagotuje wkładamy po 3-4 bajgle, gotujemy ok. 2 minuty i wyciągamy bajgle na bawełnianą ściereczkę. Po 2 minutach smarujemy bajgle żółtkiem i posypujemy np. solą gruboziarnistą i czarnuszką.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C (góra + dół + termoobieg).Bajgle układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy ok. 25 minut na środkowym poziomie piekarnika (z termoobiegiem). Upieczone bajgle wyciągamy, studzimy i możemy zjeść z dowolnymi dodatkami.

Smacznego !

 

Komentarze

  1. Dorota

    Pani Beato, co z tym masłem? roztopić z mlekiem czy dodać później z solą i cukrem?
    Dzięki za info,pozdrawiam!

    • Beata Śniechowska

      Dorotko, miękkie masło dodaj razem z mlekiem do suchych składników :). Na zdrowie!

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress