Chyba każdy z nas kojarzy fantastyczny film animowany RATATUJ, ale czy każdy wie jak ta potrawa smakuje? Przedstawiam Wam zatem recepturę na prowansalskie ratatouille. Danie nie skomplikowane w przygotowaniu a jednocześnie wyrafinowane i esencjonalne w smaku. Ratatouille może stanowić dodatek do ryby, jagnięciny czy grillowanego kurczaka lub być podawane jako zupełnie odrębna potrawa.
Warzywa takie jak cukinia, papryka i bakłażan wzbogacone są świeżymi ziołami i podduszone w aromatycznym sosie pomidorowym. Spróbujcie koniecznie, ale uważajcie: prowansalskie ratatouille jest tak doskonałe, że uzależnia.
SKŁADNIKI NA 4 – 6 PORCJI:
Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego, w którym poddusimy podsmażone warzywa. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Świeże zioła siekamy. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy pomidory w kostkę. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy cebulę z czosnkiem i szklimy. Do lekko przesmażonej cebuli dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego oraz połowę posiekanych ziół. Chwilę smażymy, mieszamy, wrzucamy do rondla pomidory, zmniejszamy ogień i dusimy ok. 15 – 20 minut aż pomidory się rozpadną i powstanie aromatyczny sos.
Warzywa myjemy. Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w podłużne plastry, posypujemy solą i układamy na sitku, żeby puściły sok. W ten sposób pozbywamy się goryczy z bakłażana. Cukinie kroimy w kostkę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę. Bakłażana ściągamy z sita, wycieramy papierowym ręcznikiem do sucha i również kroimy w kostkę.
W klasycznym ratatouille wszystkie warzywa powinny być pokrojone w równą kostkę o wymiarach ok. 1×1 cm (ja pokroiłam w dwa razy mniejszą kostkę – dzięki czemu zwiększa się prawdopodobieństwo, że za jednym kęsem poczujemy smak większej ilość warzyw i ziół).
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz papryki i smażymy ok. 3-4 minuty, następnie dodajemy cukinie, smażymy razem z paprykami ok. 2 minuty a na sam koniec przekładamy pokrojonego w kostkę bakłażana i smażymy kolejne 2 minuty. W czasie smażenia możemy dolewać małe ilości oliwy.
Usmażone warzywa przekładamy bezpośrednio do sosu pomidorowego, doprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi, świeżymi ziołami. Jeżeli korzystamy z suszonych ziół, to nie dodajemy ich wcześniej do sosu tylko doprawiamy ratatouille na samym końcu.
Smacznego!
Pani Beato, dlaczego w takiej kolejności się daje zioła (świeże na początku a suszone na końcu)? Ja całe życie myślałam, że suszone zioła się daje na początku przygotowywania potrawy, żeby się „namoczyły” Pozdrawiam serdecznie
Lubię potrawy, które szybko się przygotowuje i to jest właśnie jedna z nich, i jaka smaczna!
Kategorie
Komentarze