Image
Top
Navigation
Sierpień 14, 2014

Ratatouille pełne ziół

DSCF8597-3fot. Beata Śniechowska

Chyba każdy z nas kojarzy fantastyczny film animowany RATATUJ, ale czy każdy wie jak ta potrawa smakuje? Przedstawiam Wam zatem recepturę na prowansalskie ratatouille. Danie nie skomplikowane w przygotowaniu a jednocześnie wyrafinowane i esencjonalne w smaku. Ratatouille może stanowić dodatek do ryby, jagnięciny czy grillowanego kurczaka lub być podawane jako zupełnie odrębna potrawa.

Warzywa takie jak cukinia, papryka i bakłażan wzbogacone są świeżymi ziołami i podduszone w aromatycznym sosie pomidorowym. Spróbujcie koniecznie, ale uważajcie: prowansalskie ratatouille jest tak doskonałe, że uzależnia.

SKŁADNIKI NA 4 – 6 PORCJI:

  • 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia (żółta lub zielona)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 pomidory (sparzone, obrane ze skórki)
  • 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa do smażenia (najlepiej z drugiego tłoczenia, sansa/pomace)
  • świeże zioła: bazylia, rozmaryn, tymianek, lawenda, cząber oraz mięta (lub płaska łyżka suszonych ziół prowansalskich)

Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego, w którym poddusimy podsmażone warzywa. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Świeże zioła siekamy. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy pomidory w kostkę. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy cebulę z czosnkiem i szklimy. Do lekko przesmażonej cebuli dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego oraz połowę posiekanych ziół. Chwilę smażymy, mieszamy, wrzucamy do rondla pomidory, zmniejszamy ogień i dusimy ok. 15 – 20 minut aż pomidory się rozpadną i powstanie aromatyczny sos.

Warzywa myjemy. Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w podłużne plastry, posypujemy solą i układamy na sitku, żeby puściły sok. W ten sposób pozbywamy się goryczy z bakłażana. Cukinie kroimy w kostkę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę. Bakłażana ściągamy z sita, wycieramy papierowym ręcznikiem do sucha i również kroimy w kostkę.

W klasycznym ratatouille wszystkie warzywa powinny być pokrojone w równą kostkę o wymiarach ok. 1×1 cm (ja pokroiłam w dwa razy mniejszą kostkę – dzięki czemu zwiększa się prawdopodobieństwo, że za jednym kęsem poczujemy smak większej ilość warzyw i ziół).

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz papryki i smażymy ok. 3-4 minuty, następnie dodajemy cukinie, smażymy razem z paprykami ok. 2 minuty a na sam koniec przekładamy pokrojonego w kostkę bakłażana i smażymy kolejne 2 minuty. W czasie smażenia możemy dolewać małe ilości oliwy.

Usmażone warzywa przekładamy bezpośrednio do sosu pomidorowego, doprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi, świeżymi ziołami. Jeżeli korzystamy z suszonych ziół, to nie dodajemy ich wcześniej do sosu tylko doprawiamy ratatouille na samym końcu.

Smacznego!

 

Komentarze

  1. Pani Beato, dlaczego w takiej kolejności się daje zioła (świeże na początku a suszone na końcu)? Ja całe życie myślałam, że suszone zioła się daje na początku przygotowywania potrawy, żeby się „namoczyły” :) Pozdrawiam serdecznie

    • Beata Śniechowska

      Witaj Agatko. W przepisie podaję, że jeżeli używamy świeżych ziół, to najpierw dodajemy je do oliwy z cebulą, a później drugi raz do wykończenia i ostatecznego zaromatyzowania dania. W momencie, gdy nie mamy tylu świeżych ziół, to możemy skorzystać z suszonych ziół prowansalskich (np. gotowej mieszanki). Gdybyśmy dodały suszone zioła do rozgrzanej oliwy z cebulą, to mogłyby się one przypalić i danie byłoby gorzkie. Tego niebezpieczeństwa nie powinno być ze świeżymi ziołami,które nie są tak drobno posiekane jak suszone, w dodatku są twardsze i w trakcie smażenia nie powinny się przypalić. Mam nadzieję, że teraz już wszystko będzie jasne. Pozdrawiam cieplutko i życzę smacznego, b.

      • Dziękuję, Beato, za odpowiedź :) Teraz faktycznie ma to sens. Też będę tak robić. Miłej soboty! :) A.

  2. Lubię potrawy, które szybko się przygotowuje :D i to jest właśnie jedna z nich, i jaka smaczna! :)

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress