Image
Top
Navigation
Kwiecień 8, 2015

Superfoods. Quinoa z cytrusami, awokado i pistacjami

DSCF3661-2fot. Beata Śniechowska

Świat oszalał na punkcie komosy ryżowej! Ja również przeżywam „komosomanię”. Robię komosę na ciepło, na zimno, z drobiem, z owocami morza, wykorzystuję ją do bezglutenowych deserów a nawet jak mi zostanie porcja ze śniadania, to potrafię ją zmiksować z kiwi i szpinakiem i wypić jako koktajl!

Komosa ryżowa (inaczej: quinoa, czyt. kinła, kinua) należy do produktów typu „super foods” – czyli produktów, które niezwykle korzystnie wpływają na nasz organizm. Naprawdę każdy z nas powinien się z nią zaprzyjaźnić i wprowadzić do jadłospisu. Najbardziej popularną odmianą jest quinoa biała. Jest ona najbardziej delikatna w smaku i gotuje się krócej niż komosa czerwona czy czarna. Ponieważ uwielbiam różnorodność barw, smaków i struktur w kuchni, to najczęściej sięgam po 3 komosę w trzech kolorach. Zanim ją ugotuję, bardzo dokładnie płuczę ją na metalowym sitku a następnie 1 szklankę komosy zalewam 2 szklankami wody i w jednym garnku gotuję wszystkie odmiany ok. 5 minut krócej niż podaje to instrukcja na opakowaniu. Dzięki temu biała komosa jest bardzo miękka, czerwona ugotowana w „punkt” a czarna sprężysta i lekko chrupiąca. Niesamowite połączenie tekstur! A do tego owocowa moc cytrusów, zdrowe awokado, suszone pomidory, ulubione orzechy i świeże zioła. Buuuuum! Eksplozja smaków na jednym kęsie – coś niewyobrażalnie zdrowego i pysznego!

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

ok. 150 g komosy ryżowej (np. trójkolorowej)
1 pomarańcza
1 grejpfrut
1 awokado + sok z 1/2 limonki/cytryny
3-4 suszone pomidory
1 łyżka owoców goji lub rodzynek
1 łyżka posiekanych, ulubionych orzechów (np. pistacje, orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie itp.)
1 łyżka posiekanych, świeżych ziół (np. mięta, kolendra, natka, bazylia itp.)
1,5 łyżki oleju z orzechów włoskich lub oliwy extra virgin
sól, pieprz, cynamon, imbir

Wszystkie 3 rodzaje komosy ryżowej (lub 1 wybrany) płukać na metalowym sitku aż woda przestanie się pienić. Quinoę przełożyć do garnka i zalać wodą w stosunku (1:2). Gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut krócej niż jest to napisane w instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną komosę doprawić solą i pieprzem.

W międzyczasie przeciąć wzdłuż awokado, usunąć z niego pestkę, obrać, pokroić w plastry lub kostkę, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą oraz pieprzem i odłożyć do dużej miski. Suszone pomidory pokroić w cienkie paski. Pomarańczę sparzyć we wrzątku, otrzeć z niej zewnętrzną warstwę skórki (tzw. zest). Za pomocą ostrego noża obrać cytrusy i pokroić w plastry (nie „filetować” owoców z pomiędzy błonek, gdyż w ten sposób rezygnuje się z korzystnie wpływającego na nasz organizm błonnika).

Do miski wsypać lekko przestudzoną komosę, dodać cytrusy, awokado, suszone pomidory, owoce goji (lub rodzynki), orzechy, zest pomarańczowy, zioła i delikatnie wymieszać. Polać z góry olejem orzechowym lub oliwą, doprawić cynamonem, imbirem i ewentualnie skorygować smak za pomocą soli oraz pieprzu.

Smacznego!

 

Komentarze

  1. fajnie podane :)

    • Beata Śniechowska

      Dziękuję Olu! Mam nadzieję, że dzięki temu przepis zachęca do wypróbowania :).

  2. Weronika

    I bezglutenowe, uwielbiam Pani przepisy! :)

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress