Image
Top
Navigation
Listopad 25, 2013

Płaska ryba pieczona z ziemniakami „Hasselback”

_MG_6916aablog(fot. Piotr Bolko/good-food.tv)

Dzisiaj przepis na przygotowanie „płaskiej” ryby. Z ryb bałtyckich do wyboru mamy na przykład przepysznego turbota (dla mnie „mercedes” wśród ryb), flądrę czy solę. Płaskie ryby wyróżniają się niesymetrycznym kształtem oraz jednym bokiem ciemnym z dwojgiem oczu. Natomiast drugi bok ryby (dolny) jest niezabarwiony i posiada nieczynną szczelinę skrzelową. Tego rodzaju ryby żyją przy dnie poruszając się łagodnymi ruchami płetw, żywią się małymi rybami, a ich skóra jest bardzo twarda i z tego względu nie polecam jej jeść. Rybę możemy upiec w całości lub wyfiletować. To drugie sprawia sprawia mi zawsze dużo frajdy, chociażby z tego względu, że zamiast 2 filetów mam 4 ! Zdaję sobie sprawę, że nie każdy z Was ma czas i lubi filetować ryby, dlatego przygotowałam przepis na pieczoną rybę w całości. Jako dodatek wybrałam ziemniaki „Hasselback*”, które są mają pyszną chrupiącą skrókę, mięciutki miąższ i są bardzo efektowne.

 * Nazwa szwedzkiej restauracji , w której zapoczątkowano serwowanie ziemniaków w ten sposób

PRZEPIS NA 2 – 4 DUŻE PORCJE (w zależności od wagi ryby)

Pieczona ryba:

  • 1 płaska ryba  – ok. 1 – 2 kg
  • ok.60 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ½ natki pietruszki
  • ½ cytryny pokrojonej na cienkie plasterki (cytrynę uprzednio sparzyć we wrzątku)
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku (w łupinkach),
  • do smaku: chili w płatkach, sól morska, świeżo mielony biały pieprz

Ziemniaki „Hasselback”:

  • 600 – 700 g małych ziemniaków (jednakowej wielkości)
  • 3-4 łyżki klarowanego masła
  • igiełki z 2-3 gałązek rozmarynu
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

Dodatki:

  • ok. 10 – 12 pomidorków koktajlowych     
  • ok. 20 czarnych oliwek

Piekarnik rozgrzewamy do 190°C (górna i dolna grzałka + termoobieg). Ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki. Każdego ziemniaka kładziemy na łyżce i kroimy na cienkie plasterki, nie przecinając do końca ziemniaka. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i smażymy ziemniaki ok. 5-6 minut aż delikatnie się zrumienią z każdej strony. Następnie ziemniaki okładamy igiełkami rozmarynu, doprawiamy solą morską i pieprzem i wkładamy je do naczynia dużego naczynia żaroodpornego. Całość wstawiamy na ok. 10 – 15 minut do nagrzanego piekarnika a w międzyczasie przygotowujemy rybę.

Odcinamy głowę ryby, usuwamy wnętrzności,  dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą (w środku i na zewnątrz). Wypłukaną rybę osuszamy bardzo dokładnie za pomocą papierowego ręcznika. Skórę ryby nacinamy delikatnie w kilku miejscach z dwóch stron. Rybę polewamy oliwą
z oliwek oraz  doprawiamy solą morską, białym pieprzem i odrobiną chili. Środek ryby również posypujemy przyprawami. Do środka ryby i w nacięcia na skórze wkładamy rozgniecione ząbki czosnku, natkę pietruszki oraz kilka plasterków cytryny.

Gdy ziemniaki się podpieką, wyciągamy naczynie żaroodporne układamy rybę obok ziemniaków (lub na nich) i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 20 – 25 minut (w zależności od wielkości ryby). Po ok. 18 – 20 minutach dokładamy do naczynia żaroodpornego pomidorki koktajlowe i czarne oliwki i pieczemy jeszcze przez kilka minut, aż pomidorki lekko popękają.

Smacznego!

 

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress