Figi i gruszki otulone kruchym ciastem z pewnością umilą Wam coraz dłuższe, jesienne wieczory (…)
Kruche ciasto:
Nadzienie z gruszek i fig:
Kruszonka z amarantusa:
Obydwie mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól, kosteczki masła i siekamy nożem. Dodajemy jajo i energicznie, ale niezbyt długo wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche, to zwilżamy dłonie w zimnej wodzie i ponownie szybko zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut.
Gruszki i figi myjemy, a następnie suszymy. Gruszki obieramy ze skórki (1 możemy zostawić nieobraną) i kroimy w cienkie plasterki. Figi kroimy na 4-5 plastrów. Pokrojone gruszki wkładamy do rondelka posypujemy 2 łyżkami cukru i zostawiamy w ciepłym miejscu na 10-15 minut aż puszczą sok. Następnie rondelek wstawiamy na palnik i podgrzewamy przez 4-5 minut aż gruszki lekko zmięknął a sok odparuje. Podduszone gruszki mieszamy delikatnie z figami i cukrem waniliowym.
Dno i boki formy do pieczenia o średnicy ok. 25-27 cm wykładamy ciastem, robimy dziurki widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na ok. 15 – 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy amarantus, cukier trzcinowy, miód, zimne masło i mieszamy do połączenia składników. Posypkę odstawiamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i wstawiamy ciasto na ok. 20 minut. Gdy ciasto się podpiecze, wyciągamy je z piekarnika, wypełniamy środek owocowym farszem, posypujemy kruszonką z amarantusa i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 30-35 minut. Gdyby ciasto
lub kruszonka zbyt mocno zaczęły się rumienić, to przykrywamy wierzch ciasta arkuszem papieru do pieczenia.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i kroimy na kawałki! Idealnie smakuje z filiżanką zielonej herbaty.
Smacznego!
Czy to ciasto wyszłoby gdybym dała mąkę bezglutenową zamiast pszennej?
Pozdrawiam,
Weronika
Kategorie
Komentarze