Image
Top
Navigation
Listopad 3, 2013

Placek figowo-gruszkowy z kruszonką z amarantusa

DSCF4452(fot. Beata Śniechowska)

Figi i gruszki otulone kruchym ciastem z pewnością umilą Wam coraz dłuższe, jesienne wieczory (…)

Kruche ciasto:

  • 130 g mąki orkiszowej 
  • 130 g mąki krupczatki
  • 160 g zimnego masła pokrojonego w kosteczki
  • 55 g cukru
  • 1 jajo
  • 1 szczypta soli

Nadzienie z gruszek i fig:

  • 550 g gruszek (ok. 4-5 sztuk)
  • 300 g fig (ok. 5 sztuk)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Kruszonka z amarantusa:

  • 10 g amarantusa
  • 5 g zimnego masła pokrojonego w kosteczki
  • 5 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka miodu

Obydwie mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól, kosteczki masła i siekamy nożem. Dodajemy jajo i energicznie, ale niezbyt długo wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche, to zwilżamy dłonie w zimnej wodzie i ponownie szybko zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut.

Gruszki i figi myjemy, a następnie suszymy. Gruszki obieramy ze skórki (1 możemy zostawić nieobraną) i kroimy w cienkie plasterki. Figi kroimy na 4-5 plastrów. Pokrojone gruszki wkładamy do rondelka posypujemy 2 łyżkami cukru i zostawiamy w ciepłym miejscu na 10-15 minut aż puszczą sok. Następnie rondelek wstawiamy na palnik i podgrzewamy przez 4-5 minut aż gruszki lekko zmięknął a sok odparuje. Podduszone gruszki mieszamy delikatnie z figami i cukrem waniliowym.

Dno i boki formy do pieczenia o średnicy ok. 25-27 cm wykładamy ciastem, robimy dziurki widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na ok. 15 – 20 minut.

W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy amarantus, cukier trzcinowy, miód, zimne masło i mieszamy do połączenia składników. Posypkę odstawiamy do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i wstawiamy ciasto na ok. 20 minut. Gdy ciasto się podpiecze, wyciągamy je z piekarnika, wypełniamy środek owocowym farszem, posypujemy kruszonką z amarantusa i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 30-35 minut. Gdyby ciasto
lub kruszonka zbyt mocno zaczęły się rumienić, to przykrywamy wierzch ciasta arkuszem papieru do pieczenia.

Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i kroimy na kawałki! Idealnie smakuje z filiżanką zielonej herbaty.

Smacznego!

DSCF4448-2

 

Komentarze

  1. Czy to ciasto wyszłoby gdybym dała mąkę bezglutenową zamiast pszennej? :)
    Pozdrawiam,
    Weronika

    • Beata Śniechowska

      Weroniko, możesz spróbować zrobic to ciasto z mieszanki mąki ryżowej, amarantusowej i ziemniaczanej w relacji: 1:1:0,5 :) pozdrawiam serdecznie, b.

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress