Image
Top
Navigation
Luty 9, 2015

Pizza „quattro stagioni” [cztery pory roku]

DSCF0069fot. Beata Śniechowska

Z okazji 9 lutego czyli dnia, w którym cały Świat obchodzi Międzynarodowy Dzień Pizzy mam dla Was przepis na moją ulubioną pizzę „cztery pory roku” (quattro stagioni). Pizza podzielona jest na cztery obszary, a każdy z nich jest w pewnym sensie odrębną kompozycją smakową. Na jednym cienkim, delikatnym spodzie możecie odnaleźć tulące się do oliwek pieczarki, porozrzucane karczochy oraz szynkę. Coś wspaniałego! Szczególnie dla tych, którzy nie lubią monotonii na talerzu i chcą bawić się smakiem!

PRZEPIS NA 2 PORCJE (2 pizze ok. 35 cm średnicy):

Ciasto:
400 g mąki  ( np. typ 750, kanadyjskiej manitoby lub innej chlebowej)
20 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżka soli
ok. 50 ml ciepłej wody
ok. 170 ml jasnego piwa (można zastąpić wodą)
30 ml oliwy z oliwek + dodatkowo 1 łyżka

Sos do pizzy:
puszka pomidorów pelati, (bez skórek, razem z sosem)
2 małe ząbki czosnku (obrane, bez skórki)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz (najlepiej utłuczony w moździerzu)
5-6 listków bazylii lub płaska łyżeczka suszonej bazylii

Dodatki (na 2 pizze):
ok. 6 łyżek czarnych lub zielonych oliwek (pokrojonych na mniejsze kawałki)
1/2 puszki karczochów (odsączonych z zalewy)
6 cienkich plastrów ulubionej szynki
4 pieczarki, obrane, pokrojone w plastry
listki świeżej bazylii lub oregano do dekoracji (lub suszone zioła)
2 -3 białe kulki mozzarelli

Drożdże rozkruszamy i przekładamy do miseczki. Następnie posypujemy je cukrem, dodajemy 1 łyżkę mąki, zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut. Do osobnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, robimy wgłębienie wlewamy oliwę z oliwek, sól oraz drożdże z wodą oraz piwo (w zależności od rodzaju mąki, najpierw wlewamy 200 ml piwa i w razie konieczności dolewamy go więcej). Początkowo ciasto wyrabiamy w misce, następnie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i energicznie wyrabiamy (ok. 5-7 minut) aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Czystą miskę smarujemy 1 łyżką oliwy, ciasto ponownie odkładamy do miski, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, ponownie wyrabiamy i dzielimy je na 2 kule równej wielkości.  Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy na ok. 10 minut.

W międzyczasie przygotowujemy ekspresowy sos do pizzy. Pomidory z puszki przelewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Następnie całość przelewamy do rondla, ustawiamy na palniku i zagotowujemy. W momencie gdy sos się zagotuje, zmniejszamy moc palnika i podgrzewamy sos przez ok. 10 minut. Sos powinien zgęstnieć. Sos można przetrzeć przez sitko o metalowych oczkach (w ten sposób pozbędziemy się ewentualnych pestek lub nieusuniętych skórek pomidora).

Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury (u mnie 220 °C). Kule ciasta rozpłaszczamy dłonią, a następnie rozwałkowujemy je na cienkie placki o średnicy ok. 35-40 cm. Rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego (zostawiając ok. 1 cm nieposmarowanego brzegu). Na poszczególnych ćwiartkach układamy: karczochy, szynkę, oliwki, pieczarki. Całość posypujemy porwanym na mniejsze kawałki serem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy tak długo aż boki pizzy  się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący (ok. 10 – 15 minut). Upieczoną pizzę wyjmujemy z piekarnika i posypujemy listkami bazylii lub oregano.

Smacznego świętowania!

DSCF0043

fot. Beata Śniechowska

Komentarze

  1. Pani Beato czy mąka pszenna pełnoziarnista nadaje się na ciasto na pizzę czy powinna to być mąka typ 750 lub 850?

    • Beata Śniechowska

      Witaj Madziu, bez wątpienia najlepszą mąką do zrobienia prawdziwej włoskiej pizzy jest „farina 00″ lub „manitoba 0″. Jeżeli zależy Ci na cienkim, chrupiącym cieście, to według mnie warto poszukać takiej mąki. Dawniej te mąki były nie do zdobycia, teraz coraz częściej widuję je na półkach sklepowych, są dość drogie jak na mąkę (ok. 6 – 9 zł), ale efekt po upieczeniu jest naprawdę świetny. Jeżeli nie masz takiej mąki, to z każdej innej pszennej wyjdzie Ci ciasto na pizzę (lub z ich miksów), ale bez wątpienia lepiej zrobić ciasto z mąki 450 lub 550. Pozdrawiam i życzę udanych eksperymentów w kuchni, Beata

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress