Image
Top
Navigation
Sierpień 11, 2014

Pikantna wątróbka drobiowa z mini gołąbkami w botwince

watrobka 4077a2fot. Piotr Bolko (good-food.tv)

Pomysł na dzisiajszy obiad lub kolację: PODROBY, a dokładnie WĄTRÓBKA drobiowa. Mimo iż podroby same w sobie nie mają zbyt imponującej tekstury, konsystencji czy smaku, to odpowiednio przyrządzone, doprawione, skontrastowane z ciekawymi dodatkami potrafią być zniewalające. Czy połączenie pikantnej wątróbki drobiowej z chrupiącym boczkiem oraz z gołąbkami z kaszy jęczmiennej nie brzmi zachęcająco ?

Przygotowanie wątróbki jest naprawdę bardzo proste, jednak żeby była delikatna, nieprzesmażona, lekko różowa w środku i zrumienieniona z zewnątrz… hmmm…po prostu smaczna, to trzeba pamiętać o kilku wskazówkach. Przede wszystkim wątróbkę należy dokładnie oczyścić, następnie zalać mlekiem i odłożyć (minimum na godzinę, a najlepiej na całą noc) do lodówki. Następnie wątróbkę trzeba wypłukać i bardzo dobrze osuszyć. Tylko suche podroby, mięsa, ryby ładnie będą się rumienić na patelni. Żeby wątróbka nie stwardniała zbyt szybko, to przyprawiam ją solą dopiero pod koniec smażenia. Osobiście nie obtaczam wątróbki drobiowej w mące (cielęcą i wieprzową tak). Układam wątróbkę na rozgrzanym tłuszczu i krótko przesmażam. Do wątróbki, pod koniec smażenia, można dodać także sok malinowy, owoce leśne z odrobiną octu balsamicznego lub mocniejszy alkohol (np. żubrówkę).

SKŁADNIKI DLA 2-3 OSÓB:

Gołąbki:
200 g kaszy jęczmiennej
200 g pieczarek
1 biała cebula
4 średniej wielkości ogórki kiszone
Duże liście botwiny do zawijania lub sparzone liście z kapusty włoskiej
2 łyżki posiekanej naci pietruszki
1 lyżka masła, dodatkowo:
masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia
Sól, Świeżo mielony czarny pieprz

Sos chrzanowo – koperkowy:
1 płaska łyżka kremowego chrzanu
4 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka posiekanego koperku

Wątróbka z boczkiem:
ok. 320 g wątróbki drobiowej
ok. 300 ml szklanki mleka
Oliwa lub olej do smażenia (np. oliwa sansa/pomace, olej z pestek winogron)
2 - 4 cienkie plasterki surowego boczku
przyprawy: kolendra, młotkowany czarny pieprz, pieprz cayenne, sól

Ogórki kiszone obieramy ze skórek a następnie kroimy w małą kostkę. Cebulę siekamy, pieczarki myjemy, suszymy, obieramy skórki z kapeluszy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła lub innego tłuszczu, dodajemy cebulę i podsmażamy, żeby zmiękła i stała się szklista. Następnie dodajemy do cebuli pieczarki i dusimy razem ok. 5 minut.

Kaszę jęczmienną zalewamy zimną wodą z dodatkiem soli (w relacji 1:2) i podgotowujemy (kasza nie może być rozgotowana). Podgotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy pieczarki z cebulką, natkę pietruszki, ogórki kiszone i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Liście botwiny myjemy i wycinamy twarde łodyżki. Na liściach układamy farsz i zawijamy gołąbki. Gołąbki układamy w rondlu, zalewamy je w całości zimną wodą i dodajemy łyżkę masła. Gołąbki dusimy na wolnym ogniu do miękkości ok. 20 – 25 minut. Po tym czasie odstawiamy garnek z palnika i bardzo ostrożnie (żeby nie uszkodzić gołąbków) przelewamy płyn po gołąbkach do miski. Dodajemy tam również chrzan i śmietankę (w razie konieczności doprawiamy solą oraz pieprzem). Powstały sos miksujemy, przecieramy przez sito, dodajemy koperek, przelewamy do garnka, zagotowujemy i z powrotem zalewamy nim gołąbki.

Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon i wkładamy do miski z mlekiem i odkładamy na minimum 60 minut do lodówki. Następnie wątróbki płuczemy pod zimną, bieżącą wodą i bardzo dokładnie osuszamy. Watróbki posypujemy czarnym pieprzem, kolendrą oraz pieprzem cayenne. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy wątróbki z każdej strony po ok 2 minuty.

Suchą patelnię rozgrzewamy do wysokiej temperatury i kładziemy na niej surowy boczek, prażymy z każdej strony aż tłuszczyk się wytopi a mięso będzie chrupiące.

Na talerzu układamy wątróbkę, gołąbki z sosem i kładziemy na to plastry prażonego boczku.

Smacznego!

watrobka 4077afot. Piotr Bolko (good-food.tv)

 

 

 

Zostaw komentarz

Kategorie

Blog

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress