Image
Top
Navigation
Grudzień 11, 2013

Pierogowe fusion – stwórz przepis na nowoczesny farsz do pierogów! [konkurs]

Cenicie sobie nowoczesną kuchnię polską? Lubicie pierogi? Chętnie eksperymentujecie w kuchni?

Jeżeli chociaż na jedno z pytań odpowiedzieliście „tak”, to z pewnością spodoba Wam się „Pierogowe fusion” czyli nowy konkurs kulinarny. Serdecznie zapraszam Was do wzięcia
w nim udziału – do wygrania 5 książek kucharskich mojego autorstwa wraz ze smaczną dedykacją w środku!

pierogi_konkurs(1)Zadanie konkursowe brzmi:

„Pierogowe fusion – stwórz przepis (składniki + sposób przygotowania) na nowoczesny farsz do pierogów.”

SmakiMarzen_BeataSniechowska

Skrócone zasady konkursu:

  • Konkurs trwa od 11.12.2013 do 18.12.2013 do godz. 23:29.
  • Zadanie konkursowe polega na stworzeniu przepisu na nowoczesny farsz do pierogów (lista składników + sposób wykonania) i umieszczeniu go w komentarzu pod tym wpisem.
  • Zwycięzcy zostaną wybrani przeze mnie, wyniki konkursu opublikuję na blogu 20.12.2013 o godz. 12:00.
  • Zwycięzcy konkursu otrzymają książkę “Smaki marzeń” mojego autorstwa (przewidziano wybór 5 najlepszych przepisów).
  • Wybierając zwycięzców wezmę pod uwagę Waszą kreatywność i oryginalność przepisu.
  • Pamiętajcie o podaniu e-maila kontaktowego w odpowiednim polu w komentarzu!

Pełny regulamin konkursu jest dostępny tutaj.

Za wszystkich będę mocno trzymać kciuki – powodzenia!!!
Beata Śniechowska

Komentarze

  1. Jestem wielką fanką nietypowych farszów do pierogów – jeden z moich ostatnich „wynalazków” to kremowe nadzienie idealnie pasujące do jesiennej bądź też zimowej aury. Orzechy włoskie, specyficzna nuta syropu klonowego, rodzynki i nuta korzennych aromatów. Ja uległam, moi bliscy także. Mam nadzieję, że i Pani przepis się spodoba. :)

    Farsz orzechowy z ricotty
    – 200g serka ricotta
    – 200g twarogu
    – 100g orzechów włoskich
    – 3 łyżki rodzynek
    – 1 łyżka miodu
    – 1 łyżka syropu klonowego
    – 1/2 łyżeczki cynamonu
    – szczypta kardamonu

    Twaróg rozgnieść wraz z ricottą, następnie dodać miód, syrop klonowy, cynamon i kardamon. Połączyć dokładnie wszystkie składniki. Na samym końcu dodać posiekane orzechy włoskie i uprzednio sparzone we wrzątku rodzynki. Wymieszać łyżką i nadziewać pierogi.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Anita
    whiness14@gmail.com

  2. Paulina

    Farsz tak zwany „koszmar przedszkolaka”

    kilo szpinaku ( może być mrożony )
    1 kostka sera feta
    2-3 ząbki czosnku,
    łyżka masła
    szczypta soli
    szczypta pieprzu do smaku

    Szpinak smażymy na maśle, dodajemy pociachane ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, do tego dodajemy ser feta. Całość smażymy, mieszamy, doprawiamy aż uzyskamy całkiem spójną konsystencję, o bardzo dobrym smaku.

    Najlepiej smakują w wersji, pierogi z drożdży, pieczone w piekarniku, polane sosem czosnkowym.

  3. Oliwia

    Mało skomplikowany farsz ale bardzo pyszny :)

    100g twarogu
    1 awokado rozgniecone widelcem
    50g startego parmezanu
    Sól i pieprz.
    Twaróg najlepiej przeciągnąć przez praskę, dodać wcześniej rozgniecione awokado, starty parmezan oraz sól i pieprz.
    Dokładnie wymieszać i farsz gotowy! Na koniec moźna posypać nasze pierogi orzeszkami pinii lub polac oliwą. Osobiście wolę wersję z orzeszkami. :)

  4. Nigdy nie mogłam wyobrazic sobie smaku dynii. Wydawało mi sie, że jest mdła, bez smaku. Jednak w odpowiednim towarzystwie całkowicie zmienia swoją postac, a ja zmieniłam o niej przekonanie ;) Mój pierwszy eksperyment z dynią :).

    Nadzienie: ( na ok 40 pierożków)

    *400 g puree z dyni
    *120 g chorizo
    *1 duża cebula
    *2 ząbki czosnku
    *pół łyżeczki gałki muszkatołowej
    *pęczek natki pietruszki
    50 g twardego sera (np. parmezan)
    *sól
    *pieprz

    Przygotowanie nadzienia:

    *chorizo i cebulę kroimy w drobną kostkę
    *natkę pietruszki drobno siekamy
    *czosnek przeciskamy przez praskę
    *ser ścieramy na tarce o małych oczkach.

    *na patelni podsmażamy chorizo, aby wytopił się z niej tłuszcz
    *dodajemy cebulę
    *smażymy chwilę, aż cebula stanie się szklista i dodajemy czosnek
    *następnie dodajemy puree z dyni oraz posiekaną pietruszke
    *mieszamy, dodajemy starty ser oraz doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

    ** Pierożki świetnie komponują sie z masłem pietruszkowym

  5. Witam,
    Ostatnio wpadł mi do głowy przepis na farsz, okazało się, że to był strzał w dziesiątkę- moim chłopakom bardzo smakowało:) Zachęcam do wypróbowania!

    Składniki:
    300 g pieczarek
    1 duża cebula
    3 łyżki nasion sezamu
    pęczek natki pietruszki
    100 g migdałów
    olej sezamowy do uprażenia nasion sezamu (łyżka)
    olej słonecznikowy do podsmażenia cebulki i pieczarek (ok. 2 Łyżki)
    sól i pieprz do smaku

    Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na oleju, dodać pieczarki również drobno posiekane i podsmażyć.
    Posiekać natkę, migdały i dodać do pieczarek, doprawić solą i pieprzem (pieprzu może być dużo, pikantne pierożki bardzo dobrze smakują).
    Na osobnej patelni delikatnie uprażyć sezam i dodać do farszu.
    Wszystko dokładnie wymieszać i nakładać na krążki ciasta na pierogi.
    Smacznego :)

  6. Wisienka

    Witam. Mam 16 lat i uwielbiam gotować, :) O to mó nietypowy przepis na pierogi, ;)
    Składniki:
    Garść mniszka lekarskiego ( który rośnie na każdej łące i jest łatwo dostępny )
    łyżka oliwy z oliwek
    odrobina ulubionych przypraw (oregano, tymianek)
    ząbek czosnku
    sól, pieprz
    orzechy włoskie

    Wszystkie składniki miksujemy na piękne pesto, i staramy sie by było gęstsze niz płynniejsze i dodajemy do pierogów, :)
    Polecam je jeść z serkiem kozim :D

    • Wisienka

      Witam. Mam 16 lat i uwielbiam gotować, :) O to mó nietypowy przepis na pierogi, ;)
      Składniki:
      Garść mniszka lekarskiego ( który rośnie na każdej łące i jest łatwo dostępny )
      łyżka oliwy z oliwek
      odrobina ulubionych przypraw (oregano, tymianek)
      ząbek czosnku
      sól, pieprz
      orzechy włoskie

      Wszystkie składniki miksujemy na piękne pesto, i staramy sie by było gęstsze niz płynniejsze i dodajemy do pierogów, :)
      Polecam je jeść z serkiem kozim :D

      EMAIL:
      dzika1176@wp.pl

  7. ”Rewolucja Ruska”

    Ja uwielbiam łączyć klasykę Polskiej kuchni z moją nowoczesną inwencją twórczą. Lubię przełamywać konserwatywne przepisy i zawsze coś zmieniam, dodaje i ulepszam ! Lubię eksperymentować z przepisami babci.Jakiś czas temu urozmaiciłam farsz do klasycznych pierogów ruskich. Zamiast białego twarogu użyłam Serka wiejskiego z ”ziołową zaprawą.”

    Składniki

    2 serki wiejskie (500g)
    550g ziemniakow
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    Zioła : Oregano,Tymianek,Majeranek.
    Pieprz ziołowy, sól do smaku, szczypta gałki muszkatołowej.
    3 łyżki Oliwy

    Przygotowanie:
    Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia ( niech będą letnie), następnie przeciskamy przez praskę albo ubijamy. Serek wiejski mieszamy z naszymi ziołami i odstawiamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie kroimy w kostkę cebulkę i siekamy czosnek. Podsmażamy całość na oliwie do czasu uzyskania szklistego koloru ( chcemy wydobyć zapach i smak nie skwarki ) Następnie łączymy nasz serek z ziemniakami, dodajemy cebulkę i czosnek. Przyprawiamy do smaku. Koniecznie dodajemy szczyptę gałki ! Tak doprawione i ugotowane pierogi najlepiej podawać ze skwarkami boczku. Pycha !

    Pozdrawiam serdecznie
    Kinga

    kingunia622@gmail.com

  8. Witam Pani Beatko!
    Ja natomiast uwielbiam pierogi z owocowym nadzieniem. Mogłabym je jeść codziennie. Przywołuje to moje wspomnienia z dzieciństwa, kiedy babcia robiła pierogi z jagódkami z lasu. Melon w połączeniu z chili to nieco odważny pomysł, ale za to jaki smak! Jak wiadomo sekret dobrych pierogów tkwi w cieście, które powinno być cienkie i elastyczne, a nadzienie to rzecz indywidualnego gustu. To naprawdę sztuka, by z farszem trafić! Mam nadzieję, że i Pani przypadnie do gustu, a raczej do smaku ;)

    Farsz melonowy z chili:

    2 duże, dojrzałe melony,
    300 g – 400 g twarogu (zależy od wielkości melonów),
    1,5 płaskiej łyżki stołowej chili,
    szczypta soli
    odrobina oliwy z oliwek

    Melony obieramy ze skóry i kroimy na 2 części. Następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oliwy (możemy też z oliwy zrezygnować i melona uprażyć), wrzucamy melona i posypujemy go chili. Chwilę później owoc powinien puścić sok. Zmniejszamy wtedy gaz i dusimy go we własnym soku, aż stanie się miękki. Gdy uzyskamy pożądaną, plastyczną konsystencję gasimy płomień pod patelnią i wrzucamy rozdrobniony twarożek, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą i uzyskamy jednolitą masę solimy farsz i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
    Pierogi z melonem i chili najlepiej podawać z sosami owocowymi. Mi najbardziej odpowiada sos malinowy. Oczywiście własnoręcznie robiony ;)

    Pozdrawiam serdecznie ;)

  9. kate0068

    Pierogi moga byc rozne,z serem,z grzybami ,kapusta i grzybami, ze szpinakiem ,serem feta,czy owocami.Na slodko i slono.Mozna by wymieniac do woli,dla kazdego cos dobrego.A moze zrobic pierogi z czekolada? Dla malych i duzych lasuchow.Przygotowujemy tradycyjne ciasto na pierogi.Nadzieniem bedzie tabliczka mlecznej czekolady i pol tabliczki gorzkiej,rozpuszczamy to w kapieli wodnej z jedna lyzka smietanki kremowki.Zostawiamy do lekkiego wystudzenia ,wlewamy do foremek na kostki do lodu wczesniej wysmarowanej oliwa.Zamrazamy.Zamrozonymi kosteczkami nadziewamy ciasto pierogowe,gotujemy tradycyjnie.Podajemy z slodka smietanka.Smacznego.

  10. Witam,

    Najlepsze na świecie pierogi według mnie robi oczywiście moja Babcia! Uwielbiam kuchnię polską w jej wydaniu i choć mam dopiero 23 lata to od lat próbuję ją zaskoczyć połączeniem tradycji z nowoczesnym spojrzeniem i smakiem. Również tak było z pierogami, pierwszy raz przygotowałam je na Wielkanoc, jako coś nowego, wiosennego i lżejszego od tradycyjnego dania.

    Kruche pierogi z warzywami i fetą posypane sezamem

    Skład na ciasto kruche:

    250 g mąki
    120 g masła, miękkiego
    2 żółtka
    1 łyżka kwaśnej śmietany, gęstej
    sól do smaku
    1 łyżka suszonej natki pietruszki

    – Alternatywą dla ciasta kruchego może być ciasto francuskie, które można zrobić samemu bądź użyć gotowego, jeżeli mamy mało czasu

    Składniki na farsz
    250 g pieczarek
    Pół pora (biała część)
    Po pół papryki żółtej, czerwonej i zielonej
    2 ząbki czosnku
    Szklanka sera feta pokrojonego w kostkę
    Jajko
    Sól
    Pieprz
    2 łyżki oliwy z oliwek

    Dodatkowo: białko i ziarna sezamu

    Wykonanie:
    Zrób kruche ciasto, zaczynając od posiekania masła z mąką. Dodaj żółtka, sól, pietruszkę i śmietanę i wszystko połącz w całość, bez nadmiernego zagniatania. Owiń w folię i włóż do lodówki na przynajmniej 30 minut.

    Farsz: pieczarki pokrój w paski i podsmaż na patelni, aby odparowały wodę. Pora pokrój w talarki i podsmaż na patelni. Papryki pokrój w kostkę i również podsmaż na patelni. Do pokrojone w kostkę fety dodaj dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gdy warzywa ostygną dodaj do nich jajko następnie dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj fetę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.

    Rozwałkuj ciasto bardzo cienko. Wytnij krążki o średnicy 10 cm lub wedle uznania. Ułóż farsz i zaklej, przyciśnij widelcem. Następnie posmaruj białkiem i posyp ziarnami sezamu. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.

    Smacznego!

  11. Wrocki

    Pierogi z nadzieniem truflowym w sosie maślano-czosnkowym w aromacie parmezanu:
    Składniki dla 4-6 osòb:
    Farsz:
    25 dag Parmigiano Regiano
    25 dag Ricotty
    1 łyżka Carpaccio Truflowego
    10 ml Oliwy z Oliwek
    Sos:
    Pòł kostki nie klarowanego masła, np. Lurpak,
    Jedna drobno posiekana szalotka
    Pòł szklanki bialego wina semi-sweet
    Kilka zabkow czosnku polrojonych w cienkie plasterki,
    Odrobina parmezanu,
    Łyżka swieżo zmielonego kolorowego pieprzu,
    Bez dodatku soli.
    Sposòb przyrzadzenia:
    Oba sery ścieramy na drobnej tarce, dodajemy trufle i oliwe z oliwek, dokladni mieszajac. Odstawiamy na 1 godzine, zeby aromaty sie ze soba połaczyły.
    Sos:
    Szklimy na masle szalotke z czosnkiem, dodajemy wino, odparowujemy, dodajemy na koniec starty parmezan i pieprz do smaku. Całość polewamy sosem maślanym.

  12. Wrocki

    Pierogi z nadzieniem truflowym w sosie maślano-czosnkowym w aromacie parmezanu:
    Składniki dla 4-6 osòb:
    Farsz:
    25 dag Parmigiano Regiano
    25 dag Ricotty
    1 łyżka Carpaccio Truflowego
    10 ml Oliwy z Oliwek
    Sos:
    Pòł kostki nie klarowanego masła, np. Lurpak,
    Jedna drobno posiekana szalotka
    Pòł szklanki bialego wina semi-sweet
    Kilka zabkow czosnku polrojonych w cienkie plasterki,
    Odrobina parmezanu,
    Łyżka swieżo zmielonego kolorowego pieprzu,
    Bez dodatku soli.
    Sposòb przyrzadzenia:
    Oba sery ścieramy na drobnej tarce, dodajemy trufle i oliwe z oliwek, dokladni mieszajac. Odstawiamy na 1 godzine, zeby aromaty sie ze soba połaczyły.
    Sos:
    Szklimy na masle szalotke z czosnkiem, dodajemy wino, odparowujemy, dodajemy na koniec starty parmezan i pieprz do smaku. Całość polewamy sosem maślanym.

  13. Aleksandra

    Farsz z gruszką i gorgonzolą
    Gruszka i gorgonzola to świetne połączenie – piecuchy same w sobie są niesamowite chyba z każdym nadzieniem, zaś duet serów pleśniowych z gruszkami zdecydowanie należy do „top ten” jesiennej kulinarnej listy przebojów. Pierożki są chrupiące, a nadzienie delikatne i wyraziste zarazem. Zapraszam do spróbowania ;)

    Składniki:
    2 duże gruszki
    50 g sera z niebieską pleśnią
    1 pełna szklanka utartego parmezanu
    1 łyżka bułki tartej
    sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

    Gruszki umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce, zawinąć w czystą ściereczkę i dokładnie odcisnąć sok. Gruszkę wymieszać ze startym na grubej tarce serem pleśniowym, Parmezanem i bułką tartą. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Nadzienie wstawić do lodówki.

    Pierożki można polać roztopionym masłem z dodatkiem świeżych liści szałwii. Następnie posypać startym parmezanem lub pokruszonymi i zrumienionymi na suchej patelni orzechami włoskimi ;)

    Życzę Smacznego Pani Beatko!

  14. kaziutka

    Pierożki w stylu ” smoczych sakiewek” :)
    Te pierożki są pyszne, delikatne. Przenoszą mnie za każdym razem w czasie niczym u Prousta magdalenka :D
    Można je wykonać tradycyjnie- gotowane w wodzie, ale można ( wtedy są najlepsze) gotować na parze- w takim bambusowym koszyczku:)

    1 por
    mięso mielone wieprzowe
    śmietanka słodka
    sól – do smaku
    pieprz biały
    pieprz syczuański ( rozgnieciony- ok 1 łyżeczka)
    przyprawa 5 smaków ( 1-2 łyżeczki)
    oraz święta jak dla mnie trójca :) czyli:
    papryczka chilli ( 1-2 – w zależności od upodobań do ostrego smaku)
    imbir świeży(wielkości palca)
    czosnek (2 ząbki)

    Pora pokroić w cieniutke talarki ( porozwalają się – i dobrze ) i udusić w śmietance z dodatkiem soli i pieprzu białego.
    Mięso mielone wymieszać z przyprawami. Dodać rozdrobnione chilli, czosnek. imbir.
    Dodać uduszony wcześniej por.
    Farszem nadziewać pierożki. Gotować/parzyć i jeść, jeść, jeść.

    Świetnie smakują z sosem z wymieszanych składników poniżej:
    1 część sosu sojowego
    1 część octu czarnego ryżowego
    1 cześć oleju sezamowego
    posiekana dymka

    Kto spróbuje, nie pożałuje i w kuchni azjatyckiej posmakuje :D

    Enjoy chefs :D

  15. Dorota Manaj

    Droga Pani Beatko!!! Ja pójdę w dość tradycyjny farsz, aczkolwiek dla wielu moich znajomych był on zaskoczeniem :)

    Składniki:
    0,5 kg ziemniaków
    2 kostki białego półtłustego sera białego
    łyżeczka majeranku
    30 dkg wędzonego boczku
    duża cebula (biała)
    3 łyżki oleju rzepakowego

    Wykonanie:
    Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Przeciskam przez praskę. Czekam aż wystygną. Między czasie na oleju podsmażam boczek, pod koniec wrzucam pokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie dodaję do ziemniaków ser, podsmażony boczek z cebulką i majeranku (żeby było mniej ciężkostrawne:) ). Wyrabiam porządnie ręką i nadziewam pierogi :) Smacznego :)

  16. 1 op szpinaku,
    250 dkg pieczarek
    1 ser feta
    100 dkg łososia
    sól
    pieprz
    5 łyżek smietany
    rukola op

    • pieczarki podsmażyć na patelni z solą i pieprzem,na drugiej patelni szpinak zamrtożony podsmażyć razem z serem fetą ,po podsmażęniu dodać pieczarki ,śmietanę i pokrojonego w drobne paseczki łososia .fARSZ GOTOWY .Na talerzu podawać pierogi z rukolą skropioną cytryna . Smacznego

  17. Lista składników:
    wędzony boczek
    ser pleśniowy (taki z zieloną lub niebieską pleśnią)
    cebula
    czosnek
    pomidory suszone
    roszponka

    Boczek kroję w bardzo drobną kostkę razem z cebulą i czosnkiem podsmażam na patelni. Potem przekładam do miski i dodaję pokrojony ser pleśniowy też w drobną kostkę oraz pomidory w paski. Do tego poszarpana roszponka i na koniec doprawić pieprzem. Odstawić na moment żeby sobie farsz odpoczął i w tym czasie robię ciasto najprostsze na świecie, zaparzane.
    Nigdy nie mam konkretnej gramatury. Najlepsza jest taka na oko żeby ładnie to wyglądało:)
    Smacznego! :)

  18. Szybki, prosty i niedrogi farsz

    – ser feta
    – szynka np. gotowana
    – cebula
    – margaryna

    Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na margarynie (lub oleju). Następnie dodać pokrojoną w kostkę szynkę i smażyć aż się przyrumieni. Na końcu dodać sera feta i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Życzę smacznego :)

  19. Karolina

    PIEROGI Z GRZYBKAMI I KASZĄ GRYCZANĄ doskonałe na wigilię :P Ciasto:

    1 kg mąki luksusowej

    ciepła woda

    Farsz:

    1 szklanka kaszy gryczanej

    2 łyżki masła

    10 dag grzybów

    1 cebula

    100 g boczku wędzonego (można pominąć w wersji wegetariańskiej)

    sól, pieprz

    ewentualnie oliwa

    Do gotowania:

    woda, sól, olej

    Grzyby namocz, odlej wodę, i gotuj w nowej wodzie przez około 15 minut. Następnie odsącz grzyby, pozostawiając wodę. W tej wodzie ugotuj kaszę z dodatkiem soli i masła. Cebulę pokrój i usmaż na złoto na oliwie (lub, w wersji dla mięsożernych, usmaż ją z boczkiem). Grzyby razem z cebulą przepuść przez maszynkę do mięsa, wymieszaj z kaszą, dopraw farsz solą i pieprzem.

    Z mąki i ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj, wycinaj kółka i formuj pierogi. Gotuj je przez 5-6 minut w wodzie z dodatkiem soli i oleju

  20. Mój farsz nie ma twardych, mierzalnych ilości składników. Każdy gotuje tyle, ile jest w stanie zjeść.
    Ja do pierożka wkładam ugotowany szpinak, trochę pokruszonego sera mozzarelli i zawijając go na środku zostawiam miejsce, żeby wlać ubite jajko z solą, curry i pieprzem ziołowym. Zaklejam całość i do wody ;)

  21. Ewa GK

    „Miętowe Dzieciństwo”

    Przepis mojej Babci. Ten smak kojarzy mi się przede wszystkim z dzieciństwem – orzeźwiająca słodycz…

    Składniki:
    * 600 g twarogu śmietankowego ze Strzałkowa (to mój faworyt, ale może być również inny półtłusty)
    * 3 łyżki cukru
    * 1 żółtko
    * 1,5 łyżki suszonej mięty (można zastosować świeżą)

    Sposób przygotowania:
    Twaróg utrzeć z żółtkiem i cukrem w taki sposób, aby powstała jednolita konsystencja. Dodać utartą suszoną miętę lub drobno posiekaną świeżą. Dokładnie wymieszać z masą twarogową.

    Świeżo ugotowane pierogi świetnie smakują podane z kwaśną śmietaną i cukrem. Równie smaczne są odsmażone na masełku :)

    Smacznego!

  22. Pierogowe wspomnienia narciarskie :)

    Pierwszy raz zjadłam te pierogi (gwoli ścisłości ravioli) w Dolomitach, jako posiłek regeneracyjny po trudach szusowania. Po konsumpcji bałam się, że moja euforia kulinarna nie jest obiektywna, bo słońce, śnieg, wiatr we włosach tłumaczą mój nieposkromiony apetyt na to danie. Ale nie :) W domu smakują równie dobrze! A zatem dzielę się przepisem na pierogi z pieczonymi burakami i ricottą:

    2 średnie buraki
    1/2 szklanki ricotty
    1/4 szklanki startego parmezanu/grana padano/dziugasa
    sól i pieprz do smaku

    Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Buraki dokładnie umyć, posmarować oliwą, zawinąć w folię alu i piec około godziny (lub do momentu gdy widelec będzie miękko wchodził w buraka). Ostudzić, obrać a następnie rozdrobnić buraki przy użyciu blendera. Dodać sery, sól oraz pieprz do smaku i miksować do momentu, aż składniki się połączą. Farsz jest gotowy.
    Do tego typu farszu najlepiej sprawdza się ciasto pierogowe z jajkiem.
    Pierogi podawać z roztopionym masłem, posypane świeżo startym parmezanem i makiem (tak, tak ! To nie jest pomyłka – makiem).

    Buon appetito!

  23. Anna Ch.

    Witam Pani Beato!

    Gdy myślę o pierogach z nowoczesnym nadzieniem, w ustach czuję smak… pomarańczy. Nie wiem czy to za sprawą nadchodzącej zimy czy pysznej herbaty pomarańczowej. Pierogi z taką właśnie nutą pomarańczy są pyszne! Dodatek alkoholu sprawia, że są jeszcze bardziej aromatyczne.

    PIEROGI W KLIMACIE POMARAŃCZY

    Składniki na farsz:
    – 2-3 pomarańcze (w zależności od ilości pierogów, które chcemy przygotować)
    – 2-3 łyżki masła
    – 5-6 łyżek serka waniliowego
    – do smaku: cukier waniliowy, trochę startej na tarce kory cynamonu, szczypta imbiru
    – kilka kropel whisky lub 3-4 łyżki likieru pomarańczowego
    – rodzynki (ilość wedle upodobania).

    Pomarańcze myjemy, każdą z nich dzielimy na 4 części. Wykrawamy miąższ tak, żeby pozbyć się białych części (mogłyby nadać gorzki smak). Miąższ szatkujemy na małe kawałki. Rodzynki przelewamy na sitku wrzątkiem.
    Na patelni podgrzewamy masło i dodajemy pomarańcze, cukier waniliowy, cynamon oraz alkohol. Chwilę podsmażamy, studzimy i przekładamy do miski. Mieszamy z serkiem waniliowym, dodajemy rodzynki. Farszem napełniamy pierogi.

    Pierogi napełnione takim wymyślonym przeze mnie farszem podaję z sosem pomarańczowym.

    SOS POMARAŃCZOWY DO PIEROGÓW
    – skórka otarta z 1 pomarańczy
    – pół szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
    – 2 łyżki masła
    – 2 łyżki cukru

    Na suchą patelnię wsypujemy cukier, chwilę go podgrzewamy (uważając, żeby się nie przypalił!), dodajemy masło, a gdy się rozpuści – skórkę z pomarańczy. Chwilę mieszamy, po czym wlewamy sok z pomarańczy. Jeszcze trochę podgrzewamy, żeby sosik zgęstniał.

    Pierogi podajemy z sosem oraz łyżką serka mascarpone.

    SMACZNEGO!

  24. Moje najnowsze dzieło, osiągnięcie farsz z soczewicy smakujący zapachem chińskiej knajpy (:

    Składniki:
    1,5 szklanki czerwonej soczewicy
    liść laurowy, ziele angielskie
    około 2,5 szklanki wody
    sól (nie solić wody!)
    dwie duże cebule
    3-4 łyżki oleju spod suszonych pomidorów (inny ok, ale to robi różnicę)
    dwa duże ząbki polskiego czosnku
    4 połówki suszonych pomidorów
    2-3 lub nawet 4 łyżki sosu worcestershire, oryginalnego
    łyżeczka suszonego majeranku
    2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
    płaściutka łyżeczka płatków chilli
    kilka potrząśnięć tabasco, do smaku
    dwie łyżeczki lub do smaku cukru dark muscovado
    łyżeczka oleju sezamowego, zwłaszcza jeśli nie smażycie na oleju spod pomidorów
    ewentualnie zwiększyć ilość poszczególnych przypraw, do smaku

    Wykonanie:
    Soczewicę dokładnie wypłukać na sicie- ma z niej lecieć czysta woda. Zalać wodą w garnku, dodać listek i ziele- nie solić- i gotować około 15 minut. Przemieszać parę razy i ewentualnie dolać wody, ale to jakby się zaczęło usilnie palić. Soczewica i tak się rozgotuje, rozpadnie, taki jej urok. Po ugotowaniu posolić ją do smaku.
    Cebulę posiekać możliwie drobno. Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę i „zeszklić” ją na średnio-małym ogniu. Kiedy cebula się szkli posiekać drobniutko czosnek (aha, zapomniałam że normalni ludzie mają wyciskarki) i suszone pomidory.

    Kiedy cebula zacznie nabierać tendencji do rumienienia się dodać/ wcisnąć czosnek, podsmażyć minutę-dwie dodać pomidory, smażyć jeszcze minutę.

    Zmniejszyć gaz na mały . Dodać soczewicę i sos worcestershire i rozpocząć misterium przyprawiania i próbowania. Jeśli w soczewicy zostało za dużo wody to możecie ją teraz trochę odparować, ale do zapiekania farsz może być lekko wodnisty.

    Dostosujcie smak do swoich potrzeb, ale nie polecam omijania czegokolwiek z listy przypraw.

    Gotowy farsz przykryć, dopóki nie jest używany, soczewica ma tendencję do przysychania.

  25. Przepis na pierogi z pomidorowym farszem
    Składniki ( dla 2 osób) :
    4 duże pomidory(jeżeli małe, to 5)
    Sól
    Świeżo zmielony pieprz ziołowy
    Świeże liście bazylii
    Wykonanie:
    Pomidory zalać wrzatkiem i zostawić ok.10 min.Zimne obrać ze skórki,usunąć gniazda nasienne i posiekać.Dodać też posiekaną bazylię, doprawić solą i pieprzem(wedle smaku). Farsz gotowy.

  26. Anna Maria

    Dzień dobry droga Beatko,

    Pomyślałam, że może i ja przełamię barierę i spróbuję swoich sił w konkursie pierożkowym :).

    Jestem wielbicielką różnego rodzaju pierożków i nie ukryję, że mam do nich słabość, a że zbliżają się święta, to pomyślałam, że nie obejdzie się bez pierożków z makiem i sosem waniliowym :).

    „Pierogi z makiem i sosem waniliowym”

    Składniki na ciasto:

    2 szklanki mąki pszennej (plus do podsypywania);
    1/2 łyżeczki soli;
    1 łyżka roztopionego masła;
    mała grudka świeżych drożdży (dosłownie 2g);
    1-1,5 szklanki chłodnej wody.

    Składniki na masę makową:

    250g maku;
    126g cukru;
    50g rodzynków;
    1 łyżka miodu;
    3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej;
    20g posiekanych orzechów;
    olejek migdałowy do smaku;
    1 łyżka miękkiego masła;
    szczypta cynamonu.

    Składniki na sos waniliowy:

    500ml śmietany 18%;
    laska wanilii;
    6 łyżek cukru;
    4 żółtka.

    Przygotowanie ciasta:

    Mąkę wysypać na blat, przesiać z solą i pokruszonymi drożdżami. W środku mąki zrobić wgłębienie i nalać do niego trochę wody i łyżkę roztopionego, ostudzonego masła. Wyrabiać ciasto od czasu do czasu podlewając je wodą. Wyrabianie powinno trwać ok. 15 minut. Po tym czasie ciasto musi być gładkie i elastyczne. Ciasto należy przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ok. 30 minut, aż zmięknie.

    Przygotowanie masy makowej:

    Mak zaparzyć w 250 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta.

    Przygotowanie pierogów:

    Ciasto podzielić na kilka mniejszych części. Każdą część cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Ważne, żeby ciasto było cienkie, bo wtedy łatwiej się skleja. Szklanką wykrawać w cieście krążki. Na każdy krążek nakładać farsz, ok. łyżki i sklejać, formując pierogi. Sklejone pierogi wrzucać do osolonego wrzątku i gotować na średnim ogniu przez 3-4 minutki.

    Przygotowanie sosu waniliowego:

    Śmietanę zagotować z laską wanilii. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i wyjąć laskę, wytrząsając z niej ziarenka. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, na kogel-mogel. Wymieszać z ostudzoną śmietanką.

    Pierogi podawać polane sosem waniliowym.

    Smacznego :).

  27. Madzialajna

    Świąteczne pierożki z nutą piernikową :)

    Składniki:
    300 g dyni
    3 łyżki oleju z pestek winogron (bądź innego)
    odrobinę startej gałki muszkatołowej
    300 g świeżego łososia norweskiego
    garść suszonej żurawiny
    garść uprażonych na suchej patelni migdałów
    sok z połowy dorodnej pomarańczy
    pół łyżeczki domowej przyprawy do piernika (imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, cynamon, anyż, ziele angielskie, goździki)
    łyżeczka miodu
    sól do smaku
    Propozycja podania: 150 g masła + świeży rozmaryn lub szałwia do dekoracji

    Przygotowanie:
    1. Puree z pieczonej dyni: Ze średniej wielkości dyni wykrawamy ok. 300 g miąższu (bez włókien i pestek). Następnie kroimy miąższ w 1- 2 centymetrowe kawałki. Wkładamy do miski , polewamy łyżką oleju z pestek winogron i delikatnie mieszając obtaczamy każdy kawałek w tłuszczu. Solimy i posypujemy świeżo startą gałką muszkatołową.Tak przygotowaną dynię wykładamy na blaszkę i pieczemy ok. 30-45 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu dyni z piekarnika, odstawiamy ją do wystygnięcia. Po tym czasie blendujemy na gładką masę.

    2. Równocześnie do miski wlewamy 2 łyżki oleju z pestek winogron (lub innego tłuszczu), sok z połowy pomarańczy, łyżeczkę miodu, szczyptę soli oraz pół łyżeczki przyprawy do piernika. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Wkładamy łososia do miski, dokładnie obtaczamy w miksturze i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie rybę układamy w naczyniu żaroodpornym (dno cieniutko smarujemy np.: masłem) skórą do góry. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmujemy łososia z piekarnika, zdejmujemy skórkę i rozdrabniamy mięso widelcem.

    3. Do puree z dyni dodajemy posiekaną żurawinę, uprażone migdały oraz resztkę pozostałej marynaty z łososia. Następnie ostudzonego łososia łączymy w misce ze składnikami nadzienia i mieszamy na jednolitą masę.

    Pierogi po ugotowaniu proponuję polać roztopionym masłem i udekorować listkami szałwii lub rozmarynu.

    Smacznego :)

  28. Składniki:
    0,25kg opakowanie sera mascarpone
    0,5 kg twarogu białego (najlepiej półtłustego)
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    1 cebula
    trochę oliwy z oliwek’
    przyprawy – sól, pieprz, bazylia, cząber

    Wykonanie:
    Cebulę podsmażamy na patelni z oliwą z oliwek.
    Ziemniaki tłuczemy tłuczkiem, dodajemy do nich mascarpone i ser biały. Mieszamy do uzyskania „fajnego” farszu i dodajemy wg uznania przyprawy – czyli sól, pieprz, bazylię i cząber.
    Jest to mój nowoczesny, aczkolwiek bardzo prosty, lecz w swej prostocie wręcz urzekający, farsz na nowoczesne pierogi ruskie.
    Jestem siedemnastolatkiem, który ma zamiar podbić kolejną edycję Masterchefa, i może dobry start w tym konkursie będzie fajnym początkiem :)

    • Zapomniałem dodać, że cebulę dodajemy do farszu :P oczywiście przed przyprawami :)

  29. Dagmarka

    Witam serdecznie
    Jestem fanką pierogów od dzieciństwa, a moje ulubione są pierogi „zielono mi”
    składniki na farsz:
    * 600 g świeżego szpinaku
    * opakowanie oliwek zielonych
    * garść suszonych pomidorów
    * pół kostki sera feta
    * zielona ostra papryczka
    * sok z 1 limonki
    *ząbek czosnku
    * sól i pieprz do smaku

    Szpinak podsmażamy na masełku do miękkości, dodajemy oliwki i pomidory suszone pokrojone drobno. Wyciskamy sok z limonki i doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną papryczki ostrej. Wyciskamy ząbek czosnku i dodajemy pokruszoną fetę.
    Całość pozostawiamy do ostudzenia a następnie nadziewamy farszem ciasto na pierogi.
    Życzę smacznego ;-)

  30. Dagmarka

    Witam serdecznie
    Pierogi, które są inne od wszystkich.Pierogi z farszem z kaszy gryczanej i twarogiem.
    * dwie szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
    * kostka sera białego
    *cebula
    *czosnek
    *sól
    *pieprz
    * śwież bazylia

    Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto. Ugotowaną kaszę i ostudzoną łączymy z cebulką i białym twarogiem.Bazylię szatkujemy i dodajemy do farszu. Doprawiamy solą, pieprzem i ząbkiem czosnku do smaku. Całość starannie mieszamy i nadziewamy nam ciasto na pierogi.
    Mi najlepiej smakują te pierogi gdy po ugotowaniu,podsmażę je jeszcze na patelni na chrupko,,,
    Smacznego ;-)

  31. Pierogi to smak mojego dzieciństwa. Wtedy często robił je mój dziadek, a ja towarzysząc mu oczywiście zawsze podjadałem farsz z miski. Dziś sam je czasem robię. Do farszu staram się dodać coś „od siebie” albo wymyślić coś nowego, aby to miało mój smak. Chciałbym przestawić Wam moje pomysły na farsze do pierogów. Są to smaki kuchni polskiej w mojej odsłonie.

    Pierwszy farsz to niby klasyczne ruskie. Ale jak nazywa je moja koleżanka są to hiciory Marka. Podczas odwiedzin czasami nachodzi nas ochota na ich wspólne robienie. To znaczy wygląda to tak, że generalnie ja robię wszystko a Kasia tylko lepi. Ale jak sama mówi z racji tego że jest pianistką ma zręczne paluszki to do tego się najbardziej nadaje. W każdym bądź razie jakiś podział obowiązków jest, chociaż nie wiem kto jest bardziej wykorzystany :)

    Składniki:
    50 dkg ziemniaków; 50 dkg tłustego twarogu; 3 duże cebule; 10 dkg parzonego chudego boczku w plastrach; sól; pieprz czarny świeżo mielony; pieprz ziołowy; cukier; olej + masło do smażenia;

    Przygotowanie:
    Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w lekko solonej wodzie, studzimy i tłuczemy. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na niewielkiej ilości oleju bardzo krótko, żeby się tylko lekko zarumienił i wrzucamy wraz z tłuszczem do ziemniaków. Cebulę obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dla lepszego smaku dodajemy ok. półtorej łyżeczki cukru oraz niecałą łyżkę masła. Cebula powinna być zeszklona, lekko twarda. Tak przygotowaną cebulę dorzucamy do ziemniaków. Tłuczone ziemniaki mieszamy wraz z boczkiem i cebulą. Następnie dorzucamy rozgnieciony widelcem twaróg, doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym i mieszamy. Pieprzu zarówno czarnego jak i ziołowego dodaję sporo, aby uzyskać ostry farsz.
    Mnie ruskie najbardziej smakują wprost z wody polane kwaśną śmietaną oraz zeszkloną cebulą.

    Z okazji zbliżających się świąt następnym farszem jaki chciałbym zaproponować jest farsz z kapusty i grzybów z jednym interesującym dodatkiem. Takie pierogi stanowią ciekawą alternatywę dla typowych pierogów z kapustą i grzybami, na pewno zaskoczą niejednego świątecznego gościa.

    Składniki:
    30 dkg kapusty kiszonej; ok. 30 g suszonych grzybów; 1 woreczek kaszy pęczak (100 g); 2 średniej wielkości cebule; sól, pieprz czarny świeżo mielony, liść laurowy; ziele angielskie; olej do smażenia;

    Przygotowanie:
    Grzyby zalewamy gorącą wodą, moczymy, odsączamy, wodę z grzybów zachowujemy. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, jeśli jest mocno kwaśna dodatkowo płuczemy. Zalewamy zimną wodą oraz tą która została z moczenia grzybów. Dodajemy 1 listek laurowy, 2 kulki ziela angielskiego i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy, wyciągamy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kaszę pęczak na lekko twardo. Cebulę obieramy, kroimy drobno i szklimy na oleju. Do kapusty dodajemy ugotowaną kaszę, zeszkloną cebulę oraz namoczone i drobno pokrojone grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy aby równomiernie połączyć wszystkie składniki.
    Te pierogi najbardziej mi smakują odsmażane, z patelni.

    A teraz moja ostatnia propozycja. Dla wszystkich osób, w których domach uważa się, że obiad bez mięsa to nie obiad podaję przepis na pierogi z mięsem.

    Składniki:
    1 gruby plaster chudej karkówki ( ok. 25 dkg) ; 1 gruby plaster chudego surowego boczku ( ok 20 dkg) ; 10 dkg parzonego chudego boczku w plastrach; 2 duże cebule; 1 mała marchewka; 1 mała pietruszka; sól; pieprz czarny świeżo mielony; majeranek; 2 ząbki czosnku; liść laurowy; ziele angielskie; olej do smażenia;

    Przygotowanie:
    Obieramy warzywa. Do garnka wrzucamy karkówkę oraz surowy boczek, pietruszkę, marchewkę. Dodajemy 2 kulki ziela angielskiego, 1 duży liść laurowy, zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Ostudzone mięso wraz z pietruszką i marchewką mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę kroimy w sporą kostkę, szklimy na oleju. W trakcie smażenia do cebuli dodajemy dość sporo majeranku i jeszcze chwilę trzymamy razem na ogniu. Cebulę dodajemy do mięsa, Boczek parzony kroimy w kostkę i dodajemy do farszu. Całość doprawiamy solą, pieprzem (pieprzu dużo), majerankiem oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem i mieszamy. Te pierogi najbardziej smakują mi wprost z wody polane uduszoną cebulką wraz z boczkiem.

    Smacznego :)

  32. Michal

    Dzien dobry Pani Beato,

    a co Pani powie na pierogi z nadzieniem z owocow morza?

    Oto moj przepis na farsz:

    200 g krewetek
    100 g owocow morza (moga byc np. kalmary, mule, osmiorniczki, co kto lubi i ma pod reka)
    3 zabki czosnku
    1 mala papryczka chilli
    1 mala cebula szalotka
    2 pomidory
    100 g cukinii
    pare galazek drobno posiekanej natki pietruszki
    oliwa z oliwek, maslo
    sol, pieprz do smaku

    Przygotowanie:
    Krewetki i owoce morza pokroic na kawalki i podsmazyc na masle, odstawic do miseczki. Cukinie wraz z cebula pokroić w drobną kostkę i podsmazyc. Dodac obrane i pokrojone w kostke pomidory. Czosnek i papryczke posiekać, dodać do warzyw i wszystko razem poddusić kilka minut. Przestudzone krewetki wraz z owocami morza zmiksowac blenderem na jednolita mase i dodac do uduszonych warzyw wraz z pietruszka, wymieszac. Doprawić solą i pieprzem.
    Voila i gotowe!

    Pozdrawiam serdecznie,
    Michal

  33. Witam ;)

    Mam 16 lat Jestem w szkole gastronomicznej i bardzo lubię gotować.
    Uwielbiam eksperymentować

    Ostatnio zrobiłem pierogi z farszem z dyni ( wlasny przepis)

    Pierogi z farszem z dynii i sosem.

    Składniki:
    • 2 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka masła lub oleju
    • 1 jajko
    • ok.3/4 szklanki ciepłej wody

    Farsz :
    • 1 szklanka puree z dyni (z małej dyni)
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2/3 szklanki startego parmezanu
    • 4 łyżki bułki tartej
    • sól, pieprz( do smaku)
    • szczypta gałki muszkatołowej

    Sos: (mi smakuje :D)
    • 1/2 szklanki płynnej śmietanki 18%
    • 4 łyżki masła
    • sól i pieprz

    Dodatki:
    • np : starty parmezan,

    Przygotowanie:

    Dynię pokroić na ćwiartki, obrać i wyciąć cały środek z pestkami. Pozostały miąższ polać oliwą i zapiekać pod folią aluminiową przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Dynię ostudzić. Zrobić puree . Wymieszać z parmezanem i bułką tartą. Farsz doprawić solą, pieprzem oraz gałką.(do smaku)
    Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej tzw dołek, dodać sól, masło oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne przez ok. 5 – 10 minut. Przykryć ściereczką. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić.
    Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować i tu już postępować jak z pierogami czyli wyciąć i nakladać farsz Gotować do miękkości .

    P.S
    Składniki sosu delikatnie podgrzać w rondelku nie zagotowując. Pierogi polać sosem i posypać tartym parmezanem

    Smacznego ;)

  34. Witam Pani Beatko :)
    pierogi bardzo lubię i lepienie ich sprawia mi dużo przyjemności :)
    przedstawiam mój przepis na pierożki :)

    Pierogi z suszoną śliwką, orzechami i makiem

    Składniki na ciasto:

    1/2 kg mąki, plus do podsypywania
    250 ml ciepłego mleka
    1 łyżka oleju
    1 jajko
    szczypta soli

    Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli. Mleko połączyć olejem i jajkiem. Wlać mieszankę do mąki i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Odstawić na bok i przykryć ściereczką.

    Farsz:
    1/2 kg suszonych śliwek bez pestek
    100 g obranych orzechów włoskich
    100 g maku
    50 g cukru
    80 ml mleka
    2 łyżki płynnego miodu

    Orzechy posiekać, nie za drobno. Uprażyć na suchej patelni.
    Mak wymieszać cukrem, Mleko zagotować i zalać nim mak wymieszany z cukrem, odstawić do wystudzenia.
    Suszone śliwki pokroić w paseczki, dodać przestudzony mak, orzechy i miód, wszystko wymieszać.

    Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wykroić krążki, na które nakładać farsz i i zlepiać pierogi. W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją posolić, wlać odrobinę oleju. Pierogi wrzucać na wrzątek. Po tym jak wypłyną na powierzchnię, gotować ok 3 minut. Zalać kubkiem zimnej wody i wyciągnąć na durszlak do odcedzenia. Gotowe pierożki wyłożyć na talerze. Polać roztopionym masełkiem i oprószyć cynamonem.
    Smacznego :)

  35. Patrycja

    Uwielbiam pierogi. Pod każdą postacia. Na słodko, słono, gotowane i pieczone. Polskie pierogi, włoskie ravioli, czy inne. Odkąd 100 lat temu kupiłam we Włoszech maszynkę do makaronu robienie pierogów przestało być problemem, bo już nie muszę rozwałkowywać ciasta. Teraz pojawiły sie już takie i u nas. I naprawdę każdemu polecam. A dzisiaj przepis na pierogi z bakłażanem. Kiedyś jadłam takie na wakacjach i od tego momentu próbowałam uchwycić ten smak. Aż w końcu pełny sukces.

    ciasto:
    250 g mąki
    2 jajka
    łyżka oliwy
    sól
    woda

    nadzienie:
    mały bakłażan
    mała cukinia
    garść suszonych pomidorów
    bułka tarta
    oregano, sól, pieprz
    masło i świeżo starty parmezan do posypania

    Z podanych składników zagnieść ciasto, przykryć i odłożyć. B
    akłażan i cukinię pokroić w plastry i zgrillować. Ostudzić. Przekręcić przez maszynkę do mięsa. Suszone pomidory pokroić w drobniutką kostkę. Wymieszać razem z bakłażanem i cukinia. Je zeli całość jest bardzo luźna można farsz trochę poddusić na patelni. Dodać przyprawy i 2 łyżki bułki tartej. Nadzienie musi mieć dosyć zwarta konsystencję.
    Ciasto rozwałkować i łyżeczką nakładać nadzienie i lepić pierogi. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Polać masłem i posypać parmezanem.
    Z podanych ilości wychodzi dosyć sporo nadzienia. Niewykorzystane zamrażam w woreczkach na następny raz

  36. Dorottka

    Witam!
    Moje wspomnienia z pierogami nie są najlepsze od czasu kiedy posypałam cukrem i śmietaną pierogi z kapustą i grzybami (byłam przekonana, że są z owocami) i od tamtej pory nie przepadam za pierogami, z dwoma wyjątkami – uwielbiam ruskie od mojej teściowej i lubię rosół. Co ma rosół do pierogów? Ano ma, to co zostaje po rosole przerabiam na farsz do pierogów.
    A teraz przepis na ten farsz:
    Składniki:
    – mięso i warzywa z rosołu(pół kury, szponder wołowy, por, pietruszka, kapusta włoska, marchew, seler, )
    – 1 dość duża cebula
    – natka pietruszki
    – jajko
    – 3-4 łyżki bułki tartej
    – przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek

    1. Ugotować rosół – ja używam do tego: pół kury rosołowej, szponder wołowy – 1 szt, por 1szt, seler, – 1 nieduży, kapusta włoska,- ćwiartka, marchew 4-5szt, pietruszka-korzeń 1szt,
    2. Wyciągnięte z rosołu mięso oddzielamy od kości, razem z warzywami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (można dwa razy jak ktoś lubi drobniejsze nadzienie – ja wolę raz).
    3. Dodajemy zeszkloną na maśle cebulę, jajko, poszatkowaną natkę pietruszki, bułkę tartą
    4. Przyprawiamy: sól, pieprz, majeranek
    5. Jeśli farsz jest za luźny dodajemy jeszcze trochę bułki tartej
    6. Mieszamy do połączenia składników na gładką masę.

    Robię te pierogi jeśli zdążę, zanim mąż wciągnie mięso z rosołu, które uwielbia… jeśli nie zdążę robię sałatkę warzywną…

  37. FARSZ NA PIEROGI Z SUSZONYMI POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ:

    MOJE UKOCHANE:

    FARSZ:

    4 kulki sera mozzarella

    1 opakowanie serka mascarpone lub ricotta

    1 słoik suszonych pomidorów

    garść startego żółtego sera

    Mozzarellę zetrzeć na tarce, pomidory odsączyć z zalewy i drobno pokroić, dodać mascarpone i ser żółty. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać krążki, napełnić farszem i gotować w osolonej wodzie.

    mniaaaaaam

    P.S. Robiłam bakłażana z Pani przepisu cudny……miałam ochotę się z nikim nie dzielić

  38. Farsz:

    • 1 torebka kaszy gryczanej ugotowanej w mleku lub wodzie
    • 1/2 kg sera białego
    • 1 jajko
    • 1 łyżka posiekanej mięty (opcjonalnie)
    • sól

    Ugotowaną kaszę wymieszać z białym serem, jajkiem oraz miętą jeśli jest używana. Doprawić solą.

    Pierogi zaraz podawać ze śmietaną, posypać solą i pieprzem do smaku.

    Smacznego ! Donia

  39. Przepis na wiśniowe oraz truskawkowe pierogi z pikantną nutką

    Moim smakiem dzieciństwa są pyszne pierogi owocowe serwowane przez moją kochaną babcię :) Ciasto przygotowuję z jej przepisu. Natomiast wyrazistości pierogom dodaje moje zamiłowanie do łączenia słodyczy z odrobiną pikanterii: użycie mięty oraz różowego pieprzu.

    Ciasto:
    1 szklanka wody
    szczypta soli
    1 łyżka oleju
    1 całe jajko + 1 żółtko
    1 kg mąki

    Wyrabiam ciasto, rozwałkowuję, do połowy wykrojonych szklanką kółek nakładam pyszne truskawki, a do połowy dorodne wiśnie (z własnego sadu:) Ugotowane pierożki doprawiam nutką nowoczesności:

    1. Pierogi wiśniowe polewam śmietanką z cukrem, i posypuję różowym pieprzem.
    2. Do pierogów truskawkowych przygotowuję sos miętowy:

    Sos miętowy:
    garść posiekanej mięty
    odrobina soku z cytryny
    ok. 4 łyżek cukru pudru
    ¼ szkl. wody
    1 łyżka miodu

    Składniki wrzucam do blendera, miksuję i sosem polewam pierożki truskawkowe.

    SMACZNEGO!

  40. pierogi pieczone z gruszką, kurczakiem i serem pleśniowym pod żurawinową pierzynką.

    Składniki na farsz:
    podwójna pierś kurczaka
    2 duże gruszki
    opakowanie sera pleśniowego
    cynamon
    imbir
    curry

    składniki na sos :
    duża garść suszonej żurawiny
    1-2 łyżki masła
    150 ml białego wina
    kubeczek śmietanki 30%

    składniki na ciasto do pieczonych pierogów:
    500 g mąki pszennej,
    2 jajka,
    25g drożdży
    50ml oleju rzepakowego
    sól
    cukier
    jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania przed pieczeniem

    ponadto rukola, płatki migrałów do przybrania.

    Przygotowanie ciasta:(składniki powinny mieć temp pokojową, nie wyciągamy prosto z lodówki)
    mieszamy ze sobą wszystkie składniki, jak na ciasto do pierogów, ugniatamy i pieścimy ciasto dokladnie, aby odchodzilo od ręki,(jeśli jest zbyt lepkie dodać odrobinkę mąki). przykrywamy ściereczką ciasto na minimum godzinę do wyrośnięcia, przygotowywujemy farsz.

    Pierś kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy na bardzo malutkie kawałeczki, obtaczamy wszystko w curry, następnie podsmażamy niedługo kurczaka na rozgrzanym tłuszczu, nie wylewamy go, gruszkę myjemy kroimy w kostkę, przyprawiamy cynamonem i imbirem wedle uznania, smażymy na patelni, kurczaka i gruszkę zostawiamy do ostygnięcia, serek pleśniowy kroimy w bardzo cienkie plasterki.

    międzyczasie przygotowyjemy sos: na patelni skarmelizować odrobinkę cukru, dodać łyżkę masła, wsypać suszoną żurawinę i chwilę podsmażyć, wlać białe wino i zagotować,po pewnym czasie, kiedy alkohol odparuje dodać śmietankę i mieszać dokładnie.

    gdy ostygnie kurczak i gruszki, rozwałkować ciasto i formować z niego koła duużą szklanką lub w specjalnej foremce, włożyć do ciasta kurczaka, troszkę gruszki,i plasterek sera pleśniowego. zamknąć pierożka. Gotowe pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, by się później ładnie zarumieniły. piec 15- 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. podawać na rukoli, polane sosem zurawinowym i posypane np płatkami migdałów :) smacznego

  41. Pierogi marynarza- morskie, aromatyczne i smaczne :)

    Potrzebne składniki:

    1 avocado
    200g krewetek
    200g ricotty
    1 limonka
    1 pomarańcz
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki miodu
    świeża kolendra
    mąka ziemniaczana
    sól
    pieprz
    woda

    Sposób wykonania:

    Miękkie avocado rozgnieść widelcem. Ricottę zmiksować, aby była bardziej puszysta. Kolendrę poszatkować. Połączyć ze sobą składniki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Obgotowane krewetki oczyścić z ogonków i części nie jadalnych. Następnie przygotować sos pomarańczowo- miodowy. Wycisnąć sok z limonki i pomarańczy. Do otrzymanego soku dodać sos sojowy, miód, czosnek i pół szklanki wody. W dwóch łyżkach wody rozpuścić 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dodać do sosu i zagotować. Gdy sos lekko ostygnie przez godzinę marynować w nim krewetki. Następnie aromatyczne krewetki przełożyć do avocado i ricotty. Dokładnie wymieszać i nadziewać pierożki. Gotowe, ugotowane pierogi, polać sosem i udekorować kolendrą.

    Smacznego!
    Agata

  42. Dagmarka

    Mój przepis na „Pierogi Niebo w gębie”

    Składniki na farsz:
    • 500 g mieszanego mięsa mielonego
    • ½ cebuli
    • ½ pora
    • łyżka oleju
    • 1 marchew
    • 70 g koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
    • ½ łyżeczki pieprzu
    • ½ łyżeczki soli
    • ½ pęczka natki pietruszki

    Dodatkowo:
    • jogurt śródziemnomorski lub kwaśna śmietana
    • czarnuszka

    Składniki na pierogi:
    Ciasto pierogowe:
    • 280 g mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 250 ml bardzo gorącej wody
    • 30 g masła

    Przygotować farsz mięsno warzywny. Cebulę i por pokroić w kostkę i zeszklić na łyzce oleju. Dodać mięso mielone i podsmażać aż się zarumieni. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchew i dodać do mięsa – wymieszać i dusić 2-3 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, mieloną czerwona paprykę, sól i pieprz do smaku. Farsz odstawić i ostudzić. Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do wystudzonego farszu – wymieszać.

    Przygotować ciasto pierogowe ,mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając składniki łyżką. Wyjąć ciasto na stolnicę i wygniatać rękami przez około 7 – 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką. Ciasto włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez 2 – 3 minuty.

    Ciasto podzielić na 3 części i kolejno rozwałkowywać na placki. Szklanką wyciąć kółka i nakładać po jednej łyżce farszu. Zlepiać dokładnie brzegi i układać pierogi na stolnicy. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do gotującej wody wkładać porcjami pierogi (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i kiedy pierogi wypłyną na powierzchnie gotować jeszcze 1 – 2 minuty. Pierogi wyłowić łyżką cedzakową, ułożyć na talerzu jeden obok drugiego.

    Podawać posypane czarnuszką z dodatkiem jogurtu śródziemnomorskiego.

    Smacznego:- )

  43. Farsz:
    * polędwica sopocka
    * ser camembert

    – polędwica sopocka w plasterkach pokrojona na kwadraciki 0,5 x 0,5 cm
    ( kilka plasterków kroimy jednocześnie)
    – ser camembert – pokrojony w kwadraciki 1x1cm
    na łyżeczkę nakładamy połowę pokrojonej polędwicy oraz połowę pokrojonego sera camembert i nakładamy to jako farsz do pierogów.
    Gotujemy i smacznego!
    Ania

  44. Sylwia

    Przepis na ten farsz nie jest zbyt skomplikowany oraz nie rujnuje naszego portfela. Najbardziej zaintrygowało mnie w nim to gotowane jajko-pamiętam, że początkowo wydawało mi się to dość dziwne rozwiązanie. Produkty są powszechnie dostępne- w zasadzie w osiedlowym warzywniaku można wszystko kupić. Oczywiście najsmaczniejszy jest z młodej kapusty, która w połączeniu z koperkiem nadaje mu lekkości i niesamowicie aromatycznego smaku. Jest to wspomnienie mojego dzieciństwa. Pamiętam gdy babcia robiła go ze świeżo zerwanej z grządki młodej kapusty, wiejskich jaj i zielonego koperku. Ja wzbogaciłam ten przepis olejem rzepakowym, który jeszcze bardziej wydobywa głębię smaków. Udało mi się znaleźć człowieka, który ma taką swoją domową „produkcję”. Olej rzepakowy ma mnóstwo witamin i składników odżywczych, których nie traci w wysokiej temperaturze. Kolejną zaletą jest to, że tym sposobem można przemycić do diety dziecka dodatkowe warzywo jakim jest kapusta-, na mnie zadziałało -z autopsji wiem, że często pociechy krzywią się na to.

    Składniki:
    – 1 mała główka młodej, białej kapusty
    -1 średnia cebula
    -2 łyżki oleju rzepakowego
    – 1 szklanka mleka
    – 4 jaja na twardo (najlepiej wiejskie)
    – 1 średniej wielkości pęczek świeżego koperku
    – sól morska,
    -pieprz świeżo mielony
    -woda (wrzątek)

    Kapustę należy obrać z wierzchnich liści, usunąć głąb i bardzo drobno poszatkować. Wypłukać dokładnie w zimnej wodzie (najlepiej asekurując się sitkiem- unikamy „zniknięcia” kapusty, a przede wszystkim zapchania zlewozmywaka) i wrzucić na wrzątek. Zagotować i odcedzić
    Olej rozgrzać w garnku, wrzucić drobno posiekaną cebulę i odcedzoną kapustę. Smażyć około 7-10min mieszając co jakiś czas. Następnie wlewany mleko i gotujemy na wolnym ogniu, aż wyparuje mieszając co jakiś czas- należy uważać by nie przypalić kapusty.
    Jajka i koperek drobno posiekać i dodać do kapusty. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem
    Farsz nadaje się również do krokietów, naleśników czy strucla z ciasta francuskiego lub drożdżowego.

    Smacznego!!

  45. Justyna

    Uwielbiam suszone pomidory… Kojarzą mi się z wakacjami, słońcem i beztroskim wypoczynkiem, więc w tym okresie kiedy dzień jest jednym z najkrotszy w roku chętnie przenoszę się choćby tylko kulinarne w cieplejsze miejsce. Proponuję zatem pierogi z farszem z suszonych pomidorów, koziego sera z nutką pistacji.

    Składniki
    1 słoik suszonych pomidorów w oleju
    350 g koziego sera
    70 g pistacji i odrobinę posiekanych do dekoracji
    Sól
    Pieprz
    Kilka gałązek tymianku
    Bazylia
    Kilka sporych wiórków parmezanu
    Masło do polania pierogów

    W blenderze miksujemy pistacje wraz z suszonymi pomidorami z odrobiną oleju ze słoika na w miarę jednolitą masę, tak żeby pistacje były dość mocno rozdrobnione. Do tak przygotowanej masy dodajemy rozdrobniony widelcem kozi twarożek, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy zioła.
    Pierogi podajemy polane masełkiem, przystrojone wiórkami parmezanu, drobno posiekanymi pistacjami i kilkoma gałązkami tymianku….

  46. PODAJĘ PRZEPIS NA FANTASTYCZNE PIEROGI!

    Pierogi z farszem indyjskim:

    15 dkg gotowanego mięsa wołowego
    10 dkg gotowanego mięsa z piersi kurczaka
    1 cebula
    1 piklowany czosnek / garlic Pickle /
    10 dkg gotowanej marchewki
    7 dkg gotowanego selera
    7 dkg gotowanej pietruszki
    tłuszcz do smażenia

    Wykonanie farszu:

    1. Mięso wołowe i z piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę lub zmielić.
    2. Gotowaną marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w drobna kostkę.
    3. Cebulę pokroić w drobna kostkę i zeszklić na tłuszczu.
    4. Mięso i warzywa połączyć w misce, dodać pikle czosnkowe i dokładnie wymieszać.
    5. Nakładać farsz na wykrojone krążki ciasta i dokładnie zlepić.

    Pozdrawiam! Życzę Smacznego!

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress