Image
Top
Navigation
Grudzień 30, 2013

Pierogi z karpiem

DSCF5362fot. Beata Śniechowska

Jestem wielką fanką pierogów …zarówno tych tradycyjnych, jak i z nietypowymi farszami. Pierogi z karpiem, grzybkami i warzywami to jeden ze smaczniejszych farszów pod słońcem!

Farsz z karpia:

  • 1 kg tuszy z karpia
  • włoszczyzna na bulion: 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 1/4 selera lub 2 gałązki selera naciowego, 2 liście kapusty, 1/2 cebuli
  • 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren czarnego pieprzu, 2 goździki
  • sól, biały pieprz
  • 80 g białej części z pora
  • 3 cebule
  • 40 g suszonych grzybów (tylko kapelusze) – np. prawdziwki, podgrzybki
  • natka pietruszki
  • 1 płaska łyżka suszonego tymianku
  • masło klarowane do smażenia

Ciasto na pierogi:

  • 1 kg mąki pszennej, 1 łyżeczka soli
  • ok. 500 ml gorącej wody
  • 70 g masła w temperaturze pokojowej

Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) obieramy, myjemy i wkładamy do dużego garnka wraz z kapustą i 1 cebulą (cebulę można opalić ogniem np. na palniku gazowym, nada to ładny kolor i dodatkowo wzbogaci aromat bulionu). Oddzielamy listki pietruszki od gałązek. Do garnka wkładamy również suszone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, płaską łyżeczkę soli, ziarna czarnego pieprzu, goździki oraz gałązki zielonej pietruszki. Całość zalewamy ok. 2,5 – 3 litrami zimnej wody, przykrywamy częściowo pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 45 minut.

Po tym czasie karpia dokładnie płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, tniemy w dzwonki i dodajemy do bulionu grzybowo-warzywnego. Karpia gotujemy w aromatycznym bulionie ok. 15 – 30 minut (czas zależy od porcji karpia). Gdy mięso karpia będzie miękkie, to ściągamy garnek z palnika i całość studzimy w bulionie.

Pozostałe 2 cebule bardzo drobno siekamy. Pora tniemy kilka razy wzdłuż a następnie bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki klarowanego masła i szklimy posiekaną cebulę z porem. Na koniec doprawiamy tymiankiem, solą i białym pieprzem.

Następnie odcedzamy bulion. Wszystkie grzyby miksujemy w mikserze na drobną masę. Marchewkę miksujemy niezbyt dokładnie lub bardzo drobno siekamy. Listki zielonej pietruszki drobno siekamy i dodajemy do masy. Dzwonki karpia oczyszczamy ze skóry i usuwamy wszystkie ości. Następnie do miski przekładamy mięso karpia, podsmażoną cebulę z porem, zmiksowane grzybki, natkę pietruszki, posiekaną marchewkę i wszystko razem wyrabiamy. Na koniec farsz doprawiamy solą morską i białym pieprzem.

A teraz przedstawię mój ulubiony sposób przygotowywania ciasta na pierogi. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i robimy wgłębienie w mące, do którego wkładamy miękkie masło. Następnie wlewamy stopniowo niewielkie ilości gorącej wody, mieszamy drewnianą łyżką (żeby nie poparzyć dłoni), a później jak woda nieco przestygnie, to jedną ręką energicznie zagniatamy ciasto. Wyrabiamy bardzo dokładnie, aby ciasto nie lepiło się do rąk i nie było zbyt twarde. Część ciasta rozwałkowujemy, a pozostałe odkładamy i zostawiamy pod przykryciem, żeby nie wyschło. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką krążki, napełniamy farszem i lepimy pierożki. Pierogi wrzucamy do wrzątku z dodatkiem soli. Gdy pierogi wypłyną, gotujemy je jeszcze przez ok. 1-2 minuty.

Smacznego!

DSCF5349fot. Beata Śniechowska

 

Komentarze

  1. Witam:-) Wspaniały pomysł na farsz:-) Proszę o więcej przepisów :-) Z niesamowitą przyjemnością oglądałam Panią w programie MasterChef! Jest Pani niezwykle pracowita i utalentowana :-) Życzę sukcesów!
    Pozdrawiam serdecznie:-)

    • Beata Śniechowska

      Dziękuję serdecznie za tak ciepły komentarz :). Pozdrawiam gorąco, b :*

  2. Bardzo fajny farsz :D Już za rok pierogi z podobnym na moim wigilijnym stole :)
    To chyba ten z DD TVN???
    Niesamowite jest to, że w sumie mamy wiele wspólnego – ja też raczej jestem trochę naukowcem, bo uczę się na profilu biol-chem-fiz w jednej z lepszych szkół w województwie i zamierzam studiować medycynę, ale baaardzo lubię gotować :)
    Kto wie, może zostanę , w Twoje ślady, kolejnym Masterchefem :P

    • Beata Śniechowska

      Dziękuję Ci bardzo! Tak, to ten farsz, który przygotowywałam na wrocławskim rynku (DD TVN). Zachęcam Cię z całego serca do wzięcia udziału w MC – to jest naprawdę niesamowita przygoda w życiu..a tak naprawdę początek nowej przygody! Pozdrawiam cieplutko,b.

  3. Bardzo fajny przepis p. Beato! :)

    • Beata Śniechowska

      Dziękuję Tomku! Farsz jest naprawdę pyszny :)

  4. Miałam tę niesamowitą przyjemność kosztować twoje pierogi na kolacji przygotowanej przez Ciebie w Pałacu na Wodzie w Staniszowie (woj. Dolnośląskie) – są PRZEPYSZNE!!!! Zresztą cała kolacja była bardzo bogata w smaki i pozostanie w moim podniebieniu na bardzo długo…
    Jesteś Wielka!!! Życzę Sukcesów!. Pozdrawiam.

    • Beata Śniechowska

      Bardzo sie cieszę Madziu, ze byłaś na tej kolacji i, ze dania Ci smakowały! Dla mnie rowniez wieczór z Wami był wyjątkowy… przemiła atmosfera, urokliwe miejsce…magicznie :) dziękuje i pozdrawiam!

  5. Ile ‚mniej więcej’ pierogów wychodzi z podanych skałdników? Podrawiam świątecznie!

  6. mam pytanie – gdy ktoś nie może jeść grzybów suszonych, to jakim produktem można je zastąpić?? Pozdrawiam serdecznie :)

    • Beata Śniechowska

      Cześć Aniu! Jeżeli nie jesz suszonych grzybów, to możesz zastąpić je ugotowaną kapustą kiszoną (taką jak na bigos) lub np. niepaloną kaszą gryczaną. W połączeniu z kaszą można dodać więcej podsmażonej cebuli i ziół. Smacznego!

  7. Ile mniej więcej sztuk pierogów wychodzi z tego przepisu Pani Beato? Dziękuję za odpowiedź ;)

    • Beata Śniechowska

      Pani Ulu, obiecuję, że jak będę robiła, to następnym razem policzę i dam znać! A tymczasem pozdrawiam serdecznie i zapraszam po więcej inspiracji na bloga i facebooka ! Ściskam, b.

  8. marcin

    farsz gotowy ,zaraz biorę się za ciasto:) podzielę się wrażeniami po kolacji wigilijnej:) pozdrawiam Pania:) wesolych swiąt!!!!!!!!:)

    • Beata Śniechowska

      Marcin, nie trzymaj mnie dłużej w niepewności :)! Jak wrażenia?

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress