Image
Top
Navigation
Październik 14, 2013

Pierogi curry z pieczoną dynią, serem kozim i czarnuszką

pierogi_z_dynia_i_szalwia(fot. Piotr Bolko/good-food.tv)

Dzisiaj takie moje małe fusion. Pierogi w cieście z dodatkiem curry i farszem z pieczonej dyni i czarnuszki. Z dynią wspaniale komponuje się również szałwia, dlatego proponuję przygotować masełko cytrynowo – szałwiowe, które uzupełni nam smakowo tą potrawę.

PRZEPIS NA 4-6 PORCJI

Ciasto na pierogi:

  • 450 g mąki
  • 220 g gorącej wody
  • 2  łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki soli

Farsz z pieczonej dyni:

  • 750g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 250 g twarogowego sera koziego
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • sól morska
  • młotkowany czarny pieprz
  • do dekoracji: listki szałwii

Masło szałwiowe:

  • 100 g masła
  • garść umytych i posiekanych listków szałwii
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 szczypta soli morskiej

Dynię myjemy, usuwamy pestki, obieramy skórkę i kroimy w małą kostkę (ok. 2 cm). Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Kostki dyni zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30-40 minut. Miękkie kostki dyni przekładamy do miseczki i rozdrabniamy na jeszcze mniejsze kawałki widelcem lub blenderem. Do dyni dodajemy kozi ser i mieszamy. Całość doprawiamy czarnuszką, solą morską oraz pieprzem.
Listki szałwii myjemy, suszymy i drobno siekamy. Do miseczki przekładamy masło, dodajemy szałwię, skórkę z cytryny oraz sól do smaku. Wszystko mieszamy razem widelcem.

Do gorącej wody dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy curry i mieszamy. Mąkę przesiewamy do dużej miski (lub bezpośrednio na stolnicę), robimy wgłębienie, dodajemy szczyptę soli, wlewamy stopniowo niewielkie ilości gorącej wody i szybko zagniatamy ciasto. Wyrabiamy dokładnie, aby nie lepiło się do rąk i nie było zbyt twarde. Połowę ciasta rozwałkowujemy, a połowę odkładamy i zostawiamy pod przykryciem, żeby nie wyschło. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką krążki, napełniamy farszem i lepimy pierożki. Pierogi wrzucamy do wrzątku z dodatkiem soli i 1 łyżeczki curry. Gdy pierogi wypłyną, gotujemy je jeszcze przez ok. 1-2 minuty.

Gorące pierogi podajemy z masełkiem szałwiowym, posypujemy młotkowanym pieprzem i dekorujemy listkami szałwii.

Smacznego!

Komentarze

  1. Piękne takie pierogi :) słoneczne kolory w czasie złotej jesieni :)

    • Beata Śniechowska

      To prawda Iwonko! Jeszcze trochę i złota, polska jesien bedzie moją ulubiona pora roku :)

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress