Image
Top
Navigation
Grudzień 22, 2013

Pierniczkowe tiramisu z pomarańczową nutą

DSCF5098-2-1024x768fot. Beata Śniechowska

„Tiramisu” można przetłumaczyć jako zwrot „poderwij mnie”. Nic dziwnego, gdyż konsystencja lekkiej jak chmurka masy maskarpone, delikatny biszkopt zaromatyzowany kawą i przyjemnie wyczuwalny likier migdałowy to niezwykłe połączenie, które może być zapowiedzią idealnej randki. Pozostając w klimacie świątecznym przygotowałam tiramisu z wybranymi przyprawami korzennymi i skórką pomarańczową…

Porcje tiramisu można podawać w różnych odsłonach: w pucharkach na lody, dekoracyjnych szklankach, układać w prostokątnym, plastikowym pojemniku itp. Jednak moim ulubionym sposobem prezentacji tiramisu jest ułożenie porcji na oddzielnych talerzykach w obecności moich gości. Masę mascarpone przygotowuję sobie 1-2 godziny wcześniej, a gdy przyjdą moi przyjaciele, to zaparzam świeżą kawę, zanurzam w niej biszkopty, nakładam porcje serka, posypuje kakao i … gotowe !

SKŁADNIKI:

  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki soku z wyciśniętego z pomarańczy
  • 200 g śmietany kremówki
  • 2 żółtka (zanim oddzielimy żółtka od białek, jajka należy włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem)
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy
  • 50 ml amaretto
  • przyprawy korzenne: 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 4 goździki
  • kakao do posypania

Za pomocą miksera ucieramy żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę.

Do osobnej miski przekładamy serek mascarpone oraz skórkę pomarańczową i mieszamy ręcznie za pomocą rózgi. Do serka dodajemy utartą masę z żółtek i cukru i ponownie mieszamy masy za pomocą rózgi (ewentualnie miksujemy mikserem na najniższych obrotach).

Następnie ubijamy śmietanę kremówkę i delikatnie łączymy ją z mascarpone. Masy mieszamy niezbyt dokładnie za pomocą łyżki – tak, aby widoczne były dwa kolory mas: jasno żółta i śnieżnobiała.

Zaparzamy mocną kawę, dodajemy do niej kardamon, cynamon, goździki i studzimy. Kawę z przyprawami przelewamy do głębokiego talerza i czekamy aż wystygnie. Do ostudzonej, aromatycznej kawy wlewamy amaretto.

Biszkopty zanurzamy w kawie na 1- 2 sekundy, układamy w naczyniu, posypujemy kakao i rozsmarowujemy warstwę kremu. Następnie ponownie zanurzamy biszkopty w kawie i przykrywamy krem biszkoptami. Ostatnią warstwę stanowi krem posypany kakao. Tiramisu odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.DSCF5107-1024x768fot. Beata Śniechowska

Komentarze

  1. Wygląda przepięknie! Ja właśnie dziś też czyniłam tiramisu w pucharkach i przy tej okazji też dowiedziałam się o tym tłumaczeniu. :) W pełni się z nim zgadzam – mnie tiramisu poderwało. ;) To z Twojego przepisu pewnie jest pyszne, ale niestety, przyjdzie mu poczekać. W kolejce tyle wypieków…. :)

    • Beata Śniechowska

      Dziękuję Ci! Ja z kolei „poderwałam” mojego ukochanego na jednej z pierwszych randek… może dlatego tak kocham ten cudowny deser ?! :)

  2. Pyszności, w wersji pierniczkowej musi być smaczne:)

    • Beata Śniechowska

      Uwielbiem tiramisu pod każdą postacią… a to jest naprawdę pyszne! :)

  3. Bardzo fajny przepis :)
    Zapraszam też do mnie :
    http://dawids-kulinaria.blogspot.com/

    • Beata Śniechowska

      Dziękuję serdecznie i do zobaczenia na Twoim blogu :)

  4. Pani Beato po pierwsze jestem wielką fanką Pani talentu i kibicowałam Pani w programie. Mam pytanie a propos trzymania tiramisu w lodówce. Na początku pisze Pani ,że przygotowuje masę mascarpone wcześniej a po przyjściu gości moczy biszkopty i od razu podaje. Na końcu jest jednak napisane, że deser chłodzimy 2 godziny w lodówce. Czyli jak będzie lepiej? Nie przepadam za tiramisu, ale ten przepis chcę koniecznie wypróbować :) Pozdrawiam!

    • Beata Śniechowska

      Witaj Olu :) Dziękuję Ci za miłe słowa! Już Ci wszystko wyjaśniam odnośnie przygotowania pierniczkowego (i każdego innego) tiramisu. Mianowicie mamy kilka opcji przygotowania:
      a) osobiście zawsze przygotowuję sobie masę wcześniej, schładzam 2-3 godziny w lodówce, a gdy mam gości (albo ochotę na tiramisu) to: zaparzam świeżą kawę, zanurzam w niej biszkopty i nakładam schłodzoną masę.
      b) można również wszystko przygotować równocześnie i włożyć gotowy deser do lodówki (schłodzona masa smakuje znacznie lepiej niż ta w „temperaturze pokojowej”)
      c) no i trzecie rozwiązanie: jeżeli już nie wytrzymasz możesz przygotować wszystko równocześnie i od razu zjeść :)

      Którą opcję byś nie wybrała życzę Ci smacznego! Buziaki, b.

  5. Na ile porcji jest to tiramisu?

    • Beata Śniechowska

      Olu, przepis jest na ok. 6-8 porcji :) Smacznego!

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress