Image
Top
Navigation
Sierpień 14, 2017

Pieczone papryki z kolorowym ryżem

DSCF1829

Czy może być coś lepszego niż pyszny, sycący posiłek, który z wielkim apetytem zje cała Twoja rodzina? I nawet Twój mały „Bąbel niejadek” zajada aż się uszy trzęsą (nie ukrywam, że bardziej niż sama duszona papryka smakował mu farsz, ale o to właśnie chodzi: by mieć wybór i poznawać różne smaki). Wypróbujcie przepis, który został stworzony z myślą o najmłodszych a finalnie zadowolił całą rodzinę.

Przepis na 3-4 porcje:

200 g ulubionego ryżu (użyłam ryżu trójkolorowego BIO)
70 g białej części pora
1 duża marchew
1/2 ząbka czosnku
1/2 posiekanego pęczka natki pietruszki
1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
5 papryk (umytych i wydrążonych)
sól (np. czarna), świeżo mielony czarny pieprz, słodka papryka do smaku
dodatkowo: 1 rozgnieciony ząbek czosnku + ulubione, świeże zioła , 1 łyżeczka masła
Rada: do gotowego farszu (jeszcze przed faszerowaniem papryk) można dodać ok. 150 g zmielonego mięsa: np. cielęciny, gęsi lub królika.

DSCF1826

Ryż ugotować al. dente (można gotować o 5 minut krócej niż w instrukcji na opakowaniu). W międzyczasie zetrzeć marchew na tarce o grubych oczkach, białą część pora pokroić w małą kostkę, 1/2 ząbka czosnku posiekać. Rozgrzać patelnię z olejem lub masłem, dodać warzywa, doprawić solą oraz pieprzem i dusić aż por się zeszkli.

Gdy ryż będzie gotowy dodać go do podduszonych warzyw razem z natką pietruszki i wymieszać. Gotowym farszem nadziewać papryki. Papryki poukładać w naczyniu żaroodpornym, zalać je do 1/2 wysokości wody. Do wody dodać rozgnieciony ząbek czosnku, ulubione zioła oraz 1 łyżeczkę masła.

Piekarnik nagrzać do 200 st C (grzałka górna + dolna, bez termoobiegu). Naczynie z paprykami zakryć folią aluminiową i zapiekać ok. 60 minut. Po tym czasie danie gotowe!

Życzymy Wam smacznego! DSCF1834

 

 

Zostaw komentarz

Kategorie

Blog

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress