Image
Top
Navigation
Grudzień 4, 2013

Pieczone bakłażany z pikantnym tatarem z cukinii

pieczone baklazany 0161male(fot. Piotr Bolko/good-food.tv)

Pieczone bakłażany z pikantnym tatarem z cukinii to idealna propozycja na kolację a nawet obiad, gdy nie mamy ochoty na pełny zestaw obiadowy, natomiast zadowoli nas coś lekkiego i pożywnego. 

Ten przepis znajduje się w moich „Smakach marzeń”… pamiętam go doskonale, gdyż trafił do piekarnika, a później przed obiektyw Piotra Bolko, jako pierwszy… 

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB

Pieczone bakłażany

  • 2 duże bakłażany
  • sól morska, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach
  • 8 łyżek oleju
  • 5-6 ząbków czosnku pokrojonych w cienkie plasterki

Tatar z cukinii

  • 1 cukinia (o wadze ok. 300 g)
  • 1 zielony ogórek (o wadze ok. 100 g)
  • 1 drobno posiekana papryczka chilli (bez pestek)
  • 1 garść posiekanej mięty
  • sok z 1 limonki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól, świeżo mielony pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.

Bakłażany myjemy, suszymy i rozcinamy wzdłuż na pół. Nacieramy solą morską, papryką, utartymi razem w moździerzu kolendrą i kolorowym pieprzem. Polewamy każdą połówkę 2 łyżkami oleju.  Na powierzchni cięcia układamy kilka plasterków czosnku.

Zawijamy każdą połówkę w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Po tym czasie odkrywamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze 15 minut.

Cukinie i ogórka myjemy, osuszamy. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Nieobraną cukinie kroimy także na drobną kosteczkę. Wkładamy cukinie i ogórka  do miski, dodajemy chilli, miętę, sok z limonki, oliwę, sól, pieprz i wszystko mieszamy.

Przed podaniem na każdej połówce bakłażana układamy kilka łyżek tatara z cukinii.

Smacznego!

pieczone baklazany 0161mnijsze

Komentarze

  1. Angelika

    Gratuluję wygranej :) Świetny przepis.Będę zaglądała tutaj regularnie :)

    • Beata Śniechowska

      Dziekuje Ci bardzo! Zapraszam do odwiedzania bloga! Bedzie coraz ciekawiej :*

  2. Natalka

    Wygląda apetycznie ! Uwielbiam Twoją Kuchnię !

    • Beata Śniechowska

      Dziękuję Ci Natalko!!! Kometarz jak Twój daje mi jeszcze więcej motywacji do dalszego wymyślania przepisów i dzielenia się nimi :* Dziękuję :D

  3. Beatko – bardzo fajna przekąska i trafione połączenie smakowe. Pisałaś ostatnio na fejsie, ze zastanawiasz się czy poświęcić trochę więcej uwagi daniom wegetariańskim, więc pozwolę sobie wtrącić ode mnie takie trzy grosze, że do dań warzywnych zawsze warto dodać jakiś konkretniejszy składnik – warzywa strączkowe,sery, kaszę lub „zastępnik” mięsa (tofu, tempeh, seitan itp.). Wegetarianie jedzą dużo warzyw, ale na tak leciutkich daniach pomarliby z głodu :) No chyba, że miała to być ultra lekka zakąska to trafiłaś w sedno. PS. Twoją książkę juz zamówiłam sobie pod choinkę – jestem Twoją fanką ;) Pozdrawiam!

    • Beata Śniechowska

      Witaj Kamilko! Dziękuję Ci serdecznie za Twój komentarz, w 100% się z nim zgadzam. Dopiero dzisiaj zrobiłam mini sondaz na fb i moje przypuszczenie sie sprawdza – CORAZ WIĘCEJ OSÓB JEST MIŁOŚNIKAMI WEGE. Rowniez wsrod moich przyjaciol zauwazam ta tendencje. Zapezentowana wyzej przekaska jest po prostu lekka propozycja obiado-kolacji. Jezeli rzeczywiscie ma zastapic standardowy posilek wegetarianski, to mozna z powodzeniem dodac do pieczonego baklazana ser kozi, fete lub halloumi. Ciekawym pomyslem byloby rowniez wymieszanie „kawioru” z baklazana, ugotowanej kaszy gryczanej i mascarpone – calosc mozna podac z tatarem z cukinii i suszonymi pomidorami. Co sadzisz o takim polaczeniu?
      Mam nadzieje, ze ksiazka Ci sie spodoba i bedziesz do mnie zagladac na bloga! Jestem szczesliwa, ze go mam – dzis dzięki blogowi i Twojemu wpisowi poznalam nowy produkt (seitan) – dziękuje Ci! Pozdrawiam cieplutko. b.

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress