Image
Top
Navigation
Grudzień 30, 2014

Paszteciki z karpiem milickim, grzybami i suszonymi pomidorami

_MG_9283fot. Archiwum Stawy Milickie

Ryby słodkowodne to nasz skarb narodowy. Dawniej znacznie częściej gościły na staropolskich stołach. Obecnie najczęściej sięgamy po nie od Święta… Dlaczego tak się stało? Sama nie wiem? Zachwyciły nas atlantyckie ryby i zapomnieliśmy, że na wyciągnięcie ręki mamy świeże, niemrożone, ekologiczne ryby? A może przeszkadzają nam ości, które są bardziej uciążliwe do wyjęcia?

Nie zastanawiając się dłużej nad powodem odejścia od ryb słodkowodnych, zachęcam do wypróbowania nowego przepisu na paszteciki z karpiem. To taka nowoczesna odsłona staropolskich smaków! W dodatku bez ani jednej ości! Na zdrowie!

SKŁADNIKI:

  • ok. 700 g karpia milickiego (filet lub dzwonki)
  • 4 suszone pomidory
  • 1/2 białej części pora
  • 1 mała cebula
  • ok. 20 g suszonych grzybów
  • 5-6 gałązek tymianku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 1,5 l buliony warzywnego
  • sól, pieprz
  • do posypania pasztecików (np. sól morska, czarnuszka, płatki chili)
  • 1 kromka razowego chleba

W garnku zagotować bulion, dodać grzyby i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Następnie do gorącego wywaru włożyć filety lub dzwonki z karpia i sparzyć je przez ok. 10 minut.

Po tym czasie wyciągnąć łyżką cedzakową rybę oraz grzyby. Skórę i duże ości usunąć z ryby. W maszynce do mięsa zmielić mięso z karpia z grzybami, a na koniec przepuścić przez maszynkę kromkę razowego chleba.

Cebulę, por, listki tymianku i suszone pomidory drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce oleju z suszonych pomidorów. Całość przełożyć do miski z karpiem i grzybami i dokładnie wymieszać doprawiając masę solą oraz pieprzem. Piekarnik nagrzać do ok. 180 st C. Z ciasta francuskiego wycinać dowolne kształty na paszteciki i wypełniać je masą z karpia i grzybów. Wierzch pasztecików posmarować rozmąconym żółtkiem z wodą i posypać solą morską, czarnuszką lub chili. Paszteciki ułożyć na blaszce do pieczenia i piec ok. 15 minut aż ładnie się zrumienią. 

Paszteciki wyśmienicie smakują z czerwonym barszczem.

Smacznego!

_MG_9268fot. Archiwum Stawy Milickie

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress