Image
Top
Navigation
Marzec 18, 2014

Pasta z awokado i ciecierzycy

1fot. Beata Śniechowska

Oto przepis na niezwykle efektowną, szybką w przygotowaniu i bardzo smaczna przekąskę, która jest prawdziwym hitem wśród przekąsek na domowych imprezach, przyjęciach, urodzinach itp. Żeby zadziwić naszych gości możemy wypełnić nim profiterole lub po prostu podać z natchosami albo na małych kromeczkach pumpernikla i posypać owocami granatu (ślicznie to wygląda)!!!

Pasztet z awokado jest też bardzo zdrowy, ponieważ zawiera mnóstwo aminokwasów, nienasyconych tłuszczów (w tym omega-3 i -6), a także białka, wapnia, żelaza, magnezu, witaminy A, B complex, C, E, H, K i mnóstwo potasu… same zalety! Chyba nie muszę Was bardziej namawiać do spróbowania ? Smacznego !

SKŁADNIKI NA OK. 4 – 6 PORCJI:

  • 200 g ciecierzycy (ugotowana* lub z puszki)
  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z 1 limonki lub 3/4 cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • do smaku: sól morska, pieprz, płatki chilli
  • opcjonalnie, do wykończenia: owoce granatu, prażony sezam lub posiekana kolendra.

*Jeżeli zamierzasz samodzielnie ugotować ciecierzycę, to najpierw należy ją namoczyć w garnku z zimną wodą z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej (ok. 12 godzin). Po tym czasie przepłukujemy ciecierzycę na sitku pod bieżącą wodą, ponownie wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości ok. 2,5 godziny.

Awokado przecinamy wzdłuż na pół. Wyciągamy pestkę wbijając w nią nóż i przekręcając go o 90 stopni. Awokado obieramy ze skórki i przekładamy do miski wraz z resztą składników. Całość miksujemy blenderem ręcznym aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Gotowy pasztet możemy posypać owocami granatu, sezamem lub kolendrą – w zależności od tego na co mamy ochotę! Smacznego Kochani !

2afot. Beata Śniechowska

Komentarze

  1. Agnieszka

    Napewno wypróbuję, dam znać jaki był efekt :)

    • Beata Śniechowska

      W takim razie czekam na „recenzję” :) Pozdrawiam.

  2. Wygląda znakomicie mam nadzieję, że smak doskonały :)

    • Beata Śniechowska

      Dziekuje Smak Doskonały :D

  3. Mam pytanie- mam suchą ciecierzycę, 200 g ma być przed ugotowaniem czy już po? Wygląda obłędnie, więc tylko ta ciecierzyca mnie zatrzymuje przed wypróbowaniem :) pozdrawiam, Ania

    • Beata Śniechowska

      Cześć Aniu. Weź ok.160g suchej ciecierzycy na 2 duże awokado. Po ugotowaniu bedzie jej troszkę więcej, ale to nic nie szkodzi :) Będzie na pewno pyszne. Buziaki, 3mam kciuki :)

  4. Agnieszka

    Beatko, gratuluje po raz kolejny, zrobiłam i oczywiście jestem pod mega wrażeniem, powiem szczerze że nie przepadałam nigdy za awokado ale jak zobaczyłam to zdjęcie to postanowiłam że musze spróbować i nie żałuje, dzięki tobie przekonałam się do awokado, polecam wszystkim posypać owocami granatu i podawać z nachosami- ja tak właśnie zrobiłam i jest genialne. DZIĘKUJE I ŚCISKAM MOCNO, Aga z hożej

    • Beata Śniechowska

      Bardzo dziękuję i cieszę się, że kolejny przepis sprawdził się w Twojej kuchni :) !

  5. Ciecierzyca gotuje się! :) to od Pani pierwszy przepis,który próbuję. Mam nadzieję, że będzie pysznie. Więcej takich prostych i zdrowych przekąsek poproszę.

  6. Justyna

    Świetny przepis. Szybki, prosty i bardzo smaczny. Miało zostać na jutro, ale nie mogłam się oderwać…. Dzięki Beatko:-)

    • Beata Śniechowska

      Nie ma sprawy Justynko. Na blogu są różne przepisy – od tych prostych i szybkich po bardziej skomplikowane i wymagające więcej czasu i zaangażowania. Przepisy, które mogą Cię szczególnie zainteresować znajdują się w zakładce TGV :) Pozdrawiam ciepło, b.

  7. Alicja

    Przepyszneeeeee! Mój mąż, który nie chce słyszeć o żadnych pastach nie mógł się najeść:-)) Ja zresztą też:-)) Czekamy na Twoją knajpkę we Wrocławiu!! Pozdrawiam serdecznie. Ala

    • Beata Śniechowska

      Bardzo się cieszę Alu :) Niebawem na blogu będzie więcej pomysłów na proste i smaczne potrawy! Pozdrawiam Was cieplutko !

  8. Pani Beato,

    ta pasta jest przepyszna… lekka, troszke pikantna, i ta limonka !:) Genialne, dziekuje za inspiracje :)

    • Beata Śniechowska

      Ja też ją uwielbiam…takie proste a w środku tyle zdrowia i smaku :)

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress