Image
Top
Navigation
Listopad 12, 2013

Ośmiornica „gotowana bez wody” z salsą limonkowo – pietruszkową

DSCF1969(fot. Beata Śniechowska)

Ośmiornica może smakować obłędnie. Jednak żeby była miękka i delikatna, trzeba ją odpowiednio przygotować. Poniżej przedstawię jeden ze sposobów na przygotowanie tego pysznego głowonoga.

Jeżeli macie do czynienia z zamrożoną ośmiornicą, to należy ją zostawić pod przykryciem do powolnego rozmrożenia. W trakcie procesu rozmrażania mięso ośmiornicy kruszeje, co sprawia, że po przyrządzeniu ośmiornica nie będzie gumowata. W przypadku gdy uda się Wam kupić świeżą (oczywiście martwą) ośmiornicę, to przed poddaniem jej jakiejkolwiek obróbce termicznej, mięso ośmiornicy należy bardzo dokładnie poobijać tłuczkiem (niektórzy mówią, że wystarcza 100 uderzeń).

Ośmiornica ma w sobie mnóstwo soli i naturalnych soków, dlatego w poniższym przepisie do „gotowania” ośmiornicy nie dodałam ani kropli wody, ani szczypty soli. Dodatkowym gadżetem są korki po winie, których użycie sprawia, że mięso ośmiornicy nie jest twarde.

PRZEPIS NA 4 PORCJE

Ośmiornica w sosie własnym:

  • 1 ośmiornica
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • 125 ml białego, wytrawnego wina
  • 2 świeże papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku w łupinkach
  • ½ cytryny
  • 1 listek laurowy
  • 1 – 2 korki po winie
  • opcjonalnie, jeżeli uda Ci się zdobyć: kilka gałązek kopru włoskiego

Marynata:

  • 50 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 drobno posiekana świeża, ostra papryczka (bez pestek)
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego

Sałatka z salsą limonkowo – pietruszkową: 

  • mieszanka kolorowych sałat (rukola, cykoria, radicchio itp.)
  • 1 owoc granatu
  • 2 – 3 limonki
  • 30 – 40 ml oliwy z oliwek
  • 1 drobno posiekana natka pietruszki (tylko listki)
  • świeżo mielony biały pieprz

Wypatroszoną i oczyszczoną ośmiornicę bardzo dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Duży, metalowy garnek wstawiamy na palnik, wlewamy do niego oliwę z oliwek, dodajemy czosnek w łupinkach oraz chili i krótko przesmażamy, tak żeby nie zrumienić czosnku. Chwilę później wrzucamy ośmiornicę, listek laurowy, połowę cytryny, koper włoski oraz korki po winie. Następnie potrząsamy energicznie garnkiem i wlewamy białe wino. Gdy wino zredukuje się o połowę, zmniejszamy moc palnika, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy wszystko tak długo aż ośmiornica stanie się miękka. Czas ten zależy od wielkości naszego głowonoga – najlepiej  po ok. 20 – 30 minutach sprawdzić za pomocą widelca czy mięso jest wystarczająco miękkie. Jeżeli widelec łatwo się wbija to ściągamy garnek z palnika i czekamy aż ośmiornica całkowicie wystygnie. Jeżeli mięso będzie jeszcze twardawe, to dusimy ośmiornicę przez kilka – kilkanaście kolejnych minut.

W międzyczasie przygotowujemy salsę limonkową. Filetujemy limonki nad miseczką, żeby nie tracić soku. Wyfiletowane owoce kroimy w bardzo małe kosteczki i przekładamy do miseczki z sokiem. Dodajemy tam również oliwę z oliwek, 4-5 łyżek sosu powstałego w trakcie gotowania ośmiornicy, biały pieprz oraz natkę pietruszki i wszystko mieszamy.

Z owocu grantu wydobywamy nasiona wraz z osnówkami i przekładamy je do salaterki. Przekładamy tam również umyte, osuszone i porwane na mniejsze kawałki listki sałat i razem mieszamy.

DSCF2087(fot. Beata Śniechowska)

Gdy ośmiornica wystygnie, to przy użyciu noża oddzielamy nogi ośmiornicy od głowy oraz usuwamy brązowy dziób i oko z wnętrza głowy. Oczyszczoną głowę kroimy na mniejsze paski. Kawałki ośmiornicy przekładamy do miseczki, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy nasionami kopru włoskiego. Rozgrzewamy ryflowaną patelnię i grillujemy ośmiornicę przez kilka minut aż końcówki nóg lekko się przyrumienią.

Na talerz układamy porcję sałaty, następnie kładziemy na niej pokrojoną ośmiornicę i całość polewamy salsą limonkowo – pietruszkową.

Smacznego!

DSCF2611(fot. Beata Śniechowska)

Komentarze

  1. Norbert

    Ciekawy patent z tym korkiem. W jakim kraju się to praktykuje?

    • Beata Śniechowska

      Nauczył mnie tego bardzo utalentowany Szef Kuchni…z Krakowa :)

  2. Paweł

    Korek wyciąga toxyny i nieprzyjemne smaki podczas gotowania

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress