Ośmiornica może smakować obłędnie. Jednak żeby była miękka i delikatna, trzeba ją odpowiednio przygotować. Poniżej przedstawię jeden ze sposobów na przygotowanie tego pysznego głowonoga.
Jeżeli macie do czynienia z zamrożoną ośmiornicą, to należy ją zostawić pod przykryciem do powolnego rozmrożenia. W trakcie procesu rozmrażania mięso ośmiornicy kruszeje, co sprawia, że po przyrządzeniu ośmiornica nie będzie gumowata. W przypadku gdy uda się Wam kupić świeżą (oczywiście martwą) ośmiornicę, to przed poddaniem jej jakiejkolwiek obróbce termicznej, mięso ośmiornicy należy bardzo dokładnie poobijać tłuczkiem (niektórzy mówią, że wystarcza 100 uderzeń).
Ośmiornica ma w sobie mnóstwo soli i naturalnych soków, dlatego w poniższym przepisie do „gotowania” ośmiornicy nie dodałam ani kropli wody, ani szczypty soli. Dodatkowym gadżetem są korki po winie, których użycie sprawia, że mięso ośmiornicy nie jest twarde.
PRZEPIS NA 4 PORCJE
Ośmiornica w sosie własnym:
Marynata:
Sałatka z salsą limonkowo – pietruszkową:
Wypatroszoną i oczyszczoną ośmiornicę bardzo dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Duży, metalowy garnek wstawiamy na palnik, wlewamy do niego oliwę z oliwek, dodajemy czosnek w łupinkach oraz chili i krótko przesmażamy, tak żeby nie zrumienić czosnku. Chwilę później wrzucamy ośmiornicę, listek laurowy, połowę cytryny, koper włoski oraz korki po winie. Następnie potrząsamy energicznie garnkiem i wlewamy białe wino. Gdy wino zredukuje się o połowę, zmniejszamy moc palnika, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy wszystko tak długo aż ośmiornica stanie się miękka. Czas ten zależy od wielkości naszego głowonoga – najlepiej po ok. 20 – 30 minutach sprawdzić za pomocą widelca czy mięso jest wystarczająco miękkie. Jeżeli widelec łatwo się wbija to ściągamy garnek z palnika i czekamy aż ośmiornica całkowicie wystygnie. Jeżeli mięso będzie jeszcze twardawe, to dusimy ośmiornicę przez kilka – kilkanaście kolejnych minut.
W międzyczasie przygotowujemy salsę limonkową. Filetujemy limonki nad miseczką, żeby nie tracić soku. Wyfiletowane owoce kroimy w bardzo małe kosteczki i przekładamy do miseczki z sokiem. Dodajemy tam również oliwę z oliwek, 4-5 łyżek sosu powstałego w trakcie gotowania ośmiornicy, biały pieprz oraz natkę pietruszki i wszystko mieszamy.
Z owocu grantu wydobywamy nasiona wraz z osnówkami i przekładamy je do salaterki. Przekładamy tam również umyte, osuszone i porwane na mniejsze kawałki listki sałat i razem mieszamy.
Gdy ośmiornica wystygnie, to przy użyciu noża oddzielamy nogi ośmiornicy od głowy oraz usuwamy brązowy dziób i oko z wnętrza głowy. Oczyszczoną głowę kroimy na mniejsze paski. Kawałki ośmiornicy przekładamy do miseczki, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy nasionami kopru włoskiego. Rozgrzewamy ryflowaną patelnię i grillujemy ośmiornicę przez kilka minut aż końcówki nóg lekko się przyrumienią.
Na talerz układamy porcję sałaty, następnie kładziemy na niej pokrojoną ośmiornicę i całość polewamy salsą limonkowo – pietruszkową.
Smacznego!
Ciekawy patent z tym korkiem. W jakim kraju się to praktykuje?
Korek wyciąga toxyny i nieprzyjemne smaki podczas gotowania
Kategorie
Komentarze