Image
Top
Navigation
Wrzesień 23, 2014

Orzechowy hummus z kalarepą [Veni, vidi…#wege]

DSCF9538fot. Beata Śniechowska

Ostatnio coraz więcej w moim życiu wegetariańskich i wegańskich potraw. Dzieje się tak, za sprawą moich znajomych, wśród których stale rośnie grono osób funkcjonujących i odżywiających się własnie w taki sposób...Powody, dla których ludzie przechodzą na wegetarianizm czy weganizm są różne: jedni robią to ze względów etycznych, drudzy zdrowotnych a jeszcze inni z uwagi na … modę (no cóż!). Widzę, że ten styl życia jest coraz bardziej popularny. Podjęcie decyzji i przestawienie się na inny typ diety może trwać długi okres czasu. Wyjątkiem jest jeden z moich znajomych, który w ciągu „2 minut” postanowił przejść na weganizm. Było to efektem nieszczęśliwego zdarzenia na drodze, którego ofiarą padła sarna. W hołdzie wszystkim zwierzętom potrąconym przez samochody, kolega postanowił, że nigdy więcej nie tknie już mięsa (muszę przyznać, że wyrzeczenie się produktów mięsnych i przyjęcie stylu życia podpartego miłością do zwierząt budzi we mnie niesamowity szacunek).

Jako miłośniczka kulinarnych wyzwań coraz chętniej sięgam do kuchni wykorzystującej jedynie produkty pochodzenia roślinnego, doceniając przy tym ich naturalne bogactwo smaków i aromatów. Zachęcam wszystkich do eksperymentowania z kuchnią Wege/Wega!

SKŁADNIKI:
ok. 40 g ziaren sezamu
220 g ciecierzycy z puszki (odsączonej z zalewy)
1 ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę)
3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)
2 łyżki soku z cytryny
sól morska, pieprz
ok. 1/3 szklanki zimnej, niegazowanej wody
1 kalarepa
ok. 50 g orzechów laskowych

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wysypujemy orzechy laskowe bezpośrednio na papier do pieczenia i wkładamy blachę na ok. 5 minut do piekarnika. Po tym czasie studzimy orzechy, przesypujemy na bawełnianą ściereczkę, pocieramy materiałem o orzechy i ściągamy z nich podprażoną skórkę. Orzechy laskowe siekamy na mniejsze kawałki.

DSCF9522

Ziarna sezamu prażymy na suchej, teflonowej patelni aż delikatnie się przyrumienią. Uprażony sezam studzimy a następnie mielimy za pomocą ręcznego blendera. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, czosnek, sól i ponownie miksujemy na jednolitą masę. Następnie do masy sezamowej dodajemy małymi porcjami ciecierzycę (cały czas miksując).

A teraz „najfajniejsza” rzecz. Na koniec powoli wlewamy zimną wodę (cały czas miksując) i patrzymy jak nasza pasta jaśnieje i przeobraża się w cudowny hummus.

Kalarepę kroimy na bardzo cienkie plasterki. Najlepiej na mandolinie lub maszynie do krojenia. Na każdy plaster kalarepy nakładamy porcję hummusu, posypujemy siekanymi orzechami laskowymi i doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą extra vergine. Plastry kalarepy składamy na pół i układamy na talerzu.

Gotowe! Smacznego.

DSCF9536fot. Beata Śniechowska

Komentarze

  1. Aleksandra

    takiego hummusa jeszcze nie jadłam,może kiedyś spróbuje :)

    • Beata Śniechowska

      Aleksandro, hummus z tego przepisu jest naprawdę fantastyczny. Danie robi się praktycznie w 15 minut, jest ciekawie podane i przede wszystkim smaczne ! Buziaki, b.

Zostaw komentarz

Kategorie

Blog

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress