Image
Top
Navigation
Sierpień 22, 2014

Okoń morski pieczony w cytrusowej soli

DSCF7883fot. Beata Śniechowska

Ryby pieczone w soli smakują zupełnie inaczej niż przygotowane na grillu, upieczone w piekarniku czy usmażone na patelni. Ich mięso jest bardziej soczyste, miękkie i delikatne. Dzieje się tak, ponieważ sól chroni ryby przed nadmiernym wysuszeniem, skórka cytrusów nadaje im wspaniały aromat, a zioła i czosnek, którymi wypełnia się wnętrze ryby chronią przed przedostaniem się soli do środka. Dzięki czemu w dość prosty sposób możemy otrzymać bardzo efektowne danie. Żeby ryba pieczona w soli się udała (w ten sposób możemy przygotowywać wiele gatunków ryb słono- i słodkowodnych) trzeba uwzględnić kilka rad i wskazówek. Przede wszystkim należy pamiętać, żeby ryba przed włożeniem do soli była dobrze wysuszona. Jeżeli będzie mokra, to sól zabsorbuje zbyt dużo wody, co może sprawić, że ryba będzie przesolona. Ponadto nie wolno nacinać skóry ryby. Skórę po upieczeniu należy ściągnąć, gdyż nie nadaje się do jedzenia. To z kolei ma inną zaletę: rybę, którą chcemy upiec w soli nie musimy skrobać i usuwać z niej łusek.

Mam nadzieję, że od teraz przygotowywanie ryby w soli stanie się jeszcze prostsze i jeszcze smaczniejsze!

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
2 okonie morskie (labraksy, seabassy), wypatroszone z głowami
skórka obrana z cytryny, limonki i pomarańczy
ok. 800 g soli gruboziarnistej lub morskiej
4 gałązki rozmarynu
8 gałązek tymianku
2 ząbki czosnku (nie obrane, rozgniecione)
2 łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony czarny pieprz

Usuwamy z okoni morskich skrzela i oczy i myjemy pod zimną, bieżącą wodą (ja podcinam nożem skrzela i wyrywam je za pomocą szczypiec, oczy wycinam naokoło za pomocą ostrego nożyka lub używam w tym celu specjalnej pensyty do usuwania ości z ryb). Jeżeli przejdziemy przez ten mało przyjemny etap, to czekają nas już same przyjemności. Nie ma konieczności usuwania łusek z powierzchni ryby, ponieważ skóra po upieczeniu w soli nie nadaje się do spożycia.

Wypłukane pod zimną wodą okonie bardzo dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego lub bawełnianej ściereczki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 st. C. Blachę lub duże naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą obieraczki obieramy skórkę z cytryny, limonki i pomarańczy. Na papier do pieczenia wysypujemy ok. 0,5 cm warstwę soli gruboziarnistej. Ryby smarujemy oliwą po  ich zewnętrznej stronie oraz w środku. Do środka ryb wkładamy po 1 ząbku czosnku i połowę ziół. Następnie okonie układamy na soli, okładamy skórkami z cytrusów, tymiankiem, rozmarynem, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i zasypujemy resztą soli.  Blachę z rybami wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości okoni morskich czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy).

W celu sprawdzenia, czy ryby są już upieczone można wbić wbić w kopiec solny termometr gastronomiczny (należy celować w okolice kręgosłupa przy głowie), chwilę potrzymać i zobaczyć czy temperatura ryby pod solą szybko wzrośnie do ok. 55 st C. Jeżeli tak, to ryby są już gotowe. 

Upieczone ryby wyciągamy ostrożnie z kopca soli i podajemy z miksem ulubionych sałat skropionych oliwą z oliwek i plastrami cytrusów.

Smacznego !

DSCF7882

Zostaw komentarz

Kategorie

Blog

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress