Nigdy nie byłam w Grecji, na szczęście gotowanie pozwala podróżować po całym Świecie bez konieczności wychodzenia z domu. Pokonywanie kulinarnych granic, eksperymentowanie z produktami i odkrywcze fuzje smaków to coś co cenię w kuchni najbardziej. Dzisiaj moja interpretacja „nowoczesnej sałatki greckiej” – lekka, niezwykle orzeźwiająca sałatka z arbuza, sera feta, gruntowych ogórków oraz ziół.
Ten oraz inne, inspirujące przepisy na lato możecie znaleźć również na stronie: https://www.westwing.pl/smaki-na-lato/
Polecam, Beata Śniechowska
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
Cebulę kroimy w piórka. Ogórka, arbuza i ser feta kroimy w kostki o jednakowym wymiarze (ok. 1×1 cm). Jeżeli chcemy zaserwować sałatkę w formie „kostki Rubika”, to na płaskim talerzu układamy naprzemiennie kosteczki z fety, arbuza i ogórka tworząc sześcian o wymiarach ok. 3x3x3 cm. Sałatkę doprawiamy świeżo mielonym, czarnym pieprzem, polewamy oliwą z oliwek, dekorujemy listkami mięty i plastrami cebuli.
Sałatkę możemy zaserwować w tradycyjnej odsłonie – w salaterce. W tym wypadku wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy i mieszamy.
Bez względu na to, którą wersję podanie wybierzesz, życzę Ci smacznej zabawy z grecką sałatką.
Ha, myślałem, że o sałatkach greckich wiem wszystko, umiem zrobić najlepszą i nic mnie już nie zaskoczy !!!
Twoja kostka wymiata i wygląda ZAJEBIŚCIE !!!
Zrobię kiedyś takie na jakąś imprezkę !
Zawsze robiłem taką sałatkę:
Sałatka grecka
Takiej sałatki greckiej jeszcze nie widziałam. Świetny pomysł i pięknie się prezentuje! Spróbuję zrobić!
Kategorie
Komentarze