Image
Top
Navigation
Sierpień 23, 2015

Naleśniki idealne – przepis podstawowy

DSCF4458fot. Beata Śniechowska

Naleśniki !!!! Któż z Was ich nie lubi ? Smak dzieciństwa, smak beztroski, smak wytrawny lub też słodki :).

Uwielbiam robić naleśnikowe uczty. Cały stół zastawiam różnymi dodatkami (domową nutellą, twarożkiem, konfiturami, sezonowymi owocami, wiórkami kokosowymi, orzechami) a moi goście sami wybierają swoje ulubione kompozycje (podobnie robię na ucztach „gofrowych”). Takie rozwiązanie zawsze sprawia, że wszyscy są zadowoleni i uśmiechnięci!

Zdradzę Wam kilka moich trików na naleśniki idealne:

  • Żeby naleśniki były delikatne i puszyste, to oprócz mleka dodaję do ciasta naleśnikowego mineralną wodę gazowaną.
  • Po przygotowaniu ciasta naleśnikowego należy odstawić je na ok. 20 minut żeby „odpoczęło”. W tym czasie zgęstnieje i będzie się lepiej smażyć.
  • Naleśniki będą rumiane po usmażeniu, jeżeli do masy naleśnikowej doda się odrobinę stopionego masła oraz cukier.
  • Nie wyobrażam sobie również innego tłuszczu do smażenia niż sklarowane wcześniej masło. 

A teraz nie pozostało Wam nic innego do zrobienia, jak usmażyć porcję pysznych naleśników! :)

Ciasto naleśnikowe:

  • 3 jaja „zerówki”
  • 260 g mąki pszennej np. wrocławskiej, orkiszowej a wersji bezglutenowej ryżowej
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody mineralnej (można użyć gazowanej)
  • 1 łyżka cukru (np. trzcinowego – w wersji wytrawnej pominąć cukier)
  • 1 szczypta soli
  • 30 g roztopionego masła
  • masło klarowane do smażenia

Do wysokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz sól. Następnie wlewamy mleko, wodę i mieszamy energicznie rózgą lub miksujemy mikserem na gładką masę. Na koniec dodajemy jajka, rozpuszczone masło i ponownie miksujemy. Całość odstawiamy na ok. 15 – 20 minut żeby masa lekko zgęstniała.

Rozgrzewamy teflonową patelnię, za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy ją masłem klarowanym, wlewamy małe porcje masy naleśnikowej i smażymy naleśniki z dwóch stron na złoty kolor.

Naleśniki można podawać z ulubionymi dodatkami. Na zdjęciach są naleśniki z domową „nutellą” i świeżymi owocami.

Smacznego!

DSCF4465 (2)

Komentarze

  1. Ewelina

    Pani Beato, uwielbiam naleśniki. Przetestowałam juz niezliczone ilosci przepisow w poszukiwaniu tego idealnego. Ale dzisiaj w kuchni sie wzruszylam ! Pani nalesnik , jest tak idealny w smaku , ze nie potrafie wyrazic tego slowami . Zjadlam kilka ” na sucho ” w kilka sekund..sa wspaniale!

    • Beata Śniechowska

      Pani Ewelinko – dziękuję serdecznie! Pani słowa to miód na moje serce! Dziękuję serdecznie, b.

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress