Image
Top
Navigation
Lipiec 27, 2014

Najzdrowsze na świecie ciasteczka [bez: glutenu, laktozy, sody i proszku]

DSCF7655fot. Beata Śniechowska

Z wczorajszego śniadania została mi mała porcja kaszy jaglanej…Co by tu z nią zrobić? Przecież jej nie wyrzucę !!!. A może by tak … dodać trochę miodu, oliwy i garść ulubionych dodatków…W szufladzie znalazłam: sezam, popping z amarantusa i pestki dyni !!! I tak powstały najzdrowsze ciastka świata!!! Jedno ciasteczko ma ok. 80 kcal i mnóstwo właściwości odżywczych i zdrowotnych. Dlaczego? Ciasteczka na bazie kaszy jaglanej zawierają duże ilośći  łatwo przyswajalnego białka, wysoką zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana będąca głównym składnikiem ciasteczek zawiera również krzemionkę, która zbawiennie wpływa na nasze włosy, skórę oraz paznokcie. Także Moi Drodzy: mamy w końcu prostą recepturę na pyszne, zdrowe ciasteczka! Idealny sposób na drugie śniadanie czy lekką przekąskę!

Składniki na 8-9 ciasteczek:
120 g ugotowanej, ostudzonej kaszy jaglanej (np. pozostałej z wczorajszego śniadania)
30 g poppingu z nasion amarantusa
10 g sezamu
20 g pestek dyni (można zastąpić żurawiną, pestkami słonecznika, orzechami włoskimi itp.)
50 g miodu naturalnego
15 g oliwy z oliwek (ja użyłam oliwy z drugiego tłoczenia)
4 g soku z cytryny (niepełna łyżka)

Do miski przełożyć ugotowaną kaszę jaglaną, dodać pozostałe składniki, wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C (grzałka dolna + górna, bez termoobiegu). Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Z powstałej masy uformować ok. 8 – 9 kulek (każda ok. 28 g). Następnie kulkę z masy ułożyć na papierze do pieczenia i lekko rozgnieść dłonią, aby powstało okrągłe ciasteczko.

Piec ok. 25 – 30 minut w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu, otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasteczka w środku do całkowitego ostygnięcia.

Smakują wybornie z jaśminową herbatą i słupkami młodej marchewki!

DSCF7673

 

Komentarze

  1. Witam! Wczoraj robiłam ciasteczka z Pani przepisu. Przygotowałam wszystkie składniki dokładnie tak , jak Pani pisała. Wyszły wyśmienite w smaku. Jednak nie mogłam skleić ,, ciasta” w kulkę nakładałam łyżką na blachę i spłaszczałam. Czy to był wynik źle ugotowanej kaszy , czy może czegoś innego?

    pozdrawiam

    • Beata Śniechowska

      Witaj Leno. Cieszę się, że ciasteczka Ci smakowały. Jeżeli masa jest zbyt „luźna”, to może być wina kaszy jaglanej. Ja zazwyczaj piekę ciastka z ugotowanej kaszy jaglanej, która odleży ok. 24 godziny w lodówce i nie mam co z nią zrobić :). Chodzi o to, żeby kasza była ugotowana na sypko i nie była zbyt wilgotna. Jeżeli nadal konsystencja jest za rzadka, to dodaj więcej poppingu, który zwiąże ciasto. Tym razem musi się udać perfekcyjnie. Buziaki, b. :)

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress