Image
Top
Navigation
Sierpień 26, 2014

Mus z pieczonych buraków i awokado

DSCF9950-2fot. Beata Śniechowska

Warzywa dają niesamowite możliwości w kuchni, są wspaniałym „nośnikiem smaku”. Wiele z nich tylko czeka na odpowiednie doprawienie, marynatę czy potraktowanie wyższą niż otoczenia temperaturą. Mus z pieczonych buraków i awokado jest przykładem metamorfozy smaku – jak z lekko mdłych produktów można wydobyć głębię smaku ! Wystarczy trochę pofantazjować i mamy zdrową, kolorową, pełną witamin, aminokwasów i nienasyconych tłuszczów przekąskę! 

1 duże, dojrzałe awokado
2 małe buraki
120 g ugotowanej cieciorki

sok z 1/2 cytryny
1 płaska łyżka sezamu
3 łyżki oliwy z oliwek
ostra papryka, sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

Dodatkowo: 2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego, 1 czerwona papryka, 1 ogórek

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st C. Buraki myjemy, osuszamy i każdego zawijamy w folię aluminiową. Buraki wstawiamy do piekarnika pieczemy je do miękkości (w zależności od wielkości pieczemy ok. 50 – 80 minut).

Buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Nasiona sezamu prażymy na suchej, teflonowej patelni aż lekko się zrumienią. Awokado obieramy  ze skórki (pestkę usuwamy). Do wysokiego naczynia dodajemy buraki, cieciorkę, awokado, sos z cytryny, sezam, oliwę i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku ostrą papryką, solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem.

Warzywa (marchew, ogórek, papryka i seler naciowy) myjemy, obieramy i kroimy w słupki.

Mus z pieczonych buraków i awokado podajemy z chrupiącymi warzywami jako przekąskę lub przystawkę.

Smacznego !

DSCF9957-2

Komentarze

  1. Beatko, gatuluje pomyslow, bardzo smacznie z Toba sie gotuje a mus wlasnie konczymy, pyszny.

    • Beata Śniechowska

      Anetko! Bardzo Ci dziękuję! Zaglądaj do mnie częściej! Buziaki, pozdrawiam :)

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress