Ten przepis nie powstałby, gdybym nie zwróciła uwagę na niesamowitą awanturę jaka miała miejsce kilka lat temu na wrocławskim lotnisku. Pewna Pani kłóciła się podczas kontroli bagażu i krzyczała w niebogłosy, że za nic w świecie nie odda zielonkawej pasty, która zapakowana była w plastikowy pojemnik. Krzyki, ohy, i fochy nie pomogły i niestety nie udało się wnieść na pokład samolotu tajemniczej mikstury. Nie mogłam powstrzymać ciekawości i usiadłam obok Pani Krysi… wtedy poznałam sekretną recepturę na najlepszą brokułową pastę świata! Przepis oryginalny składał się wyłącznie z brokułu, majonezu i czosnku i był ulubionym dodatkiem do kanapek jej męża. Wzbogaciłam przepis o żółty ser, oliwę, sok z cytryny i listki bazylii i proponuję zrobić tą pastę z grzankami i podać „na gorąco”. Jest naprawdę wyśmienita. Dziękuję Pani Krysiu za tą pełną emocji inspirację !
SKŁADNIKI DLA 3-4 OSÓB:
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól, wkładamy brokuł i gotujemy przez 15 minut. Następnie odcedzamy brokuł, przekładamy go do miseczki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Do powstałej masy dodajemy majonez, oliwę, czosnek, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Bułki kroimy na kromki, smarujemy pastą brokułową i posypujemystartym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut.Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii i skrapiamy sokiem z cytryny.
Życzę smacznego!
Czy można zastąpić majonez jogurtem naturalnym,a żółty ser białym serem?
Mmmmmmmmmm aż uśliniłam sobie laptopa:D przepysznie wygląda jak zresztą wszystkie Twoje potrawy. Gratuluję Master Chefa:) i podziwiam
Fantastycznie wygląda a smakuje pewnie jeszcze lepiej. Koniecznie muszę wypróbować.
Beatko brokuła bez względu na wielkość gotujemy 15 minut?
Oj 15 min dla brokuła … + piekarnik … myyy pasztet zielony
rewelacyjny pomysł na pastę!
Niesamowite są Twoje przepisy. Uwielbiam Cię. Prosto ,smacznie i z pomysłem
Coś mi się wydaje, że wiem czym zaskoczę siostrę w niedzielny wieczór
Tylko czy ten jeden brokuł to takiej standardowej marketowej wielkości czy może taki nieoszukany od pani z warzywniaka? Bo chyba powinno się (przynajmniej żeby poznać oryginalny przepis, później można szaleć) dobrać ilość pozostałych produktów do wielkości/ilości brokuła, bo inaczej zaburzą nam się proporcje…
Znasz może jakiś ciekawy ale stosunkowo prosty przepis na kiwi w wydaniu innym niż deserowe?
Pozdrawiam serdecznie
xx
esz Kochana Beatko kocham brokuly pod każda postacią <3 ale Twój prZepis jest świetny i wierzę że przepyszny napewno wyprobuje gratuluję z całego serca wygranej zasługujesz na to miano w pełni! życzę dużo kulinarnych sukcesów poZdrawiam ciepło Julita
Właśnie dziś zamierzam wypróbować przepis bo brzmi i wygląda pysznie!
Kategorie
Komentarze