Image
Top
Navigation
Grudzień 4, 2013

Mini zapiekanki z pastą brokułową i serem cheddar

Ten przepis nie powstałby, gdybym nie zwróciła uwagę na niesamowitą awanturę jaka miała miejsce kilka lat temu na wrocławskim lotnisku. Pewna Pani kłóciła się podczas kontroli bagażu i krzyczała w niebogłosy, że za nic w świecie nie odda zielonkawej pasty, która zapakowana była w plastikowy pojemnik. Krzyki, ohy, i fochy nie pomogły i niestety nie udało się wnieść na pokład samolotu tajemniczej mikstury. Nie mogłam powstrzymać ciekawości i usiadłam obok Pani Krysi… wtedy poznałam sekretną recepturę na najlepszą brokułową pastę świata! Przepis oryginalny składał się wyłącznie z brokułu, majonezu i czosnku i był ulubionym dodatkiem do kanapek jej męża. Wzbogaciłam przepis o żółty ser, oliwę, sok z cytryny i listki bazylii i proponuję zrobić tą pastę z grzankami i podać „na gorąco”. Jest naprawdę wyśmienita. Dziękuję Pani Krysiu za tą pełną emocji inspirację !

SKŁADNIKI DLA 3-4 OSÓB:

  • 1 brokuł
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 3-4 bułki ciabatty lub 1 bagietka
  • 150 g żółtego sera cheddar startego na tarce o dużych oczkach (ser cheddar można zastąpić dowolnym, żółtym serem)
  •  do dekoracji: listki bazylii, cytryna pokrojona w ćwiartki

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól, wkładamy brokuł i gotujemy przez 15 minut. Następnie odcedzamy brokuł, przekładamy go do miseczki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Do powstałej masy dodajemy majonez, oliwę, czosnek, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Bułki kroimy na kromki, smarujemy pastą brokułową i posypujemystartym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut.Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii i skrapiamy sokiem z cytryny.

Życzę smacznego!

grzanki 38562(fot. Piotr Bolko/good-food.tv)

 

Komentarze

  1. Angelika

    Czy można zastąpić majonez jogurtem naturalnym,a żółty ser białym serem?

    • Beata Śniechowska

      Jezeli to bedzie pasta do kanapek, a nie do zapiekania „na goraco” to Twoj pomysl jest swietny! Do tego razowe pieczywko mmmmm pycha!

      • można użyć także wyrazistego w smaku sera feta :) smacznego

  2. Mmmmmmmmmm aż uśliniłam sobie laptopa:D przepysznie wygląda jak zresztą wszystkie Twoje potrawy. Gratuluję Master Chefa:) i podziwiam

    • Beata Śniechowska

      Dziekuje Kredka !!!!! :* :* :*

  3. Fantastycznie wygląda a smakuje pewnie jeszcze lepiej. Koniecznie muszę wypróbować. :)

  4. Alicja

    Beatko brokuła bez względu na wielkość gotujemy 15 minut?

    • Beata Śniechowska

      Alu, tak żeby był miękki, ale nie rozgotowany! pozdrawiam,b.

  5. Oj 15 min dla brokuła … + piekarnik … myyy pasztet zielony :)

    • Beata Śniechowska

      Tak Byku to ma byc cos w rodzaju „zielonego pasztetu” :)

  6. rewelacyjny pomysł na pastę!

  7. Niesamowite są Twoje przepisy. Uwielbiam Cię. Prosto ,smacznie i z pomysłem ;)

    • Beata Śniechowska

      Dziekuje Kamilko !!! Mam nadzieję, że będziesz częstym gościem na tym blogu! Pozdrawiam cieplutko, b. :)

  8. Coś mi się wydaje, że wiem czym zaskoczę siostrę w niedzielny wieczór :)
    Tylko czy ten jeden brokuł to takiej standardowej marketowej wielkości czy może taki nieoszukany od pani z warzywniaka? Bo chyba powinno się (przynajmniej żeby poznać oryginalny przepis, później można szaleć) dobrać ilość pozostałych produktów do wielkości/ilości brokuła, bo inaczej zaburzą nam się proporcje…

    Znasz może jakiś ciekawy ale stosunkowo prosty przepis na kiwi w wydaniu innym niż deserowe?

    Pozdrawiam serdecznie
    xx

    • Beata Śniechowska

      Cześć Inez, brokuł standardowy, jeżeli zdobędziesz piękny okaz od ulubionej Pani z warzywniaka, to zwiększ pozostałe składniki o ok. 30%. A jeżeli chodzi o kiwi w wersji wytrawnej, to ja lubię sałatkę z kaczki z kiwi, pomarańczem i grejpfrutem :). Pozdrawiam cieplutko, b.

      • Cóż za zbieg okoliczności, u mnie w domu podobny zestaw składników serwujemy na Wielkanoc w formie pieczonej kaczki z sałatką z modrej kapusty, pomarańczy i winegretem z kiwi :)

  9. Julita

    esz Kochana Beatko kocham brokuly pod każda postacią <3 ale Twój prZepis jest świetny i wierzę że przepyszny napewno wyprobuje gratuluję z całego serca wygranej zasługujesz na to miano w pełni! :) życzę dużo kulinarnych sukcesów poZdrawiam ciepło Julita :-)

    • Beata Śniechowska

      Dziękuję Ci z całego serduszka! Daj znać, czy ten przepis przypadł Ci do gustu!? Pozdrawiam cieplutko, b.

  10. Właśnie dziś zamierzam wypróbować przepis bo brzmi i wygląda pysznie! :D

    • Beata Śniechowska

      Bardzo sie ciesze i zycze Ci smacznego :)

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress