Image
Top
Navigation
Marzec 3, 2014

Marynowane śledzie ze śliwkowym chutneyem

sledzie marynowane 1269fot. Piotr Bolko/good-food.tv

Dziś podąrzamy śladem…śledzika! Ależ jaki to będzie śledzik ?… Przekonajcie się sami !

Marynowane śledzie to jednen z moich ulubionych sposobów na ich przygotowanie i podanie (szczególnie na domowych imprezach). Goście na początku podchodzą do tej „przystawki” z lekką rezerwą, ale wystarczy tylko jeden malutki kęs, żeby padły słowa zachwytu i uznania!  Żeby jeszcze bardziej podkreślić smak najpierw usmażonego, a dopiero później zamarynowanego śledzika proponuję przygotować do niego śliwkowe chutney. Śliwka świetnie komponuje się ze śledziem – jest to wprawdzie dość odważne zestawienie, ale wynosi to danie na nowy poziom smaku !  Według mnie warto zaryzykować i samemu się przekonać jak smakuje śledź & śliwka!

SKŁADNIKI DLA  4-6 OSÓB

  • ok. 800 g małych filetów śledziowych
  • sól
  • 5 łyżek mąki
  • olej do smażenia

 Marynata:

  • 1 l wody
  • 300 ml octu winnego z białego wina
  • 2 łyżki soli
  • 8 łyżek cukru brązowego
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 15 ziaren pieprzu czarnego
  • 2-3 listki laurowe
  • 2 duże białe cebule

 Śliwkowe chutney:

  • 1 duża cebula
  • 1 obrane ze skórki i pokrojone w 1cm kostkę jabłko (np. szampion)
  • 150 g suszonych śliwek
  • 150 ml wody
  • 4 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • ½ drobno posiekanej papryczki chilli (bez pestek)
  • 1 mały  kawałek kory cynamonu lub ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżka miodu akacjowego

 Dodatkowo

  • 1 duża bagietka pokrojoną na kromki o grubości ok. 1 cm

Śledzie solimy, obtaczamy w mące i smażymy na oleju z dwóch stron, aż się zarumienią.

Następnie przygotowujemy marynatę. W tym celu gotujemy wodę z octem winnym, przyprawiamy solą, cukrem, zielem angielskim, pieprzem i liśćmi laurowymi. Obraną  cebulę kroimy w krążki i dodajemy do zalewy. Gotujemy wszystko razem aż cebula lekko zmięknie.

Usmażone śledzie układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie przekładamy je do płaskiego naczynia i zalewamy letnią marynatą. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i odstawiamy na ok. 12 godzin w chłodne miejsce.

Przygotowujemy chutney. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. Obraną cebulę owijamy w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40-50 minut. Po tym czasie wyciągamy cebulę z folii, studzimy i kroimy w kostkę.

Suszone śliwki moczymy przez około 30 minut w gorącej wodzie. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojone w kostkę jabłko i chwilę smażymy aż jabłka lekko zmiękną. Gdy śliwki napęcznieją wkładamy je do garnka, dodajemy upieczoną cebulę, papryczkę chilli, dolewamy ok. 150 ml wody, 4 łyżki octu winnego, a następnie dodajemy korę cynamonu, gwiazdkę anyżu, przykrywamy pokrywką i dusimy na bardzo wolnym ogniu aż śliwki jeszcze bardziej napęcznieją. Po ok. 10 minutach dodajemy miód i chwilę dusimy. Z garnka wyciągamy korę cynamonu i gwiazdkę anyżu i miksujemy wszystko na jednolitą masę (można dodać ok. 2-3 łyżki śmietanki 30%, ale nie jest to konieczne).

Na talerzu układamy marynowane śledzie i serwujemy z  bagietką delikatnie posmarowaną chutneyem ze śliwki.

Smacznego!

sledzie marynowane 1269mfot. Piotr Bolko/good-food.tv

Komentarze

  1. Emilia

    Witam,

    chciałabym dopytać o śledzie?
    Jakie to powinny być filety? Surowe, solone czy marynowane.

    Emilia

    • Beata Śniechowska

      Emilio, filety powinny być surowe :). Pozdrawiam i życzę smacznego, b.

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress