Image
Top
Navigation
Luty 24, 2015

Marokańska kefta z jajkami w sosie pomidorowym

_DSC0577aafot. Piotr Bolko (good-food.tv)

Czując zapach prażonego kuminu, imbiru i kolendry od razu przenoszę się w czasie do Maroka. Przeżyłam tam niesamowitą przygodę wraz z uczestnikami programu MasterChef i doświadczyłam jednej z bardziej aromatycznej kuchni na Świecie. Dzisiaj przepis na domowe, proste i jakże smaczne marokańskie danie.

Składniki na 4 porcje:

Kefta:
500 g zmielonego mięsa (np. jagnięcego, wołowego, wołowo-wieprzowego itp.)
1 drobno posiekana cebula
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1/2 łyżki słodkiej papryki
1/2 łyżki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
1/2 łyżki czarnego pieprzu
1/3 łyżki imbiru
sól do smaku

Sos pomidorowy:
puszka pomidorów pelati, (bez skórek, razem z sosem), ok. 240 g lub 6 dojrzałych pomidorów + 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku (obrane, bez skórki)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, świeżo mielony czarny pieprz (najlepiej utłuczony w moździerzu)

Dodatkowo:
4 jajka
2-3 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki

Mięso z przyprawami oraz 2 łyżkami zimnej wody przełożyć do miski i dokładnie wyrobić. Uformować w dłoni małe kotleciki. Mięso odstawić do lodówki i przygotować sos pomidorowy.
Świeże pomidory naciąć  nożykiem, sparzyć we wrzątku, usunąć skórki i gniazda nasienne. Następnie do świeżych pomidorów dodać 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz pozostałe składniki i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Całość przelać do szerokiego rondla lub na patelnię, ustawić na palniku i zagotować. W momencie gdy sos się zagotuje, zmniejszyć moc palnika, dodać uformowane kotlety dusić w sosie przez ok. 20  minut. Mięso od czasu do czasu przewrócić na drugą stronę.

Pod koniec wbić do gorącego sosu 3-4 jaja, przykryć pokrywkę i dusić aż białka jajek się zetną. Gotowe danie posypać kolendrą lub natką pietruszki.

Smacznego!

_DSC0581afot. Piotr Bolko (good-food.tv)

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress