Image
Top
Navigation
Grudzień 15, 2015

Marcepan. Marcepanowe kartofelki dla dzieci i dorosłych

DSCF5074

Marcepan to cudowna, aromatyczna masa migdałowa bez której nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. W ciągu roku wykorzystuję ją także do tortów urodzinowych i różnymi dekoracji cukierniczymi. Dzięki zawartości syropu kukurydzianego lub złocistego syropu „golden syrup” masa marcepanowa jest bardzo elastyczna i podatna na formowanie. Do domowej masy marcepanowej można dodawać też barwniki (najlepiej naturalne, np. z buraka, granatu, chlorofilu ze szpinaku, skórki pomarańczowej itp.), wspaniałe aromaty (wodę różaną, olejek migdałowy) a także alkohole (amaretto, rum, brandy). Jeżeli ktoś nie ma syropu kukurydzianego i nie ma ochoty przygotować sobie domowego syropu karmelowego typu „golden syrup” może przyrządzić marcepan w oparciu o kurze białka. Jednak osobiście stronię od przepisów, do których dodaje się surowe jajka bez późniejszej obróbki termicznej.

Gotową masę marcepanową można przechowywać w lodówce nawet dwa tygodnie, chociaż w okresie przedświątecznym na pewno zostanie szybciej wykorzystana. Ja używam jej do dekoracji pierniczków, sklejania korzennych ciasteczek w kształcie gwiazdek i tworzenia z nich choinek, ozdabiania makowców i innych łakoci takich jak np. ulubione słodycze mojego M czyli do marcepanowych kartofelków.  

W przepisie na kartofelki głównym składnikiem jest masa marcepanowa i różne dodatki smakowo – aromatyczne. Myślę, że każdy ucieszyłby się z takiego słodkiego upominku! Zatem do dzieła! Zaczynamy!

Masa marcepanowa – przepis podstawowy

250 g zmielonych migdałów (migdały muszą być zmielone na mąkę, bez żadnych grudek)
200 g cukru pudru
4 łyżki cukru
4 łyżki syropu „golden syrup” (można zrobić samodzielnie), ewentualnie syropu kukurydzianegook. 80 ml wody

Do rondla przelać wodę z golden syrup i cukrem. Całość podgrzewać ok. 10-15 minut na wolnym ogniu aż mieszanina delikatnie się zbrązowieje. Do miksera przełożyć bardzo dobrze zmielone migdały z cukrem pudrem i małymi porcjami dolewać gorącą mieszaninę na bazie cukru, wody i golden syrup. Przestać dolewać syrop w momencie gdy z masy zacznie formować się kula. Wyłączyć mikser, wyjąć masę marcepanową na deskę i jeszcze raz wyrobić (gdyby masa była zbyt sucha dodać resztę mieszaniny cukrowej). Z elastycznej masy uformować kulę, zawinąć szczelnie w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Gotową masę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owiniętą folią spożywczą w lodówce.

DSCF5034-2

Marcepanowe kartofelki:

Marcepanowe kartofelki można przygotować w wersji dla dzieci z dodatkiem cynamonu lub ziaren wanilii oraz dla dorosłych z użyciem mocniejszych alkoholi i dobrej klasy kakao. W wersji dla dzieci można także zabarwić masę marcepanową naturalnym barwnikiem, dodać cynamon, posiekane rodzynki, ziarenka wanilii czy skórkę cytrusową a następnie formować  w dłoniach małe kuleczki. Kolorowe kartofelki można pozawijać jak cukierki i przełożyć do pudełeczka.

W wersji dla dorosłych w trakcie przygotowywania masy marcepanowej, należy dodać do podstawowych składników mniej wrzącej wody, a pod koniec wyrabiania ok. 30 ml mocnego alkoholu (np. rumu, brandy, whisky) i wyrobić na gładką masę. Następnie na płaski talerz wysypać 2-3 łyżki kakao wymieszanej z 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej i formować w dłoniach okrągłe kuleczki, układać je na talerzu i całe obtaczać w kakao.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress